Uzmanından yazın artan hastalıklar için öneriler
Yazın hastalık gösteren hastalıklar için Medicana Sağlık Grubu İç Hastalıkları Uzmanlarından, Uzm. Dr. Didem Aydın'dan öneriler,' Baş dönmesi, halsizlik, sersemlik, terleme ve bayılma olabilir. Sıcak ve nemli havalarda serin terde kalmak, şapka kullanmak, yeterli sıvı tüketmek ve aşırı zorlayıcı fiziksel aktivitelerden kaçınmak önemlidir.' İfadelerini kullandı.
Sıcaklıkların yükselmesiyle açık havada geçirilen saatlerin ve sıcak çarpmalarıyla birlikte yaz mevsiminde artan hastalıklar için önerilerde bulunan Medicana Sağlık Grubu İç Hastalıkları Uzmanlarından, Uzm. Dr. Didem Aydın,” sıcaklıkların yükselmesiyle açık havada geçirilen saatler artıyor. Sıcak çarpmasının ilk belirtilerinin terli ve soğuk cilt, bitkinlik, susama hissi, kas krampları, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma, idrar koyulaşması olmaktadır. Bu yüzden. Sıcak ve nemli havalarda serin terde kalmak, şapka kullanmak, yeterli sıvı tüketmek ve aşırı zorlayıcı fiziksel aktivitelerden kaçınmak önemlidir.” Şeklinde konuştu.
“ŞAPKA VE GÖZLÜK KULLANIMINA DİKKAT EDİLMELİ”
Güneş yanığının uzun süre güneşe maruz kalma sonucunda ciltte kızarıklık, ağrı ve kabarcıklarla kendini belli ettiğini söyleyen Dr. Didem Aydın, "Güneş yanığı için başvurulacak en hızlı yol, soğuk su kompresidir. Yanık bölgeye soğuk suya batırılan havlu bastırılarak güneş yanığının olumsuz etkilerinin önüne geçer.” Diyerek hemen ardından “Güneş yanıklarının önlenebilmesi için öğle saatlerinde mümkün olduğunca güneş altında kalınmamalı, gölge alanlar tercih edilmeli ve açık havada bulunulan süreçte güneş kremleri, belirli aralıklarla yenilenerek kullanılmalı. Güneşin yoğun olduğu zamanlarda dışarıda bulunulmamalı. Dışarı çıkarken gözlük ve şapka takılmalıdır." Ekledi.
“SIVI TÜKETİMİ MUTLAKA ARTTIRILMALI “
Sıvı kaybı ve dehidrasyonun yaz aylarında terleme ile artan sıcaklık vücutla sıvı kaybına neden olabileceğini ifade eden Aydın, şunları aktardı:
"Yeterli miktarda su içmek, meyve ve sebze tüketmek, dengeli sıvılar almak önemlidir. Günde en az 2 litre su içmeyi asla ihmal etmeyin. Susama hissi olmasa da düzenli sıvı alın. Susama hissini gidermek için asitli içecekler tüketmeyin. Suyun yanı sıra süt, ayran ve bitki çayları tüketimi de faydalı olacaktır. Egzersiz yaptığınızda su tüketiminizi artırın. Açık havada soğuk dolaplarda saklanan ürünleri tercih edin. Kabuklu meyveler yıkanılsa bile soyarak yenilmelidir.” Dedi.