Uzmanları uyarıyor: Yaz aylarında pencere ve balkonlara dikkat
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte serinlemek için pencere ve balkon kapıları açılırken uzmanlar ise düşme tehlikesi için uyarıda bulunuyorlar. Yaz aylarında hastanelerde düşme veya boğulma vakalarının arttığını dile getiren Prof. Dr. Esra Şevketoğlu, 'Şu an kliniğimizde birden fazla yüksekten düşme, travma hastası çocuk var.' Dedi.
Yaz mevsiminin gelmesiyle evlerde pencereler ve balkon kapıları açılırken, serinlemek için havuz ve denizlerin yolu tutuluyor. Çocuklarda yüksekten düşme ve boğulma vakalarına karşı uyaran Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Eğitim ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Esra Şevketoğlu, "Şu an kliniğimizde birden fazla yüksekten düşme, travma hastası çocuk var. Pencere önüne koltuk, sandalye gibi mobilyaların konulmamalı, stor perdelerin zincirleri çocukların asılıp, boğulmasına sebep olan durumlarla karşı karşıya kalmamıza sebep oluyor, önlem alınması çok önemli. Yaz aylarında boğulmaları sık görüyoruz, çocuklar sahillerde asla tek başına bırakılmamalı. Yapılan bütün müdahalelere rağmen bazı hastalarımızı kaybediyoruz" ifadelerini kullandı.
Okulların tatil olmasının ardından güzel havaları da fırsat bilen aileler, çocuklarıyla birlikte soluğu deniz, havuz, park ve bahçelerde alırken sıcaklıkların yüksek olması nedeniyle evlerde pencere ve balkon kapılarının önlem alınmadan açılması da kazalara neden olabiliyor. Uzmanlar ise yaz aylarında yüksekten düşme, boğulma gibi durumların sıklıkla yaşandığını ifade ederek aileleri uyardı Prof. Dr. Esra Şevketoğlu da ev kazalarına karşı önlem alınmasının büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Pencere, balkon korkulukları ve pencere önündeki kanepe gibi eşyaların çocukların tırmanmasıyla büyük kazalara neden olabildiğini söyleyen Prof. Dr. Esra Şevketoğlu, stor perde zincirlerinin çocuğun boynuna dolanması ve suda boğulmalara karşı da ailelerin çocuklarını yalnız bırakmaması gerektiğini ifade etti. Şevketoğlu, şu an yoğun bakım servislerinden birden fazla çocuğun yüksekten düşme, travma sebebiyle yattığını belirtti.
“MUTLAKA TEDBİR ALINMALI”
Prof. Dr. Esra Şevketoğlu, ev kazaları nedeniyle ağır tablolarla karşılarına gelebildiğini kimi zaman ise süreçlerin hayat kayıplarıyla sonlandığını ifade etti. Ailelerin alması gereken önlemlere ilişkin konuşan Şevketoğlu,"Komodin gibi şeylerin üzerinde bir televizyon veya ağır bir cisim varsa, cisimlerin üzerlerine düşmesiyle çok ağır kafa travması olan durumlarla karşı karşıya kalıyoruz. Yine evde alınması gereken tedbirler içinde burada takip ettiğimiz hastalardan da söyleyebilirim ki stor perdelerin zincirleri çocukların asılıp, boğulmasına sebep olan durumlarla maalesef karşı karşıya kalmamıza sebep oluyor. Yaz aylarında boğulmaları sık görüyoruz. Çocukların sahillerde asla ve asla tek başına bırakılmaması gerekir. Mutlaka bir velisiyle denize veya havuza girmelidir. Hiçbir zaman havuz başında, denizde çocuğun tek başına kalmamasının sağlanması önemli. Böyle bir durumla karşılaşıldığı zaman her zaman ilk yardımın nasıl yapılacağının bilinmesi, çocuğun hayatta kalmasına ve daha sonra olabilecek sakatlık durumunda çok önem kazanıyor, sonuç olarak bunun ilk yardımın eğitiminin de alınmış olması önemli. 5 yaş altı çocukları tek başına asla evde bırakmamak burada çok önemli. Elektrik prizleri kapatılmalı çünkü bunlar anlık olarak çocukların yoğun bakımlık olmasına sebep olacak hastalıklarla karşı karşıya bırakabilir. Yoğun bakım gerektiren çocukları kliniğimize kabul ettikten sonra yapılan bütün müdahalelere rağmen bazı hastalarımızı kaybediyoruz. Aile için de hekim olarak bizler için de son derece yıpratıcı bir süreç oluyor. O yüzden bunlarla karşılaşmamak için tedbir alınarak hiç olmamasını sağlamak en sağlık süreç olacak" dedi.