Sızma Halk Kütüphanesi
Ahmet Kuş
Selçuklu Belediyesi ile Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi birkaç yıldan beri Kütüphane Haftası’nda ortaklaşa bir etkinlik düzenliyorlar. Programımız uygun oldukça bu etkinliklere katılmaya çalışıyoruz. 54. Kütüphane Haftası kapsamında düzenlenen bu yılki programa yazar dostlarımızla birlikte biz de katıldık. Bu yılki programın ilk durağı Sızma Mahallesi’ydi. Sızma’dan sonra yine Selçuklu Belediyesi tarafından kurulan Mustafa Büyükkaplan Hafız İmam Hatip Ortaokulu Kütüphanesi ve Selçuklu Kongre Merkezi’ni ziyaret ettik. Özellikle ülkemizde bir ilk olan hafız imam hatip ortaokulu yakinen takip ettiğimiz bir eğitim müessesesi, İnşallah bu güzide okulumuzla ilgili müstakil bir yazı yazacağız. Geçtiğimiz yıl içerisinde açılan Selçuklu Kongre Merkezi ise Selçuklu Belediyesi tarafından şehrimize kazandırılan önemli bir tesis. Kısmet olursa yakın bir zamanda bu tesisle ilgili olarak da bir yazı kaleme almak istiyoruz. Bugün sizlere Sızma’dan ve yeni açılan kütüphaneden bahsedeceğiz.
Sızma’ya bu ikinci gidişim. İlk olarak 38 yıl kadar önce bir akrabamızın düğünü için gitmiştim. Sızma’ya kız vermiştik. Aradan uzun yıllar geçtiği için o dönemdeki Sızma’yı tam olarak hatırlayamıyorum. Tek hatırladığım, eski bir şavroleyle Sızma’nın yollarını kat ettiğimiz. Yol dediğime bakmayın, asfalt filan hak getire… Sızma belde merkezinin de bir hayli değiştiği muhakkak fakat bu değişim tam olarak gözümde canlanmıyor. Her şey bir yana kesin olan bir şey var ki Sızma o yıllara göre fersah fersah ileri bir düzeyde. Tam da 12 Eylül İhtilali öncesi, memleketin sıkıntılı olduğu yıllar, anarşi bir yandan, siyasi istikrarsızlık bir yandan, bırakın köyleri devletin şehirlere bile bakamadığı yıllar. Karaborsa kuyrukları da cabası…
Daha önce kasaba olan Sızma 2012 yılı sonunda çıkan 6360 Büyükşehir Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle birlikte Selçuklu ilçesine bağlı bir mahalleye dönüştü. Konya şehir merkezine 35 km, Selçuklu ilçesine 20 km mesafede bulunan Sızma’nın geçmişi Hitit Dönemi’ne kadar gidiyor. Hitit, Frig, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de küçük bir yerleşim birimi olan Sızma daha çok sınırları içerisinde bulunan civa madeniyle tanınıyor. Bozdağ, Kızkayası, Karadağ ve Gedik Tepe ile çevrili olan Sızma çok güzel bir vadide kurulmuş. Ladik, Kurşunlu, Bahçecik, Bahçesaray ve Yükselen ile komşu olan Sızma, Konya’daki çoğu kasaba ve köye nazaran göç veren değil, göç alan bir belde. Konya civarındaki kasaba ve köyler göçler sebebiyle adeta erirken Sızma’nın nüfusunu koruması, hatta yükseltmesi sevinilecek bir durum. 2007 yılı nüfus sayımına göre Sızma’da 1860 kişi yaşıyorken, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2017 yılı sonu itibariyle bu sayı 2217 olmuş. Nüfusun istikrarlı olarak artmasında 2012 yılından sonra Selçuklu Belediyesi tarafından yapılan yatırımların katkısı büyük. Ana geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan Sızma’da bulunan ve uzun yıllar işletilen civa madeni 1989 yılında kapatılmış. Sızma, komşusu Ladik gibi el dokuması halılarıyla da meşhurdu fakat çoğu yörede olduğu gibi burada da dokumacılık makine halıcılığına yenik düşmüş. Bir dönem halı kooperatifi bile bulunan Sızma’da ne yazık ki şu anda bir tane bile faal halı tezgâhı bulunmuyor.
Sızma eğitim ve öğretime de çok önem veren bir beldemiz. Sızma’da bir ilköğretim okulu, bir adet kız Kuran kursu ve bir tane de erkek öğrenci pansiyonu bulunuyor. Kütüphanede konuştuğumuz öğrenciler gelecek adına ümitlerimizi bir kez daha yeşertti. Hepsi de şehirdeki öğrencileri aratmayacak düzeydeydi. Gözlerinden zekâ fışkıran pırıl pırıl çocukları görünce inanın ne kadar sevindim. Memleketin en ücra köşesinde olsa bile bu aziz milletin her çocuğu daha da iyi hizmetlere layık… Bu cefakâr millet için ne yapılsa az… Cehaleti yenmek için kasaba demeden, köy demeden memleketin her köşesini kitaplıklarla, kütüphanelerle donatmalıyız. Eğitim her halükârda en büyük önceliğimiz olmalı.
Sızma Halk Kütüphanesi’ni görünce bazı dostlarımız haklı olarak Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’dan kütüphanesi bulunmayan köylerine de kütüphane açılması talebinde bulundular. Selçuklu Belediyesi kütüphane açma konusunda öyle büyük bir performans gösteriyor ki bir önceki Kütüphane Haftası’nda 29 olan kütüphane sayısı bu yıl 58’e ulaşmış. 2017 yılı içerisinde açılan Sızma Halk Kütüphanesi ferah salonu ve 4750 civarındaki kitabıyla Sızmalılara ve öğrencilere hizmet vermeye devam ediyor. Şehir merkezindeki öğrenciler nasıl olsa bir yolunu bulup istedikleri kitaba ulaşabilirler fakat kasaba ve köylerdeki öğrencilerin istedikleri her kitaba ulaşmaları çoğu zaman mümkün olmayabilir. İşte bu sebeple kasaba ve köylere açılan kütüphanelerin önemi büyük. Eğitim ve kültüre yönelik çalışmalarından dolayı Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ı tebrik ediyor, bu tür yatırımların artarak devam etmesini temenni ediyoruz.