Sağlıkta Konya Modeli
Ahmet Turan
Konya Sağlık yatırımlarında model oluşturmayı başardı.
Sadece kamu kaynakları ile yapılan fiziki yatırımlardan bahsedilmiyor. Ülkemizde oluşturulmaya çalışılan ‘Devlet- Vatandaş İşbirliği’ Konya Sağlık yatırımlarında yerel yönetimlerinde dahil olmasıyla istenen seviyeyi yakalamış.
Projeler başlıyor, projeler devam ediyor, projeler tamamlanıyor.
Küçük bir örnek
112 Acil Sağlık Hizmetleri istasyon sayısı 68’ den, 98’e çıkarılmış. Üstelik tüm istasyonlar modern binalara kavuşturulmuş.
Konya İl Sağlık Müdürü Prof.Dr. Mehmet Koç’u, basın sorumlusu dostumuz Barış Sayir ile birlikte makamında ziyaret ettim.
Hoş sohbetin ardından Mehmet hocanın masasında duran ‘Sağlık Yatırımlarında Konya Modeli’ başlıklı kitapçığa gözüm ilişti.
İzniyle kitapçığa baktım. İçerikte hocanın görevde olduğu 2017-2023 yılı yatırımları derlenmiş.
Kitapçıkta yatırımlardan ziyade, vatandaş- yerel yönetimler ve kamu kaynakları ile oluşturulan organizasyon dikkatimi çekti.
Ülke olarak özlediğimiz bir tabloyu gördüm.
Sadece ‘Devlet yapsın’ anlayışı, ‘Hepimiz yapalıma’ dönüşmüş
Adı da örnek ve haklı olarak “Sağlık Yatırımlarında Konya Modeli” diye konmuş
İşte, Konya Modeli’nde yapılanlar.
2 bin 920 olan nitelikli yatak sayısı 5 bin 390’a. Erişkin, çocuk ve yeni doğan yoğun bakım yatak sayısı da 362 artırılarak 785’e çıkarılmış.
Yeni yapılan Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri ile 122 diş üniti yeni binalarda hizmet veriyor
23’ü Sağlık Bakanlığı, 15’i yerel yönetimler, 19’u da hayırseverler tarafından yaptırılan ve vatandaşa birinci basamak sağlık hizmeti veren 57 Aile Sağlığı Merkezi hizmete başlamış.
Sağlık hizmeti sunumunda ulaşılabilirlik açısından önemli rol onayan sağlık evlerinde de çalışma başlatılarak 11 yeni sağlık evi hizmete açılmış
6 yılda yaklaşık Konya genelindeki yerleşim alanlarında 750 bin metrekare kapalı alan sağlık tesisi inşa edilmiş. Bu tesisler için sadece Sağlık Bakanlığı tarafından 13 milyar 624 milyon 827 bin lira harcanmış.
Bu rakamın dışında önemli bir miktarda belediyeler ve hayırsever vatandaşların katkısı var.
Ziyaretimin sonunda Onkoloji hekimliğinde önemli bir isim olan Sağlık Müdürü Prof.Dr. Mehmet hocadan aldığım görüş de aynen şöyle.
“Ülkemizde yirmi yıl önce başlanan ve uygulamaya kararlılıkla devam eden Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın temel amacı “Herkes için ulaşılabilir, nitelikli ve sürdürülebilir sağlık hizmetinin, etkili, kaliteli, verimli ve hakkaniyete uygun bir şekilde sunulması” olarak tanımlanabilir. ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ temel ilkesine dayanan sağlıkta dönüşüm programı insan odaklı bir projedir.
Bu projenin ana ilkesinden birisi sağlık hizmetlerinin verildiği kurumların çağdaş ve nitelikli yapılara kavuşturulmasıdır. Bu kapsamda ilimizde son altı yıl içerişimde Sağlık Bakanlığı, belediyelerimiz ve hayırseverlerimizin katkılarıyla önemli mesafeler kat edilmiştir.”
Mehmet hocaya ve ekibine teşekkürler.