
'Bin Nefes Bir Ses' Uluslararası Tiyatro Festivali
Ahmet Kuş
Bugün sizlere şehrimizde düzenlenen geleneksel etkinliklerden birisi olan Konya 10. “Bin Nefes Bir Ses” Uluslararası Tiyatro Festivali’nden bahsedeceğiz. Konya Devlet Tiyatrosu her ne kadar 1997 yılında yerleşik bir tiyatro olarak hizmet vermeye başlasa da Konya’da tiyatro sanatının geçmişi çok daha eskilere gider. Eski “Millet Bahçesi”nin yerinde bulunan bina¸ 1946-1950 yılları arasında “Halkevi” olarak inşa edilmiştir. Halkevlerinin 1951 yılında kapatılmasının ardından bir dönem sinema¸ daha sonra İl Halk Kütüphanesi olarak kullanılan bina¸ 1981 yılından itibaren de Konya Devlet Tiyatrosu tarafından kullanılmaya başlamıştır. Konya Devlet Tiyatrosu binası İkinci Ulusal Mimarlık Döneminin Konya’daki en güzel örneklerinden birisidir. Hâlen bölge tiyatrosu olarak hizmet veren bina¸ şehrimizin kültürel hayatı içerisinde önemli bir yere sahiptir.
1981 yılında ciddi bir tamirattan geçirilen tiyatro binası bu tarihten sonra Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğüne tahsis edildi. Konya’da yerleşik tiyatro kurulana kadar diğer şehirlerden gelen tiyatro gruplarının oyunları sahnelendi. 19 Aralık 1997 tarihinde yerleşik bölge tiyatrosu olarak hizmet vermeye başlayan Konya Devlet Tiyatrosu’nda ilk açılış oyunu olarak Refik Erduran’ın yazıp¸ Tansu Aytar’ın yönettiği “Tamirci” adlı oyun sahnelendi. Kısa bir sürede büyük mesafeler kat eden Konya Devlet Tiyatrosu¸ 1998 yılından itibaren Anadolu’nun diğer şehirlerine turneler düzenlemeye başladı. Konya Devlet Tiyatrosu sanatçıları ilk turnede “Türkmen Düğünü” adlı oyun ile Bozüyük¸ Bursa¸ Yalova¸ İzmit¸ Sakarya ve Bilecik gibi illerin merkez ve ilçelerinde seyirci ile buluştu. Turneler bu tarihten sonra Karaman¸ Aydın¸ Afyon¸ Kütahya¸ Uşak¸ Niğde¸ Aksaray¸ Nevşehir ve Kayseri gibi illerle devam etti.
Konya Devlet Tiyatrosu yerleşik bölge tiyatrosu oluşunun onuncu yılında uluslararası bir tiyatro festivali düzenleme kararı aldı ve “Bin Nefes Bir Ses” Uluslararası Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali’nin ilki 14-24 Nisan 2008 tarihleri arasında düzenlendi. Festival yürüyüşü ile başlayan etkinliğe ilk yıl Kırgızistan¸ Azerbaycan¸ Makedonya¸ Kosova¸ Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Başkurdistan’dan gelen tiyatro grupları konuk olarak katıldı. İkincisi 2009¸ üçüncüsü 2010 yılında düzenlenen festival devam eden yıllarda gelenekselleşerek bu yıl onuncu yılına ulaştı. 20-30 Nisan 2017 tarihleri arasında düzenlenecek olan Konya 10. “Bin Nefes Bir Ses” Uluslararası Tiyatro Festivali’ne Kazakistan¸ Bulgaristan¸ Kosova¸ Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Moldova’ya bağlı Gagavuzyeri Özerk Bölgesi’nden gelecek tiyatro grupları katılacak. Ayrıca ülkemizden de Konya¸ İstanbul¸ Sivas ve Van Devlet Tiyatroları sergileyecekleri oyunlarla festivale katkıda bulunacak. Yine her zaman olduğu gibi bu festival de festival yürüyüşü ile başlayacak.
Festivalin açılışı Konya Devlet Tiyatrosu tarafından sahneye konan “Fatih (Bizans Düştü)” adlı tiyatro oyunuyla 20 Nisan 2017 günü saat 20.00’de Konya Devlet Tiyatrosu’nda gerçekleşecek. 2016-2017 tiyatro sezonunun başında ilk temsili yapılan ve sanatseverlerden tam not alan “Fatih (Bizans Düştü)” oyununda; Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethi sırasında yaşadıkları anlatılıyor. Festivalde bu yıl¸ Kazakistan’dan “Hamlet”¸ Bulgaristan’dan “Öpücük”¸ Kosova’dan “Darısı Başımıza”¸ Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden “Baştan Çıkarma” ve Moldova’nın Gagavuzyeri Özerk Bölgesi’nden “Öldür Beni¸ Ayolcum” adlı oyunlar sergilenecek. Ülkemizden ise Konya Devlet Tiyatrosu “Fatih (Bizans Düştü)” ve çocuk oyunu “Sayı Dedektifleri”ni¸ İstanbul Devlet Tiyatrosu “Giydirici”yi¸ Sivas Devlet Tiyatrosu “39 Basamak”ı¸ İzmir Devlet Tiyatrosu “Ermişler ya da Günahkârlar”ı ve Van Devlet Tiyatrosu “Yedekçi”yi izleyicilerle buluşturacak.
Uluslararası festivaller bir şehrin tanıtımı için çok önemli kültür-sanat faaliyetleridir. Üstelik bu festivaller şehirlerin yaşanabilirlik listesi hazırlanırken de göz önüne alınır. Konya ülkemizde uluslararası festival düzenlenen birkaç şehirden birisidir. Ve her şeyden önemlisi Konya’da düzenlenen festivaller on yılı aşkın bir süreden beri yapıldığı için Konya bu alanda rüştünü ispat etmiştir. Bu yıl 22-30 Eylül günleri arasında ondördüncüsü düzenlenecek olan “Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali” yurtdışından ve yurtiçinden farklı şehirlerden takipçisi olan bir festivaldir. Yine geçtiğimiz yıl onuncusu düzenlenen “Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Uluslararası Fotoğraf Yarışması” da şehrimizin kültür-sanat hayatına katkı yapan uluslararası bir etkinliktir. Selçuk Üniversitesi Kısa-ca Uluslararası Öğrenci Filmleri Festivali’nin ise bu yıl onyedincisi düzenlenecek. Bunların yanı sıra birde “Aşkın Film Festivali” vardı fakat film festivali geleneksel hâle getirilemedi. Kanaatimizce “Aşkın Film Festivali” de uluslararası boyutta yeniden organize edilerek Konya’nın kültür-sanat hayatına kazandırılmalıdır. Şehrimizde eksikliği hissedilen sinema festivalinin de gelenekselleşmesi en büyük arzumuzdur. Uluslararası festivaller marka şehir olma iddiasında bulunan şehirler için olmazsa olmaz etkinliklerdir. Şehirleri ön plana çıkaran ve diğer şehirlerden farklı kılan bu tür festivallerdir. Bizlere düşen festival kapsamında sahnelenen oyunların tamamına gidemesek de en azından birkaçını izlemektir. Şehrimizde düzenlenen bu etkinlikleri sahiplenip¸ desteklemeliyiz.
Turgutoğlu Türbesi’yle İlgili Sevindirici Haber
geçtiğimiz haftaki yazımızda Turgutoğlu Türbesi’nin iç acıtıcı hâli hakkında bir yazı kaleme almıştık. Yazımız yayımlandıktan sonra şehrimizdeki ecdat yadigârlarına karşı son derece duyarlı olan ve bu alanda kayda değer çalışmaları bulunan bir dostumuzdan konuyla ilgili sevindirici bir haber aldık. Edindiğimiz bilgilere göre Sadreddin Konevî Külliyesi ve Turgutoğlu Türbesi rölöve¸ restitüsyon ve restorasyon projeleri 2016 yılı içerisinde Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanmış. Uygulama ihalesi yapıldıktan sonra restorasyon çalışmaları başlayacakmış. İnşallah bu süreç çok fazla uzun sürmez de Sadreddin Konevî Külliyesi ve Turgutoğlu Türbesi layık olduğu görünüme bir an önce kavuşur.