Ali Özdemir

Doğru Okuduğumuz Yanlış Mana Verdiğimiz Kelimeler-3

Ali Özdemir

TAKVA: İslam’ın temel ifadelerinden biri olan takvayı aşağıdaki şartlarla açıklayabiliriz. Takvanın birinci şartı gaibe iman etmektir. Biz Allah’ı, melekleri ve cinleri görmesek de onların varlığına inanmak gaibe imandandır. Takvanın ikinci şartı ise Allah’ın emri namazı dost doğru kılmak ve namazın on iki şartını yerine getirmekle olur. Namazın birinci şartı hadesten taharet yapmaktır; Hades  kafamızdaki, kalbimizdeki, ailemizdeki ve toplumdaki bütün batıl inançları temizlemekle olur. Necasetten taharet Allah’ın haram kıldığı bütün pislikleri yeryüzünden kaldırma mücadelesi vermekle olur. Set-ru avret önce gözümüzü, elimizi, ayağımızı, bütün bedenimizi korumak ve vücudumuzu örtmekle olur. İstikbali kıble: İstikbal kurtuluş, kıble de yönelmek anlamına gelir. Kurtuluşu elde etmek için bütün varlığımızla Allah’ın kitabı Kur’anı kerime sarılmakla olur. Vakit : Her anımızı kitabımızda Allah’ın bize bildirdiği şekilde yaşamakla olur. Niyet: Allah rızasını kazanmak için ve Allah’ın emri üzere olursa sahih olur.

Takvanın üçüncü şartı ise Allah’ın verdiği nimetleri onun emrettiği şekilde harcamaktır. Örneğin: İnsan için en büyük nimet akıldır. Aklı Allah’ın emri ile buluşturmak aklın infakıdır. İkinci olarak en büyük servet zamandır. Zamanı veren ve onu nasıl kullanacağımızı öğreten Allah’ın bizden istediği gibi kullanmak infaktır.

Takvanın dördüncü şartı Hz. Adem den beri indirilen bütün kitaplara, emir ve yasaklara iman ve amel etmektir.

Takvanın beşinci şartı: Ahiret gününe yakinen inanmaktır. Herkes ahirete inanır ölümü kimse inkar edemez asıl ahiret inancı zerre kadar yaptığımız hayrın karşılığını ve zerre kadar yaptığımız şerrin ve kötülüğün karşılığını göreceğimize inanmaktır.

Yazarın Diğer Yazıları