Türkiye Yazarlar Birliği'nin Kuruluşunun 40. Yılı
Ahmet Kuş
31 Mart 2018 günüAnkara’da Türkiye Yazarlar Birliği’nin 20. olağan genel kurul toplantısıvardı. Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesinin delegelerinden birisi olduğumuz için Ankara’daki genel kurul toplantısına şube başkanımız Prof. Dr. Hayri Erten ve diğer delege arkadaşlarla birlikte biz de katıldık. Türkiye gibi çoğu işin yarım bırakıldığı bir ülkede bir sivil toplum kuruluşunun 40 yaşına ulaşması takdir edilecek bir şey. Özellikle siyasî hayatı iniş çıkışlarladolu olan bir ülkede şartları zorlayarak sivil bir hareketi kesintiye uğratmadan bugünlere taşımak pek de öyle kolay bir şey değil. İşte bu sebeple “uzun yola çıkmayı göze alan” kurucu yönetim kurulunu ve o günden bugüne üye olarak destek veren tüm yazar kardeşlerimizi tebrik ediyor, TYB’yi ilkeli ve istikrarlı bir şekilde bugünlere taşıdıkları için geçmişte görev alan tüm yönetim kurulu üyelerine degönül dolusu şükranlarımızı sunuyoruz.
Genel kurulla ilgili düşüncelerimizi ifade etmeden önce TYB’nin kuruluş hikâyesinden de birazcık bahsedelim isterseniz. Yazarlar Birliği, 7 Ağustos 1978 tarihinde D. Mehmet Doğan, Yahya Akengin, T. Alper Aksoy, M. Cemal Çiftçigüzeli, Necmettin Turinay, Bezir Ayvaz, Sadettin Elibol, Hüsnü Aktaş, Y. Bülent Bakiler, Erdem Bayazıt, Mustafa Yazgan, Zeki Ceyhan, Hasan Kayıhan ve A. Günbay Yıldız’ın bir araya gelmesiyle kuruldu. “Yazarlar Birliği” adı, 1985 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye Yazarlar Birliği’ne dönüştü. Sizlerin de bildiği gibi her isteyen dernek ya da vakıf“Türkiye” adını kullanamıyor. 5253 Sayılı Dernekler Kanununa göre: Dernek adlarında; Türk, Türkiye, millî, Cumhuriyet, Atatürk, Mustafa Kemal kelimeleri ile bunların baş ve sonlarına getirilen eklerle oluşturulan kelimeler Bakanlar Kurulu’nun izni ile kullanılabiliyor. TYB, 1991 yılında ise Danıştay’ın uygun görüşü ve Bakanlar Kurulu kararı ile “kamu yararına çalışan kuruluş” unvanını aldı.
TYB kurulduğu günden bu yana geçen 40 yılda gerek genel merkez gerekse şubeler tarafından o kadar çok kültür sanat etkinliği düzenledi ki yapılan işler alt alta yazılsa normal hacimde bir kitabı doldurur. Konferanslar, paneller, sempozyumlar, yazar okulları, Safahat okumaları, Mesnevi dersleri, İstanbul Edebiyat Festivali, Cahit Zarifoğlu Çocuk Şenliği, Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni şu anda aklımıza gelenler… Üstelik bu etkinliklerin çoğu her yıl düzenleniyor. Örneğin Konya şubesi tarafından düzenlenen Cahit Zarifoğlu Çocuk Şenliği’nin bu yıl 14.’sü yapılacak. Bu etkinliklerin yanı sıra TYB, 38 yıldan beri her yılın sonunda “Yılın Yazarları”nı seçiyor. Ülkemizde,alanında yayımlanan tek eser olan “Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı” ise 34 yıldan beri okuyucusuyla buluşuyor. Toplam 2500 civarında üyesi bulunan TYB’nin İstanbul, İzmir, Konya, Bursa, Erzurum, Kahramanmaraş, Trabzon, Şanlıurfa, Kayseri, Sakarya, Gaziantep, Adıyaman ve Giresun’da şubeleri; Elazığ, Erzincan, Kırşehir, Malatya ve Siirt’te ise temsilcilikleri bulunuyor.
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun, eski Başbakan Yardımcısı ve Van milletvekili Beşir Atalay da TYB’nin genel kuruluna katılan siyasetçilerdi. TYB camiası içerisinde Konya’nın yeri her zaman farklı bir noktada oldu. Zaten TYB etkinliklerine Konya Şubesi’nin verdiği desteğin önemi başta D. Mehmet Doğan olmak üzere çoğu konuşmacı tarafından da ifade edildi. Aynı zamanda TYB Konya Şubesi’nin de üyesi olan Ahmet Sorgun’un genel kurula katılması bizleri ziyadesiyle memnun etti. Her zaman kültür-sanat camiasının yanında yer alan Ahmet Sorgun genel kurulda güzel bir de konuşma yaptı. Sayın Sorgun’un yaptığı konuşma aynı zamanda çok samimi ifadeler içeriyordu. Her satırının altına imza atabileceğimiz bu güzel konuşmanın bir bölümü şu şekilde: “Siyaset çok önemli olmakla birlikte ‘her şey’ değildir. Siyasetle birlikte sanat ve edebiyat bir bütünün parçalarıdır. TYB bu anlamda 40 yıl içerisinde çok kalıcı ve önemli çalışmalar yapmıştır. Sanat karın doyurmaz deniliyor. Belki karın doyurmayabilir ama kafa doyurur, gönül doyurur. Bazen şunu görebiliyoruz, her şey günübirlik politikaya irca edilmek isteniyor. Bakıyorsunuz çok verimli bir eğitimci, iş adamı, sanatçı jübileyi siyasette yapmak istiyor. Elbette siyaset önemli ama Allah bir insana hangi şeyleri doğal olarak vermişse belki de onu mu ifa etmek gerekiyor.”
Yapılan 20. olağan genel kurul sonucunda TYB’nin yeni yönetim kuruluna şu isimler seçildi: Prof. Dr. M. Kâzım Arıcan, Osman Özbahçe, Tarkan Zengin, Dr. M. Enes Kala, A. Fatih Gökdağ, Y. Turan Günaydın, Y. Emre Aydınbaş, Mehmet Kurtoğlu, H. Mahmut Erdemir, Prof. Dr. A. Osman Kurt ve Prof. Dr. H. Yücel Başdemir. TYB’nin yeni yönetim kurulunu tebrik ediyor, seçimin hayırlara vesile olmasını temenni ediyoruz.