
İrfan Kültür Merkezi
Ahmet Kuş
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Aralık 2017 tarihinde şehrimize yeni bir kültür merkezi daha kazandırıldı. İnşaatı devam ederken adının “İslam Kültür Merkezi” olacağı açıklanan tesis tamamlandıktan sonra İrfan Medeniyeti Araştırma Merkezi’ne tahsis edildiği için “İrfan Kültür Merkezi” adıyla anılmaya başladı. Açıkçası adının “İslam” ya da “İrfan” olması bizim açımızdan pek de önem taşımıyor. Önemli olan binanın insanlara faydalı olacak şekilde kullanılması. Ümit Savaş kardeşimiz konuyla ilgili olarak Memleket gazetesinde iki yazı kaleme aldı. Ümit’in merkezle ilgili olarak gündeme getirdiği hususlardan birisi de inşaat sürecinde Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından basın yayın organlarına servis edilen haber bültenlerinde “İslam Kültür Merkezi” içerisinde “Siyer-i Nebi Külliyesi”nin de bulunacağı idi. Mevlâna Celaleddin Rumî’yi anma haftası içerisinde kızlarımla birlikte biz de merkezi gezmiştik. Madem böyle bir şey vaad ettiniz niçin yapmıyorsunuz? Ya da yapamayacaktınız niye açıkladınız?
Aslanlı Kışla Caddesi üzerinde Hacıveyis Camii’nin yan tarafında bulunan “İrfan Kültür Merkezi” iki ayrı binadan oluşuyor. Binalardan camiye yakın olanının içerisinde cilt, ebru, tezhip, ney, hat ve minyatür gibi gelenekli sanatlarımızın öğretildiği, sergilendiği ve satışının yapıldığı atölyeler bulunuyor. Bir iç avlunun etrafında sıralanmış küçük atölyelerden oluşan bölümün koridorlarında ise daha önceki yıllarda düzenlenmiş Mevlâna anma törenleriyle ilgili bir fotoğraf sergisi bulunuyordu. Burada sadece aralık ayında değil yılın diğer aylarında da inşallah farklı konularda sergiler açılır. Bir Mevlevihane gibi tasarlanan binada eskiden olduğu gibi her Mevlevi dervişinin bir sanatla uğraşması hedeflenmiş. Gelenekli sanatlarımızın yaşatılması, yeniden gündeme getirilmesi ve gençleri bu yöne sevk etmeye yönelik çalışmalar bizleri son derece mutlu ediyor. Bu bina içerisinde bir de semahane bulunuyor. Semahanede belirli saatlerde düzenlenen sema ayinlerini isteyen herkes izleyebilecek. Fotoğraf açısından da son derce elverişli olan semahaneyi çok beğendim. Gittiğimiz saatte sema ayini olmadığı için izleme imkânımız olmadı ama en kısa süre içerisinde hem sema izlemek hem de fotoğraf çekmek için merkezi yeniden gezeceğiz inşallah.
Merkezin doğu taraftaki diğer binada ise Mevlevihane maketleri, panorama ve sergi salonu bulunuyor. Her iki binaya da Selçuklu motifleriyle süslenen görkemli kapılardan giriliyor. Selçuklu dönemi hanlarının girişini andıran kapılardan iç avluya bakan koridorlara geçiliyor. Binanın iç avlusunda dünyanın dört bir yanında yer alan Mevlevihane maketleri bulunuyor. Mevlâna Asitanesi ile birlikte avluda Afyon, Kahire, Kütahya, Üsküdar, Gelibolu, Şam, Eskişehir, Yenikapı, Lefkoşa gibi bazı Mevlevihanelerin maketleri yer alıyor. “İrfan Kültür Merkezi”nin en güzel bölümlerinden biri olan maketlerin bulunduğu avlu keşke biraz daha geniş olsaydı da maketler birbirine çok yakın yapılmasaydı. Bizce güzel bir işçiliğin eseri olan bu maketler Mevlâna Kültür Merkezi’deki açık sema alanının etrafındaki yeşil alan içerisine yapılmalıydı. Böylelikle maketler daha geniş bir alana yayılmış olur ve bu sıkışıklığın da önüne geçilirdi. Üstelik Mevlevihane maketleri o bölgeye daha güzel bir görünüm kazandırırdı. Binanın alt katı sergi salonu olarak düzenlenmiş. Burada büyük boyutlarda Mevlevilikle ilgili yağlı boya resimler sergileniyor. Resimlerin yan taraflarındaki boşluklara asılan çerçeveler içerisine resmedilen menkıbelere ait açıklamalar yazılmış. Salonda böylesine güzel resimlerin ne yazık ki hangi ressamlar tarafından yapıldığına dair bir yazı ya da açıklama yer almıyor. Keşke salonun uygun bir köşesine resimleri ve maketleri yapan sanatçıların biyografileri koyulsaydı. Sergi salonunun ortasındaki ahşap merdivenle binanın en üst katında yer alan panorama kısmına çıkılıyor. Dünyadaki benzerlerini aratmayacak kalitede imal edilen panoramada Selçuklu dönemi Konya’sı canlandırılmış. Selçuklu döneminde Konya’da yer alan anıt yapıların yanı sıra evleri, çarşıyı, sokakları, insanları, şehir dokusunu, camileri, çeşmeleri, hanları, dükkânları ve insanları panorama sayesinde gayet güzel bir şekilde gözünüzde canlandırabiliyorsunuz. Özellikle orta kısımda bulunan ve o dönemde Konya’da yaşayan ya da Konya’ya yolu düşen farklı milletlere mensup insanları kendilerine has kıyafetleriyle görebiliyorsunuz. Özellikle panorama kısmını çok beğendiğimiz “İrfan Kültür Merkezi” beklentilerimizden daha da göz doldurucu olmuş. İnşallah amacına uygun olarak işletilir de insanlara bir faydası dokunur. Merkez henüz çok yeni, haliyle ufak tefek eksiklikleri mutlaka olacak, bu eksikliklerin de zaman içerisinde halledileceğini ümit ediyoruz. Bu arada unutmadan yazalım da aralık ayında başlatılan bulgur pilavı ikramı haftanın belirli günlerinde de devam etsin. Böyle bir merkeze gelenlere pilav olmasa da en azından mevsimine göre birer bardak çay ya da şerbet ikram edilmeli… Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Akyürek Beyi bugüne kadar çoğu konuda eleştirdik fakat “İrfan Kültür Merkezi” konusunda takdirlerimizi bildirmekten öte söyleyeceğimiz bir sözümüz yok. Böylesine güzel bir merkezi şehrimize kazandırdığı için Tahir Beyi tebrik ediyoruz.