İslam’ın 5 şartından biri olan ‘‘Oruç’’ tutulan ay Ramazan-ı şerif Perşembe günü başlayacak.
Bu Ramazan ülkemizde yaşanan deprem ve sel felaketlerinde yaşadığımız can ve mal kayıpları ile yaralanan binlerce vatandaşımız sebebi ile buruk geçecek.
Ramazan’ı anlamlı kılan en önemli hususta “Oruç” tur. Yüce Yaratıcı, bu aya ulaşanların oruç tutmalarını istemektedir. Yani, oruç Müslüman için farzdır.
Bu husus, Bakara suresinin 183 ve 184. ayetlerinde şöyle belirtilir: “Ey iman edenler! Oruç, siz den öncekilere farz kılındığı gibi, sayılı günlerde size de farz kılındı ki Allah’a karşı sorumluluğunuzun bilincine varasınız.
Ramazan, rahmet, mağfiret ve bereket ayı olarak bilinir.
Ramazan paylaşmak ayı olarak bilinir ve zengin olan her Müslüman’ın Zekât verdiği aydır.
Ramazan, Efendimiz Hz. Muhammed Sav. in ifadesiyle “Cennet kapılarının açıldığı, Cehennem kapılarının kapatıldığı” bir aydır.
Ramazan Kur’an’ın insanla buluştuğu zaman dilimidir.
Kur’an-ı “bin aydan daha hayırlı” olduğunu belirttiği Kadir gecesi, Ramazan’ın gecelerinden birisidir.
Ramazan, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği bir aydır.
Ramazan, başı Rahmet ortası günahlardan bağışlanma ve sonu ise Cehennemden Azad olma ayıdır.
Ramazan, Müslümanlar için sadece bedeni aç bırakarak Oruç tutmaktan ibaret bir ibadet şekli değildir.
Ramazan, şeytanların zincire bağlandığı, kulun Allah ile on bir ay boyunca zedelenen ilişkilerini yeniden düzeltebilmesi, kulun kulluğunu ve kulluğunun gereklerini yeniden hatırlayıp yerine getirebilmesi için sunulmuş adeta bir “Fırsat Ayı”.
Ancak! Bazıları bu fırsatı maddi fırsata dönüştürmek olarak anlıyor ve bu bir ayda ne kadar kâr elde ederim hesabına girip bağlanan şeytanı çözüp onunla işbirliğine devam ediyor.
Mübarek Ramazan-ı şerifi, ibadet, fakirlere yardım, sabrı öğrenmek, nefsi terbiye etmek için bir fırsat olarak değerlendirmek yerine, bir takım uyanıkların ceplerini doldurmak için fırsat olarak görmesi Ramazan ayının manevi ortamına hiç yakışmıyor…
İlk etapta iki hafta kala Ramazan ayında fiyat arttırmıyoruz şeklindeki söylemlerle ilk işareti veren gıda üreticilerinin Ramazan ayında en fazla tüketilen yumurta, et ve bakliyatlar ile başlayarak zeytin, peynir gibi diğer kahvaltı ürünlerine de küçük küçük zamlarla işe başlamaları da artık şaşırtıcı olmamaya başladı.
Her Ramazan ayı gelirken yazılı ve görsel medyada Ramazan ile birlikte fırsatçılar da iş başında diye yıllardır haber yapılırken nedense bu fırsatçılara tedbir alması gerekenler kişi yâda kurumlar hiçbir tedbir almamaktadır.
Ramazandan önce birkaç haber de fırsatçılara geçit verilmeyecek diyerek o ay öylece geçiştirilir ama bu fırsatçıların kaç tanesinin ne kadar ceza aldığına dair tek bir bilgi verilmez.
Buda bu işe tevessül eden ahlaksızları daha da bir arsızlaştırarak krizlerden ve Ramazan ayından keselerini doldurarak çıkarlar.
Tüm bu uyarı ve ikazlara rağmen bu üreticilerin ve satıcıların bağlı olduğu Odaların her hangi önlem almaması da başlı başına bir sorun.
Her Ramazan insanların ceplerindeki paraya göz diken bu soyguncular artık bunu alışkanlık haline getirdi.
Peygamber efendimiz (SAV) ise bazı hadislerinde söyle buyurmaktadır.
Ramazan ayı girdiği zaman cennetin kapıları açılır, cehennemin kapıları kapanır ve şeytanlar da zincire vurulur. (Müslim)
Oruçlu bir kimse yalanı ve yalanla iş yapmayı terk etmezse onun yemesini içmesini terk etmesine Allah'ın hiçbir ihtiyacı yoktur. (Buhari)
Tüm İslam âleminin Ramazan-ı Şerifi mübarek olsun.
e-mail:[email protected]