- Haberler
- Konya
- VERİMDER Anadolu buluşmasının 33'üncüsünü Konya'da gerçekleştirdi: Başkan Büyükeğen Konya'ya dair önemli notlar paylaştı!
VERİMDER Anadolu buluşmasının 33'üncüsünü Konya'da gerçekleştirdi: Başkan Büyükeğen Konya'ya dair önemli notlar paylaştı!
Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği, (VERİMDER) Konya'da 'Enerji Verimliliği Toplantısı' gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen toplantıda, iklim değişikliği, enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik konuları ele alındı.
İklim değişikliği, enerji verimliliği, enerji tasarrufu ve sürdürülebilirlik konularının ele alan VERİMDER, Anadolu Buluşmalarına devam ederken, 33’üncü toplantısını Konya’da düzenledi. Enerji verimliliğinin ele alındığı toplantıya Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Büyükeğen, VERİMDER Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz, Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar, Zerobuild Summit Direktörü ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gamze Karanfil Kaçmaz’ın yanı sıra STK’lar ve yerel yöneticiler katıldı.
Program kapsamında Konuşan Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Büyükeğen, “Geçmişte hepimize “Tahıl Ambarı, Tarımın Başkenti” gibi unvanlar ile anlatılan Konya’mız, Tarımdan gelen gücünü korurken, son dönemde yeni bir kimlik daha kazandı. Hamdolsun Konya’mız, Türkiye’nin önemli sanayi üretim merkezlerinden birisi haline geldi.” dedi. İşte ayrıntılar…
KONYA İÇİN YAĞIŞ VAKTİ: METEOROLOJİ UYARDI O SAATLERE DİKKAT!
“MARMARA BÖLGESİNE ALTERNATİF BİR SANAYİ MERKEZİYİZ”
Konya’nın ekonomideki tüm zorlu şartlara, etraftaki savaşlara, yüksek enflasyon ortamına rağmen; yatırım ve üretim iştahı son derece yüksek bir şehir olduğuna değinen Mustafa Büyükeğen, şunları ifade etti: “Sözlerimin başında, dünyanın, özellikle de sanayicilerimizin son yıllardaki en önemli gündemlerinden olan enerji verimliliğinin şehrimizde konuşuluyor olmasından son derece memnuniyet duyduğumu belirtmek isterim. İnşallah bugünkü program vesilesi ile, sanayi işletmelerimizde verimlilikle ilgili yeni bir farkındalık oluşacaktır. Ben programın sanayicilerimiz, şehrimiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Kıymetli konuklar, değerli panelistler, Geçmişte hepimize “Tahıl Ambarı, Tarımın Başkenti” gibi unvanlar ile anlatılan Konya’mız, Tarımdan gelen gücünü korurken, son dönemde yeni bir kimlik daha kazandı. Hamdolsun Konya’mız, Türkiye’nin önemli sanayi üretim merkezlerinden birisi haline geldi. 12 organize sanayi bölgemiz, 100’e yakın sanayi sitemiz, şehrimizin muhtelif yerlerinden kurulan fabrikalarımız, güçlü yatırım ve üretim iştahımızla Marmara Bölgesine alternatif bir sanayi merkeziyiz. Konya’mız, ekonomideki tüm zorlu şartlara, etrafımızdaki savaşlara, yüksek enflasyon ortamına rağmen; yatırım ve üretim iştahı son derece yüksek bir şehir.”
BÜYÜKEĞEN, “KONYA OSB’MİZDEKİ FABRİKA SAYIMIZ 975’E ÇIKACAK”
Konya’nın savunma sanayi ihracatında önemli konumda olduğuna dikkat çeken Başkan Eğen, şunları vurguladı: “Yıllık 3.2 milyar dolar olan ihracatımızın yüzde 97’sini sanayi mamulleri oluşturuyor. İstanbul, Ankara ve Bursa’nın ardından Türkiye’nin 4. büyük makine ihracatçısıyız. Savunma sanayi ihracatında Türkiye’de ilk 4’teyiz. Otomotiv endüstrisinde de Türkiye’nin 7. büyük ihracatçısıyız. Son 5 yılda, kilogram başına düşen ihracat tutarımızı yüzde 34.4’lük artışla 1,63 dolardan 2,06 dolara çıkarmayı başardık. Düşük teknolojiden önemli oranda çıkmış, orta-yüksek teknoloji odaklı bir sanayi alt yapısı inşa etmiş bir sanayi şehriyiz. Bugün toplam sanayi üretimimizin yüzde 46,6’sı orta-yüksek teknolojiden oluşuyor. Geçtiğimiz hafta, Türkiye’nin ikinci büyük organize sanayi bölgesi olan Konya Organize Sanayi Bölgemizin 6. Kısım Genişleme Alanı’nda yatırımcılara, 248 yeni sanayi parseli tahsis edildi. Yani 248 parsel demek, 248 yeni fabrika, yeni istihdam ve ihracat demek. Bu fabrikaların üretime geçmesiyle Konya OSB’mizdeki fabrika sayımız 975’e çıkacak. Çalışan sayımız da 55 binden 75 bine ulaşacak. Konya’mızın sanayicilik kimliğinin her geçen gün güçlendiğini gösteren işaretler. Ben bu vesile ile, sizler aracılığıyla tüm yatırımcıları Konya’mıza yatırım yapmaya, Konya’mızla yeni iş birlikleri geliştirmeye davet ediyorum. Tabi bir yandan da bugünkü konumuz olan; verimlilik meselesini çalışıyoruz.”
“ARABA TERS YOLDAN ÇIKMAYA BAŞLADI DİYE DÜŞÜNÜYORUM”
Mevcut ekonomi modeliyle ilgili açıklamalarda bulunan Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar, Türkiye ekonomisinin, dünyanın takip ettiği yöne döndüğünü belirtti.
Sözlerini devam ettiren Munyar, “Şimdi ekonomi ile ilgili ben, bir süredir bunu çeşitli evrede tekrarlıyorum. 2018'de cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde geçişten sonra, biz ekonomide de biraz model değişikliğine gittik. Sonradan adına Türkiye ekonomi modeli dedik. Sayın Nebati'nin bakanlığı döneminde ve benim yaklaşımımla, ekonomi arabamızı ters yola doğru sürdük. Önce faizi düşürürsek faizde düşer diye düşündük ama düşündüğümüz gibi olmadı maalesef. Dövizlerimizi tükettik, rezevlerimizi tükettik ardından 128 milyar dolar gitti. Arkasından daha da fazlası gitti ve modelin doğru gitmediği, doğru oturmadığı anlaşıldı. 28 Mayıs'tan sonra, yeni hükümet kurulduğunda Sayın Cumhurbaşkanı ekonomi kadrosunu değiştirdi. Başta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz olmak üzere, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şİmşek ve Merkez Bankası Başkanlığına da Hafize Gaye Erkan hanımı getirdi. Modeli tekrar eskisine, bütün dünyanın takip ettiği yola döndürdük. Böylece araba ters yoldan çıkmaya başladı diye düşünüyorum. Bu kadro oluşur oluşmaz zaten bir piyasa güven gelmeye başladı. Hem kredi notuyla ilgili en azından negatif olan görüntümüz durağana çevrilmeye başlandı.” diye konuştu.
HABER: ŞAHİN YALDIZLI