Uzmanı açıkladı: Konya'da madde bağımlılık oranı artıyor mu?
Konya'da çocuk ve gençlerin madde bağımlılığından korunmaları için Sosyal Rehabilitasyon Derneği (Rehader), madde bağımlılarına ve ailelerine destek amaçlı hizmetlerine devam ediyor.
İnsan sağlığını ve toplumun yapısını tehdit eden madde kullanımının dünya genelinde artış olduğunu ileri süren Rehader Uzman Psikolog Muhammet Arıkan, “Konya’da madde kullanım oranının istatistiklerini tam olarak bilemiyoruz ama dünya genelinde artış söz konusu. Özellikle son yıllarda metamfetaminin (sinir sistemi uyarıcısı) kullanımında bir artış görüyoruz. Bu artışın yaş oranı genellikle ergenliğin orta ve ilerleyen dönemlerinde başlıyor. 15-25 yaş aralığında madde bağımlılığında sıklaşma görülüyor” ifadelerini kullandı.
“KONYA’DA MADDE BAĞIMLILIĞINA KARŞI MÜCADELELER SÜRÜYOR”
Konya’da, Sosyal Rehabilitasyon Derneği’nde, madde bağımlılığına karşı önleyici çalışmalar yapıldığının altını çizen Psikolog Muhammet Arıkan, “Konya’da polis güçleri ve devlet bu anlamda ciddi mücadeleler sergiliyor. Konya’da YEDAM, AMETAM gibi kurumlarda güçlü ve önleyici farklı sosyal farkındalık çalışmaları yapılıyor” şeklinde konuştu.
Madde bağımlısı kişilerin kişilik özellikleri ve ekonomik koşullara göre madde seçtiğini belirten Psikolog Muhammet Arıkan, “Madde bağımlılarının madde seçimi dönemden döneme değişiyor. Mesela bundan 5-6 yıl önce eroin kullanımı daha yaygınken şu an da metamfetaminin (sinir sistemi uyuşturucusu) kullanımı yaygın. Örneğin; hareketli olan insanların adrenalin ihtiyaçları ve dürtü sel özellikleri fazla oluyor. Bu tarz insanlarda uyarıcı tarz kokain, metamfetaminin, amfetamin gibi maddeleri kullanma riski biraz daha artıyor.” sözlerine ekledi.
“TEDAVİSİ SONRASINDA TEKRAR MADDEYE DÖNÜŞLER OLUYOR”
Tedavi sürecinin belirli aşamaları olduğuna değinen Muhammet Arıkan, “Hastanelerde 21-28 günlük yatışlarda başta biyolojik arındırma (Detoksifikasyon) tedavisi yapılıyor. Detoksifikasyon süreci madde bağımlılığı tedavisinin yüzde 10’nu oluşturuyor. Detoks tedavisinden sonra psikolojik veya rehabilitasyon süreci başlıyor. Bu aşamada da kişinin maddeye başlamasına yatkın oluşturabilecek çeşitli faktörlere karşı psiko-sosyal çalışmalar yapılıyor. Tedavi sonrasında maddeyi bırakanların önemli bir yüzdesi madde kullanımına dönüş oluyor. Burada belirli periyotlar var. Kimisi hastaneden ilk çıktığı gün maddeye düşüyor kimisi bir ay sonra kimisi altı ay sonra döndüğünü görüyoruz” kaydetti.
-EDANUR AKSOY