Ahmet Kuş

Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Merkezi

Ahmet Kuş

Geçtiğimiz hafta boyunca 53. Kütüphane Haftası’nı kutlamıştık. Konya 5. Kitap Günleri’nin de aynı günlere denk gelmesi sebebiyle kültür-sanat etkinlikleri açısından oldukça yoğun günler yaşadık. Vaktimiz el verdiğince bu etkinliklerin çoğuna katılmaya çalıştık. 29 Mart 2017 tarihinde Selçuklu Belediyesi tarafından Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi üyelerine yönelik olarak düzenlenen şehir gezisi de bu etkinliklerden birisiydi. Üç yıldan beri düzenli olarak Kütüphane Haftası’nda düzenlenen bu gezi önümüzdeki yıllarda da devam edeceğe benziyor. Bu yılki gezimizin ilk durağı Konya Tropikal Kelebek Bahçesi idi. Alanında Türkiye’de bir ilk olan Konya Tropikal Kelebek Bahçesi 2015 yılında açılmıştı. Büyük bir kelebek şeklinde tasarlanan bahçe içerisinde tropikal ülkelere has kelebek çeşitleri ve bitkiler bulunuyor. Ayrıca bahçenin bitişiğinde ayrı bir bölümde böcek ve kelebeklerle ilgili bilgiler ve bu canlılardan örneklerin yer aldığı vitrinler bulunuyor. Konya Tropikal Kelebek Bahçesi hakkında daha sonra kapsamlı bir yazı yazmayı düşündüğümüz için bugünkü yazımızda daha çok Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Merkezi’nden bahsedeceğiz.  

 

Gezimizin ikinci durağı Selçuklu Belediyesi Ortaokulu ile Beyhekim İmam Hatip Ortaokulu idi. Buradaki etkinliğe Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve İl Millî Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy da katıldı. Okul kütüphanesinde gerçekleştirilen toplantıdan sonra konferans salonunun açılışı yapıldı. Okul içerisinde bulunan kütüphane¸ Selçuklu Belediyesi tarafından ilçe genelinde bugüne kadar açılan 38 kütüphaneden birisidir. Yılsonuna kadar açılacak kütüphanelerle bu sayının 54’e ulaşması hedefleniyor. Selçuklu Belediyesi kütüphanecilik çalışmaları alanında ülkemizin öncü belediyeleri arasında yer almaktadır. Bu kütüphaneler hakkında da ileride müstakil bir yazı yazacağız İnşallah. Buradan gezimizin üçüncü durağı olan Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Merkezi’ne geçtik.

 

Kısa adı SOBE olan Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Merkezi¸ Büyükşehir Caddesi’ndeki Yazır Mezarlığı’nın yan tarafında bulunuyor. Ufak tefek eksiklikler haricinde büyük ölçüde tamamlanan merkez¸ Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı tarafından işletilecek. 21.000 m² alan üzerinde kurulan tesis Avrupa’daki örneklerine benzer bir şekilde planlanmış. Açık ve kapalı mekânlardan oluşan merkez içerisinde eğitim sınıfları¸ sosyal yaşam alanları¸ beceri sınıfları¸ yüzme havuzları¸ spor alanları ve müzik alanları gibi çok amaçlı bölümler yer alıyor. Ayrıca merkez bünyesinde bu mekânların haricinde at ahırları¸ tarım alanları ve evcil hayvanların beslendiği bölümler de bulunuyor. Türkiye için örnek bir çalışma olan merkez yakın bir süre sonra hizmete geçecek.

 

Doğuştan gelen otizmin belirtileri ilk üç yaşta görülüyor. Otizm¸ kişinin hayatı boyunca süren gelişimsel yetersizlik ve nörolojik bir bozukluk olarak tanımlanıyor. Otizmli olan bireylerde sosyal ilişkilerde güçlük¸ iletişim zorlukları¸ ilgi ve davranış takıntıları meydana geliyor. Her yüz çocuktan biri otizmli doğarken otizm yaygın olarak erkeklerde görülüyor. Genellikle zekâ geriliği¸ öğrenme zorluğu¸ görme güçlüğü¸ işitme yetersizliği¸ beyin felci¸ epilepsi (sara) gibi diğer gelişimsel bozukluklarla birlikte ortaya çıkabiliyor.

 

Otizmin nedeninin ne olduğu ne yazık ki hâlen bilinmese de otizmin anne babadan kalıtım yoluyla geçmiş olabileceği ile ilgili bir düşünce bulunuyor. Bu yönde çok sayıda araştırma yapılsa da henüz otizmin geni bulunamamıştır. Otizm her çeşit toplumda¸ ırkta ve ailede ortaya çıkabiliyor. Dolayısıyla otizmin ırkla¸ toplum yapısıyla¸ çocuk yetiştirme özellikleriyle veya ailenin ekonomik durumuyla ilişkisi yoktur. Otizm¸ sürekli ve yoğun eğitimle tedavi edilebiliyor ancak otizmli çocukların aşırı hareketlilik¸ öfke nöbetleri¸ uykusuzluk ve takıntı gibi sorunlarını azaltmada ve dikkatlerini arttırmada çeşitli psikiyatrik ilaçlardan yararlanılıyor. Merkez tam olarak faaliyete geçtiği zaman otizmli çocuklar ve aileleri burada bir araya gelerek sosyal bir dayanışma içinde olacaklar. Otizmli çocuklar¸ kendi yaş gruplarında olan bireylerle¸ eğitim çerçevesinde merkezde bulunan tüm hizmetlerden yararlanabilecekler. Bu yöntem çocukların rehabilitesinde önemli bir adım olacak.

 

Ülkemizde eksikliği hissedilen özel bir alana yatırım yapan Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ı canı gönülden tebrik ediyoruz. Konya’mıza kazandırılan bu merkez dünyadaki emsalleri kadar nitelikli ve modern bir tesistir. Bir sağlık tesisini tam anlamıyla işletmek o tesisi yapmaktan daha zordur. Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı’nın bu merkezi gerektiği şekilde kullanacağına ve otizmli bireylerin eğitiminde başarılı olacağına inanıyoruz. Böylesine özen ve sabır gerektiren bir işe vesile olan ve katkı sağlayanlara da teşekkür ediyoruz. Allah onlardan razı olsun...

 

 

         

                  

Yazarın Diğer Yazıları