
Kültür ve Turizm Üzerine
Ahmet Kuş
Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar 7 Mart 2018 tarihinde, yapılan faaliyetlere ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısına şehrimizdeki basın mensuplarının ilgisi bir hayli fazlaydı. Konya’da yerel basın her dönemde güçlü bir pozisyonda olmuş ve olmaya da devam ediyor. Bir sanayi, tarım ve turizm şehri olan Konya için normal olanı da bu zaten. Şu anda Konya merkezde 15 adet günlük gazete yayınlanıyor. Buna ilçelerde yayınlanan gazeteleri de eklediğiniz zaman sayı 50’ye yaklaşıyor. Bu rakama yerel televizyon ve radyolar da eklendiği zaman ortaya büyük bir tablo çıkıyor. Basın toplantısında aynı masada oturan bir gazeteci dostumuz hâlen Konya’da yayınlanan dergi sayısının 300 civarında olduğunu söyledi. Bu sayıya kurum bültenleri ve şirket dergileri de dâhilmiş. Rakamı duyunca bayağı şaşırdım ve dostuma tekrar teyit ettirdim. Sevinelim mi üzülelim mi bilemiyorum ama müthiş bir tabloyla karşı karşıyayız. Bu meseleyi başka bir yazıya bırakıp gelelim asıl konumuza…
Efendim yazımızın başında belirtelim de sonra yer darlığından unutulup gitmesin. Bu ülkede yapılan en büyük hatalardan birisi kültür ve turizmin aynı bakanlık çatısı altında birleştirilmesidir. Hangi akla hizmetle yapıldığını bilemiyoruz ama bugüne kadar yönetime gelen hiçbir hükümet döneminde bu iki bakanlığın ayrılması gündeme gelmedi. Cumhurbaşkanımızın da çoğu konuşmasında belirttiği gibi mütedeyyin camianın en zayıf olduğu alanlar kültür ve sanat meseleleridir. Cumhurbaşkanımız, Kültür ve Turizm Bakanlığı 2018 yılı Kültür Sanat Özel Ödülleri töreninde yaptığı konuşmada da aynı meseleyi gündeme getirdi: “Milletler için kültür ve sanat, en az ekonomi ve savunma sanayi kadar önemlidir. Ekonomi ve savunma sanayi sizin dünyanın somut güçleriyle olan ilişkinizde belirleyicidir ama kültür ve sanat da somut olmayan unsurlar karşısındaki konumunuzu tayin eder, bu ikisi birlikte bir ülkeyi ve milleti yükseltir. Nasıl tek kanatla kuş da, uçak da havalanamazsa, bunlardan birinde geri kalan toplumlar da hedeflerine ulaşamazlar.” Özellikle bu iki alan hep ihmal edildi ve edilmeye de devam ediyor. Şayet nitelikli işler yapacaksak, iyi insanlar yetiştireceksek, bir medeniyet inşa edeceksek bu iki alanda da iddialı olmamız gerekir. Kültür, bizi millet yapan ve her gittiğimiz coğrafyaya bizimle birlikte giden değerlerin tamamıdır.
Bir kültür sanat sevdalısı olarak Abdüssettar Yarar’ı müdürlükteki ilk döneminden beri yakinen takip ediyoruz. İlk döneminde de çok güzel işlere imza atmıştı şimdi de atmaya devam ediyor. Haliyle bu geçen süre içerisinde bir hayli tecrübe kazandı. Şimdi isterseniz bu dönemde yapılanları kısaca değerlendirelim. Abdüssettar Bey turizm açısından İran pazarını çok önemsiyor ve Konya’ya gelen İranlı turist sayısını arttırmak amacıyla Tahran’da düzenlenen turizm fuarlarında Konya’nın tanıtılması için gayret gösteriyor. Yapılan bu çalışmalar sayesinde gerek Uluslararası Mistik Müzik Festivali gerekse Şeb-i Arûs törenlerini izlemek için Konya’ya gelen İranlı turistlerin sayısında ciddi bir artış kaydedilmiş. İran bizce de Konya turizm sektörü için potansiyeli yüksek ülkelerden birisidir. Zira Mevlâna Celaleddin Rumî ve Şems-i Tebrizî ülkemizde tanındığı kadar İran’da da tanınmakta ve eserleri hâlâ okunmaktadır. Yapılacak tanıtım çalışmalarıyla Konya’ya gelecek İranlı turist sayısının daha da artacağına inanıyoruz.
“Hazret-i Mevlâna’yı Vuslat Yıldönümünde Anma Törenleri-Şeb-i Arûs” markası ve logosu Türk Marka Patent Enstitüsü’nde tescil edilmesi de 2017 yılında gerçekleştirilen faaliyetlerden birisi. Bu arada bu yıl 15.si yapılacak olan “Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali”nin de marka tescili yaptırılmış. Hatırlarsanız Konya’nın dış dünyada ve ülkemizde tanınırlığına büyük katkı yapan bu festival Abdüssettar Beyin ilk müdürlük döneminde yani 2004 yılında başlamıştı. Geçtiğimiz yıl 5.si yapılan mutfak kültürü etkinlikleri de “Ateşbâz-ı Veli Aşçı Dede Mutfak Kültürü Etkinlikleri” adıyla tescil edilmiş. Bu tür etkinlikler ve festivaller bir şehrin turizm alanındaki tanıtımına çok büyük katkı yapar. Dünyada çoğu şehir uzun yıllar yapılıp gelenekselleşen bu festivallerle tanınır.
Asıl büyük sürpriz ise basın toplantısının sonuna bırakılmıştı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Konya’nın tanıtımıyla ilgili yeni görüntülerden oluşan çok güzel bir film hazırlatmış. Günümüz görüntü çağı, sayfalarca yazı yazsanız birkaç dakikalık kısa bir filmin bıraktığı etkiye ulaşamazsınız. Çok güzel görüntüler, geçişler, seslendirme ve müzikten oluşan bu filmin Konya’nın tanıtımına büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. İlk olarak Türkçesi yayınlanan “Zamanı Aşan Şehir, Konya” adlı filmin yakında İngilizce, Farsça, Çince ve Özbekçe gibi farklı dillerde de hazırlanacağı haberini de verelim. Filmin Konya için hayırlı olmasını diliyoruz.