Ahmet Kuş

MESLEKİ EĞİTİMDE BİR MARKA - KOMEK

Ahmet Kuş

Kurulduğu günden bu yana büyük bir üniversite gibi çalışan Konya Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (KOMEK) her geçen gün daha da büyüyor. KOMEK¸ 22 Eylül 2004 tarihinde Tahir Akyürek’in başkanlığının ilk yılında¸ bir eğitim projesi olarak “Aymanas Geleneksel El Sanatları Merkezi”nin açılışıyla faaliyetlerine başladı. İlk açılan branşlar makine nakış¸ mefruşat ve dantel idi. İlk yıllarda birkaç branşta eğitim verilen KOMEK’te şu anda 150’ye yakın branşta eğitim veriliyor. KOMEK her geçen yıl istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Tabii ki bu büyümede Konyalıların KOMEK’e gösterdikleri teveccühün de büyük katkısı var. Bu süreçte eğitim verilen branş sayısı gibi kursiyer sayısı da arttı. Bu rakam ilk yıl 3000 civarındayken şu anda mezun sayısı 300 bini aştı. 2007 yılında Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da açılan “Konya-Saraybosna Kültür Merkezi” ile KOMEK faaliyet alanına yurt dışını da dâhil etti. KOMEK¸ Bosna Hersek’ten sonra Makedonya’nın Üsküp ve Kalkandelen ile Kosova’nın Priştina şehirlerinde de kurs merkezi açtı. Daha önce şehrimizde KOMEK’ten başka merkez ilçe belediyelerinin bünyesinde faaliyet gösteren üç tane meslek edindirme kursu daha bulunuyordu. KARMEK¸ MERMEK ve SELMEK adıyla faaliyetlerine devam eden kurslar 2013 yılında Karatay Belediyesi¸ Meram Belediyesi¸ Selçuklu Belediyesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan bir protokolle KOMEK çatısı altında birleşti. Bu güç birlikteliği KOMEK’i daha da güçlendirdi ve ilçelerde de kurs merkezleri açıldı.

 

Şu anda KOMEK¸ Konya şehir merkezindeki kurs merkezlerinin yanı sıra Akşehir¸ Beyşehir¸ Bozkır¸ Çumra¸ Cihanbeyli¸ Doğanhisar¸ Emirgazi¸ Ereğli¸ Güneysınır¸ Ilgın¸ Karapınar¸ Kulu¸ Sarayönü¸ Seydişehir¸ Yalıhüyük¸ Yunak ilçelerinde ve Huğlu kasabasında da hizmet veriyor. KOMEK gelecekte diğer ilçelerde ve büyük kasabalarda da kurs merkezi açmayı hedefliyor. KOMEK¸ halen Konya şehir merkezinde Akşemsettin¸ Alâeddin¸ Alakova¸Araplar¸ Başak Mahallesi¸ Bosna Hersek Sadrettin Kütükçü¸ Büyük Aymanas¸ Çatalhöyük¸ Çini Atölyesi¸ Dumlupınar¸ Ertuğrul Gazi¸ Gödene¸ Harmancık¸ Hocacihan¸ Karakulak¸ Karkent¸ Karşehir ve Kazeruni kurs merkezlerinde hizmet vermeye devam ediyor. Bu kurs merkezleri haricinde KOMEK bünyesinde Büyük Sinan Sanat ve Tasarım Merkezi¸ Karatay KOMEK¸ Kültürpark Satış ve Sergi Merkezi¸ Sille Kent Atölyesi Satış Merkezi¸ Mahmudiye (Ali Gav) Güzel Sanatlar Merkezi¸ Saman Pazarı Mefruşat Atölyesi ve Şehitlik Satış Merkezi de bulunuyor. Ayrıca kurs merkezleri haricinde yine KOMEK çatısı altında faaliyet gösteren “Aile Sanat ve Eğitim Merkezleri” de (ASEM) yer alıyor. ASEM daha önce Hanımlar Lokali adıyla biliniyordu. İlk Hanımlar Lokali¸ 10 Mayıs 2008 tarihinde Selçuklu’da¸ ikincisi ise iki yıl sonra Meram’da açıldı. ASEM şu anda Akşehir¸ Alavardı¸ Ereğli¸ Ilgın¸ Karatay¸ Mengene¸ Meram¸ Mümine Hatun ve Selçuklu’da hizmet veriyor. Konya’nın en küçük ilçesine bile kurs merkezi açmayı hedefleyen KOMEK şehir merkezinde de sadece merkezî semtlerde değil kenar mahallelerde bile faaliyet gösteriyor.     

 

Halen 150’ye yakın branşta eğitim veren KOMEK ihtiyaç görülmesi halinde yeni alanlarda da kurs düzenliyor. Bahçecilik¸ bilişim teknolojileri¸ dekoratif ev tekstili¸ el sanatları¸ grafik ve fotoğraf¸ hasta ve yaşlı hizmetleri¸ hukuk¸ metal teknolojisi¸ sanat ve tasarım¸ spor¸ yabancı diller bu branşlardan bazılarıdır. Bünyesindeki usta öğreticilerle her yıl binlerce öğrenciye eğitim veren KOMEK yılsonunda geniş çaplı bir etkinlik ve sergi düzenliyor. Bu yılki etkinlik Mevlâna Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. 16 Mayıs 2017 tarihinde “Endülüs’ten Selçuklu’ya” temasıyla açılan “13. Altın Dokunuşlar Sergisi ve Bilgi Şöleni” yarın saat 22.00’de sona erecek. Sergide birbirinden güzel iki bin civarında ürün yer alıyor. Sergilenen ürünler gerçekten göz dolduruyor. KOMEK öğreticilerini ve kursiyerleri can-ı gönülden kutluyorum. Vakit sıkıntısı sebebiyle bilgi şöleninde sunulan bildirileri dinleme imkânım olmadı ama sergiyi iki kez gezdim ve fotoğraflar çektim. Ayrıca yine aynı etkinlikler kapsamında salonda iki tane de fotoğraf sergisi bulunuyor. Bu sergilerden birisi Endülüs’e diğeri de Osmanlı ve Selçuklu Eserlerine ait. Endülüs sergisinde yer alan fotoğraflar Abdüsselam Ferşatoğlu ve Lütfi Şeyban tarafından çekilmiş. Diğer sergi ise bir yarışma sonucunda ödül alan ve sergilemeye değer görülen fotoğraflardan oluşuyor. Her iki sergide de çok kayda değer fotoğraflar bulunuyor. Sergilere emeği geçen fotoğrafçıları tebrik ediyor¸ başarılarının devamını diliyorum.

 

Bir sosyal belediyecilik projesi olan KOMEK adeta bir hayat okulu gibi… KOMEK¸ insanları sadece meslek sahibi yapmakla kalmıyor¸ onlara sanatın kapısını ada aralıyor. Kurslara katılanları hem yeni bir sosyal çevreyle¸ hem de harika bir hobiyle tanıştırıyor. Sanatın her alanının insanı eğiten ve dinlendiren bir yönü var. Keşke herkes en az bir sanat dalıyla uğraşabilse… Boş insan sıkılır¸ hastalanır¸ çalışan insan hem hoşça vakit geçirir hem de psikolojik sıkıntılarla yıpranmaz. KOMEK’te herkese göre bir kurs var. Üstelik yaş sınırı da yok. Ücrette ödemiyorsunuz. Bu dönem geçti ama sonbaharda mutlaka siz de bir kursa kaydolun. Bu arada KOMEK yaz aylarında gençlere yönelik kurs ve aktiviteler de düzenliyor. KOMEK’le ilgili gelişmeleri ve haberleri kurumun internet sitesinden öğrenebilirsiniz.                        

Yazarın Diğer Yazıları