Ahmet Kuş

Sille Baraj Parkı

Ahmet Kuş

Sille Barajı, yapımında büyük emeği geçtiği için o dönemin Konya milletvekillerinden Himmet Ölçmen’in adıyla da bilinir. Sille Çayı üzerinde sulama ve taşkın kontrolü amacı ile 1953-1960 yılları arasında inşa edilen baraj su toplamaya başladıktan sonra Sille Barajı Havzasında doğal hayat da değişmeye ve zenginleşmeye başlamıştır. Baraja adı verilen Himmet Ölçmen, aslen Silleli olup 1911 yılında Konya’da doğmuştur. Babasının adı Mehmet Bey, annesinin adı Elife Hanım’dır. Yüksek İktisat Mühendislik Okulundan mezun olan Himmet Ölçmen bir süre serbest mühendis olarak çalışmıştır. Demokrat Parti’den IX, X, XI. Dönem Konya milletvekili seçilen Ölçmen, Fatma Leyla Hanım ile evliydi. Bu evlilikten Özer ve Sevinç adlı iki çocukları olmuştur. Milletvekilli olarak görev yaptığı süre içerisinde çoğu Konya meselesini takip ettiği gibi Sille Barajı’nın yapımı ile de yakinen ilgilenmiş ve barajın tamamlanabilmesi için her türlü gayreti göstermiştir. 27 Mayıs ihtilalinde çoğu Demokrat Partili gibi Himmet Ölçmen de ihtilal mahkemelerinde yargılanmıştır. Himmet Ölçmen 02 Mayıs 1969 tarihinde vefat etmiştir. Bu vesileyle merhum Himmet Ölçmen’i hayırla yâd ediyor, Allah’tan rahmet diliyoruz.  

Sille Barajı her mevsimde güzel fotoğraflar verdiği için yılda birkaç kez hem piknik yapmak hem de fotoğraf çekmek için gittiğimiz bölgelerden birisidir. Baraj çevresi doğa yürüyüşü için de ideal bir alandır. Özellikle Sille Çayı’nın göle kavuştuğu bölgeler, barajın güney tarafındaki terk edilmiş bağ ve bahçelerin bulunduğu alan ve baraj yapılmadan önce çayın doğuya doğru aktığı vadi yürüyüş için en uygun alanlardır. Bu yürüyüş rotaları her mevsim farklı güzellikler sunar. Aslında barajın bulunduğu alan daha önce bağ ve bahçelikmiş. Baraj su tutmaya başladıktan sonra bu bağlar su altında kalmış. Yıllar önce amatör fotoğrafçılığa ilk başladığımız dönemde bir sonbahar günü barajın doğusundaki vadinin başlangıcından yola çıkıp baraja kadar yürümüştük. Aniden bastıran şiddetli yağmura rağmen çok keyifli bir yürüyüş olmuştu. Tedbirli olduğumuz için fazla ıslanmadan yürüyüşümüzü tamamlamıştık. Üstelik harika fotoğraflar çekmiştik. Daha sonra aynı güzergâhtan farklı mevsimlerde birkaç kez daha yürümüştük. Bu bölge baraj parkı projesinin dışında yer aldığı için değişikliğe uğramadan doğal halini koruyor.

Selçuklu Belediyesi tarafından 2014 yılı sonunda ihale edilen proje bir aksilik çıkmazsa 2018 yılı içerisinde tamamlanacak. Sille Baraj Parkı projesinin tamamlanan kısımları ağustos ayının başında hizmete açılmıştı. Sille Baraj Parkı açılır açılmaz olağanüstü bir ilgiye mazhar oldu. Çoğu tesis henüz tamamlanmasa da halkımız parka müthiş bir ilgi gösterdi. Hafta sonları ve akşamları parkın otoparkında neredeyse park edecek yer kalmadı. Park açıldıktan sonra bir fotoğrafçı arkadaşımızla birlikte biz de hem yapılanları yerinde görmek hem de fotoğraf çekmek için baraja kısa bir gezi gerçekleştirdik. Yaz ve sonbahar sezonunda halk faydalansın diye tamamlanmadan açılan parkta halen çalışmalar devam ediyor. Büyük oranda tamamlanan kuzey kısımdaki yürüyüş yollarını takip ederek baraj çevresinin bir bölümünü dolaştık. Barajın güney kesiminde çalışmalar devam ettiği için gezimiz sadece kuzey kesimle sınırlı kaldı. Gezdiğimiz bölümün neredeyse tamamına yakınına patika yollar, ahşap izleme terasları, ışıklandırma direkleri, damla sulama sistemleri ve güvenlik kameraları yapılmış. Yeni ekilecek fidanlar ve damla sulama sayesinde baraj çevresi gelecekte daha da yeşil bir görünüme kavuşacak.

Bu projeyle ilgili en büyük endişem baraj çevresindeki doğal hayatın zarar görmesi. Haliyle yeni yapılan tesislerden faydalanmak isteyen çok sayıda insan bölgeye akın edeceği için doğal hayat nispeten bu yoğunluktan olumsuz olarak etkilenecek. İnşallah bölgede doğal dengeyi değiştirici büyük yapılaşmalara izin verilmez. Baraj çevresindeki en büyük sıkıntılardan birisi de güneybatı tarafındaki yapılaşmanın artmasıdır. Baraj çevresinin doğal halinin muhafaza edilebilmesi için bu bölgede mümkün olduğunca yapılaşmaya müsaade edilmemeli. Ağaçlandırmaya ağırlık verilerek bakımsızlıktan viran olan bağ ve bahçeleri yeniden canlandırmaya yönelik faaliyetler teşvik edilmeli.      

Yazarın Diğer Yazıları