Vitiligo hastalığı nedir?
Vitiligo, nedeni kesin olarak bilinmese de ciltteki pigment kaybı sonucu açık renkli alanların ortaya çıktığı bir cilt hastalığı türüdür.
Ala veya alaja hastalığı olarak çeşitli şekillerde adlandırılabilen bu hastalık her yaşta görülebilmekle birlikte çoğunlukla 20 yaşından önce belirtilerini göstermeye başlamaktadır. Yaygın bir hastalık olan Vitiligo, yaklaşık her 100 kişiden 1-2'sini etkilemektedir. Bu bulaşıcı bir hastalık değildir. Sadece cildin görünümünü etkileyen Vitiligo, hastalarda herhangi bir fizyolojik soruna yol açmaz. Hastalığın boyutu ve cilt yüzeyindeki lekelerin boyutu hastadan hastaya farklılık göstermektedir. Tedavide cildin eski rengine dönmesine yardımcı olacak yöntemler kullanılır.
İnsan vücudunda melanosit adı verilen hücreler, cilde eşsiz rengini veren pigmentlerin üretiminden sorumludur. Bu hücrelerin herhangi bir nedenle hasar görmesi pigment üretimini olumsuz etkiler ve vitiligoya neden olur. Pigment eksikliğinden dolayı cilt yüzeyinde farklı boyutlarda beyaz lekeler oluşur. Hastalığın türüne göre lekelerin ortaya çıktığı alanlar ve yayılma eğilimleri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Vitiligonun bazı türlerinde vücudun sadece belirli bir kısmı etkilenirken bazı hastalarda lekeler vücudun her yerine yayılabilir. Ciltte istenmeyen bir görünüm oluşturması nedeniyle hastaları psikolojik olarak etkileyen vitiligoda lekeler ortaya çıktığı anda tedavi sürecine başlamak önemlidir.
Vitiligo belirtileri nelerdir?
Vitiligo çocukluktan yetişkinliğe kadar her yaşta ortaya çıkabilen bir hastalık türüdür. Hastalığın belirtileri genellikle güneş ışığına maruz kalan bölgelerde ortaya çıkar. Hastalığın belirtisi olan beyaz lekeler daha çok el, kol, yüz, boyun, bacak gibi güneşe maruz kalan bölgelerde görülür. Bazı kişilerde genital bölgede de leke oluşumu gözlemlenebilmektedir. Ayrıca cilt yapısına bağlı olarak kadınlarda hastalık erkeklere göre daha kolay tespit edilir. Koyu tenli kişilerde lekeler daha net ayırt edilebildiği için hastalığın tanınması daha kolaydır. Vitiligo'nun ilk ve en sık görülen belirtisi ciltte ani beyaz bir nokta oluşmasıdır. Bazı durumlarda küçük beyaz nokta zamanla büyüyerek cildin önemli bir bölümünü kaplayacak büyüklüğe ulaşabilir. Vitiligo bir iç organ hastalığı olmayıp, sadece ciltteki pigment hücrelerinden kaynaklanan bir durumdur. Bu nedenle ciltte beyaz lekeler dışında herhangi bir belirtiye neden olmaz.