Turan Birliği Hakkında
Ahmet Candan
Dünya üzerinde 7 bağımsız, 15 yarı bağımsız (özerk) Türk devleti vardır. Bunlar: Azerbaycan, Kazakistan, KKTC, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye, Türkmenistan bağımsız olanlar. Özerk konumda bulunan: Çin'e bağlı Sincan Uygur Özerk Bölgesi, Şunhua Salar, Rusya'ya bağlı Altay Cumhuriyeti, Balkar, Başkurtistan, Çuvaşistan, Dağıstan, Hakasya, Karaçay, Tataristan, Tuva ve Yakutistan, Moldova'ya bağlı Gagavuzya, Karakalpakistan, Nahçıvan.
Dünyanın birçok sorun üzerinden çıkmaza sürüklendiği bu dönemde ülkeler kendi çıkarları adına yapılabilecek adımları tartışmakta.
Türk tarihi boyunca uğruna yüzbinlerce can verilen ve daha önce iki kez gerçekleştirilebilen Turan Birliği geçtiğimiz yakın dönemde yeniden gündeme geldi. Türk devletleri arasında ki ilişkileri her yönde geliştirmek adına Türkiye’nin öncülüğünde Türk Keneşi adı altında bir örgüt oluşturulmuştur.
Dünya ülkelerinin her yönden çıkmaza girdiği son virajda Türk devletlerinin daha da sıkı birlik olması fikri her geçen gün daha fazla değerlenmektedir.
Biz ütopik olmayacak şekilde yani tüm özerk ve bağımsız devletlerin birleşmesi şeklinde değil de yalnızca tam bağımsız olan (Azerbaycan, Kazakistan, KKTC, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye, Türkmenistan) 7 Türk devletinin daha iyi ve daha da ilerletilmiş iş birliği senaryosunda oluşabilecek durumlardan bahsedeceğiz.
Oluşacak olan büyük birlikte en önemli ve teşkilatın en büyük, en güçlü ve tarihi anlamda da liderlik vasfı olan ülkemize en önemli roller düşmektedir.
Savunma ve askeri alan en önemli konulardan birisidir. Türkiye dışında diğer Türk devletlerinin savunma ve askeri alanda güncel çağ tablosuna bakıldığında ortalamanın altında olması Türkiye'ye büyük görev düşürmekte. Azerbaycan ordusu coğrafi ve soy bağından gelen yakınlıkla Türkiye'nin büyük yardımlarıyla büyük bir sıçrama yaşayarak neredeyse modernize bir ordu olmuştur. Oluşacak olan birliğin toprak büyüklüğü Türkiye'den neredeyse 6 katı olduğu için bu toprakları koruma adına en büyük yardım elbette Türkiye'den gelecektir. Diğer devletlerinde bu anlamda gelişmesi için Türkiye büyük emek sarf edecektir.
Diğer bir önemli konuda ekonomidir. Bu alanda da özellikle Kazakistan ve Azerbaycan'a iş düşmektedir. Azerbaycan ve Kazakistan'ın ekonomisi iyi değil diyorsunuz haklı olarak. Ancak bu bahsettiğim ülkelerin topraklarında oldukça çok yer altı kaynağı mevcut. Özellikle de doğalgaz ve petrol anlamında zengin olan bu ülkelerin kaynakları tam anlamıyla ve verimli olacak şekilde birlik içine aktarılırsa büyük bir rahatlama yaşatacağı bilinmektedir.
Daha yazılacak birçok şey var hepsini buraya dökmemize imkân yok. Son olarak şunları söyleyelim.
İlk ve en büyük adım aynı zamanda en zor adım olan Türk Devletleri Teşkilatı kurularak ileriki yıllar için oldukça büyük bir yatırım yapılmış oldu.
Ancak bu birliğin ciddi bir birleşim olması için diğer devletlerin en azından ortalamanın üzerine çıkması gerekir. Örneğin yukarıda iki önemli konudan bahsetmemize rağmen Kırgızistan ve Türkmenistan’dan ne yazık ki bahsedemedik. Yanlış anlaşılmasın. Bu ülkelerde de oldukça önemli değerler vardır. Ancak GSYİ gibi bakılması gereken önemli noktalar var. Bu gibi noktalara bakıldığında gelişmesi gerektiği söylenebilir.
Umarım hayalimiz olan bu birlik kurulur ancak bizi yani ülkemiz Türkiye’^yi geriye götürecek bir birlik hem bize hem diğer Türk kardeşlerimize zarar verir diye düşünüyorum.
Türkiye Devleti güçlü olmalı ki, Azerbaycan, Kazakistan, KKTC, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan güçlü olsun. İnanıyorum ki diğer Türk devletlerinin de lider olarak gördüğü Türkiye güçlü olura bu birliğin kurulması veyahut başka bir deyişle bu teşkilatın daha iyi bir hal alma süreci hızlanacaktadır.
Bana @ahmetcandanx kullanıcı adı ile tüm sosyal mecralardan ulaşabilirsiniz!