Uzmanı açıkladı: Konya'da 6.5 şiddetinde deprem üretecek faylar var
İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Süleyman Kamil Akın, Konya'nın fay yapısı ve mevcut yapılarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Akın, 'Konya'da 6.5 şiddetinde deprem üretebilecek fay hatları mevcut. Bu şu anda meydana gelen depremi yaklaşık yüzde biri büyüklüğünde olsa da Konya gibi bir coğrafyada ciddi hasara ve yıkıma yol açacak.' dedi.
Kahramanmaraş Yeni Pazarcık'da meydana gelen depremi yakından hisseden illerden bir tanesi Konya oldu. Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Süleyman Kamil Akın, “Konya'da aktif faylar var. Hangi periyotta bu aktif fayların hayata geçeceği belli değil ama Profesör Doktor Yaşar Eren'in açıklamasına da bakabilirsiniz. Konya'da 6.5 şiddetinde deprem üretebilecek fay hatları mevcut. Bu şu anda meydana gelen depremi yaklaşık yüzde biri büyüklüğünde olsa da Konya gibi bir coğrafyada ciddi hasara ve yıkıma yol açacak.” ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin her yerinde olası bir depremin olabileceğini açıklayan Akın, “tedbir almadığımız müddetçe maalesef binalarımız yıkılmaya, acılarımız büyümeye, can kayıplarımız ortaya çıkmaya ve bunun yanı sıra kolay kolay kaldıramayacağımız maddi kayıplara yol açması da kaçınılmaz” dedi.
AKIN, KONU İLE İLGİLİ AÇIKLAMALARINI ŞU ŞEKİLDE SÜRDÜRDÜ:
“Ortada mevcut bir deprem riski varken tüm ülkede esas yapılması gereken şey tüm yapılar mutlaka ama mutlaka projelendirmesinden başlayarak tüm inşaat sürecinin çok iyi şekilde kontrol edilmesi. Böylece ortaya çıkan binanın depremde hasar görmeyeceğini garanti edebiliyoruz. Bunun için bizim Konya şubesi olarak tekliflerimiz var. Bunları her platformda dile getiriyoruz. Birincisi, yapı denetime tabii yapılarda mutlaka taklit edilemeyen parmak izi, yüz okuma gibi sistemlerin her yapı için her yapının kontrolünde, başta şantiye şefi yapı denetim firması gerektiğinde laboratuvar hatta buna ilgili uygulamayı yapan ustaları da dahil ederek mesleki yeterlilik kurumundan belge almış ustaları da dahil ederek yapının her safhasında onaylanması ve çoklu doğrulamaya geçilmesi lazım.
“İNŞAAT SÜRECİNİN İYİ ŞEKİLDE KONTROL EDİLMESİ LAZIM”
Ortada mevcut bir deprem riski varken tüm ülkede esas yapılması gereken şey, tüm yapılar mutlaka ama mutlaka projelendirmesinden başlayarak tüm inşaat sürecinin çok iyi şekilde kontrol edilmesi gerekli. Böylece ortaya çıkan binanın depremde hasar görmeyeceğini garanti edebiliyoruz. Bunun için bizim şubesi olarak Tekliflerimiz var. Bunları her platformda dile getiriyoruz. Birincisi, yapı denetime tabii yapılarda mutlaka taklit edilemeyen parmak izi, yüz okuma gibi sistemlerin her yapı için her yapının kontrolünde, başta şantiye şefi yapı denetim firması gerektiğinde laboratuvar hatta buna ilgili uygulamayı yapan ustaları da dahil ederek mesleki yeterlilik kurumundan belge almış ustaları da dahil ederek yapının her safhasında onaylanması ve çoklu doğrulamaya geçilmesi lazım.
“İMAR BARIŞI İLE RİSKLİ YAPILARI ÇOĞALTIYORUZ”
Önümüze gelen, imar afları ile maalesef biz riskli yapı sürecini veya riskli yapı stoğumuzu azaltmak yerine her imar barışında bunlara yenilerini ekliyoruz ve bir yol açıyoruz. Bir kere bu ülkede imar affı ortadan kalkması hepsinin yerinde denetlenmesi ve imara aykırı projesiz hizmet almamış yapıların bir an evvel altı bin üç yüz altı sayılı kentsel dönüşüm kanunu olarak da bilinen kanun yardımıyla ortadan kaldırılması şart. Bu kanunla ben halen gerektiği ilgili gösterilmediğini ve kanun temel mentalitesinin anlaşılmadığını düşünüyorum.
“TARİHLERİN TUTMA ŞANSI YOK”
Deprem büyüklüğünü bize net olarak veriyorlar, tarih vermenin hiçbir anlamı yok. Tarih veriliyorsa da bu tarihi yanlış bir tarih. Hiçbir şekilde tutma şansı yok. Bizim yapmamız gereken şey jeologlardan ve jeofizikçilerden aldığımız bu büyüklükteki depreme dayanabilecek yapıyı inşa etmek. Bizim depremin ne zaman olacağından daha çok büyüklüğü ve oluşan binaların veya bir araya getirdiğimiz binaların inşa ettiğimiz binaların bu depreme karşı dayanıklı hale getirilmesini sağlamak ve o şekilde yapmak. Geri kalan lafı güzaf oluyor.”
Bir önceki yorumda 18-19 unda deprem olacağı yazıyordu ve tuttu. Bu nasıl mümkün olabilir?
Konya merkezde 50 ķm fay hattı var 2009 yılında 10 km lik kısmı kırıldı 4.9 depremle bu fay tek parça halinde kırılmayacak gibi görülüyor ilerleyen asırlarda yani konya merkezde 5 üzeri deprem oluşma riski çok az rahat rahat uyuyun ama 150 km ilerde tuz göĺü faz zonu var burada oluşabilecek 6.5 7 büyüklüğünde deprem konyayı ciddi etkiler yalnız burada da deprem tekrarlanma sıklığı 8 bin yıĺ civarında en son depremden 4 bin yıl geçti bu risk önümüzdeki asırlarda çok düşük konya depremler için türkiyedeki en güvenilir yerdir.
Mühendis. Hem de oda başkanı. Yapı denetim sektöründeyken projeye göre toprak dolgu olan bir alanda yapı sahibi toprakla doldurmak istemedi. Yazın turlu vs koyacakmış. Biz de kabul etmedik. Yapı sahibi torpil olarak bu adamı aramıştı ve bu adam da bizim şirketi arayıp "kardeşim birşey olmaz boş bıraksın* ısrarlarında bulunmuştu. Tabi yine kabul etmedik. Gerisini siz düşünün
Bugun 18 ile 19 arasi konyada deprem olacakdiye telefonlara mesj geliyor onceden bilinebiliyormu deprem