Uzmanlar uyarıyor: Kesinlikle çiğ tüketmeyin
Çiğ tüketilen bazı besinler zamanla sağlık sorunlarına yol açabilir. Peki, hangi besinler çiğ tüketilmemeli? İşte detaylar…
Son zamanlarda çiğ gıdaların tüketiminde artış olduğunu belirten uzmanlar çiğ olarak tüketilmemesi gerektiğini ve bazı besinlerin sağlık sorunlarına yol açtığını duyuran bir açıklamada bulundu. Peki, asla çiğ tüketilmemesi gereken besinler neler? İşte sorunun cevabı: Uzmanların dikkat çektiği ve asla çiğ tüketilmemesi gereken o besinlerden birisi de sosis. Sosisli sandviçlerde yarı pişirilmiş sosisler aslında sağlığımız için son derece tehlikelidir çünkü çiğ sosiste listeria bakterisi bulunur. Bu tehlikeli bakteri sindirim sistemini bozarak zehirlenmeye neden olabilir. Bu ihtimali ortadan kaldırmam tek yolu ise sosisleri iyi bir şekilde pişirmektir. Uzmanlar, sosisi çiğ bir şekilde tüketmekten kaçınmanız gerektiğinin altını çiziyor.
Kuşkonmaz
Kuşkonmaz, muhtemelen tadı daha iyi olan ve uygun şekilde pişirilen sebzelerden biridir, ancak aslında daha sağlıklıdır. Yapılan araştırmalara göre, yeşil kuşkonmazın pişirilmesinin, çiğ saplarını tüketmeye kıyasla antioksidan içeriğini artırdığını bulmuştur.
Sosis
Sosis çiğ yendiğinde vücudunuz için oldukça sağlıksız bir besindir. Sosisli sandviçlerde yarı pişirilmiş sosisler aslında sağlığımız için son derece tehlikelidir çünkü çiğ sosiste listeria bakterisi bulunur. Bu tehlikeli bakteri sindirim sistemini bozarak zehirlenmeye neden olabilir.
Patlıcan
Çiğ patlıcan, solanin denilen madde içeriyor. Bu madde kalsiyum emilimini azaltıyor ve mide-bağırsak sistemine zarar vererek mide ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi ve kusmaya neden olabiliyor. Patlıcanın pişirilmesi solaninin etkisini yitirmesini sağlar.
Patates
Patates yeteri kadar olgunlaşmamış, fazla güneşe maruz kalmış ve üzerinde ''solanin'' üremesi oluşmuşsa zararlıdır. Bu tür patatesleri yediğinizde mide bulantısı, kusma ve bai ağrısı hissedebilirsiniz. Aynı şekilde yeşillenmiş ve tomurcuklanmış patateslerinde çiğ tüketilmesi sağlık açısından olumsuzluklar meydana getirebilir.
Acı badem
Kabuklu olarak alıp tüketilen bademlerde, hidrojen siyanür ve hidrociyanik asit bulunur. Kavrularak ve içerisindeki ıslaklığı kaybettirilerek tüketilen bademler sorun teşkil etmemektedir. 100 adet çiğ badem, bir kişinin ölümüne sebebiyet verebilir.