• Haberler
  • Ekonomi
  • Ünlü ekonomistten enflasyon yorumu: 'Ev kiralarının büyüyerek devam edeceği öngörülüyor'

Ünlü ekonomistten enflasyon yorumu: 'Ev kiralarının büyüyerek devam edeceği öngörülüyor'

Merakla beklenen enflasyon verileri TÜİK tarafından açıklandı. 2023 Haziran TÜFE, bir önceki yılın aynı ayına göre 8,21 artış gösterdi. Memurların ve emeklilerin beklediği Aralık ayından bu zamana kadar ki oran ise 19,77 olarak açıklandı.

TUİK’in açıkladığı enflasyon oranları uzun zamandır tartışma konusu olmaya devam ediyor. Buna sebep olan en unsurun vatandaşın hissettiği enflasyonun TÜİK tarafından açıklanan enflasyondan daha şiddetli olması olduğu gerçeği görülüyor. 

 

VATANDAŞI ŞAŞIRTAN VERİ KONUT VERİLERİ OLDU

Açıklanan verilerin detaylarına bakıldığı zaman , lokanta ve otellerde 67,22 sağlıkta 65,69 gıda ve alkolsüz içeceklerde 53,92 lik artış görünüyor. Vatandaşı şaşırtan bir diğer veri ise ortalama TÜFE’nin oldukça altında olan konut verileri oldu. Konutta 14,76 lık gerçekleşen artışın konut kalemi içerisinde kira dışında faturalarında bulunduğu bir kalem ve ücretsiz olarak verilen doğalgaz fiyatlarının enflasyon rakamları üzerinde matematiksel olarak olumlu bir etkisi olduğu gözlerden kaçmadı. 

Toplam nüfusun gelir ortalamaları dikkate alındığında vatandaşın en çok harcama yaptığı kalemlerde ortama TÜFE’nin oldukça üzerinde artış yapan kalemler olduğu bu da hissedilen enflasyonun daha yüksek olduğunu gösteriyor. Bu durum ENAG tarafından açıklanan rakamların vatandaş tarafından daha gerçekçi kabul edilmesine sebep oluyor. 

Açıklanan enflasyon rakamları gerek kamuda gerekse özel sektörde çalışan insanların gelirlerindeki değişiklikte belirleniyor. Bu durumda refah payı uygulanmaz ise gelir dağılımında adaletsizliğin daha da arttığı bir ortamın içine girilmeye devam etmesi ihtimali göz önünde bulunduruluyor. 

EV KİRALARININ YÜKSEK ENFLASYON VE FİYAT İSTİKRARSIZLIĞI SEBEBİYLE BÜYÜYEREK DEVAM EDECEĞİ ÖNGÖRÜLÜYOR

Ev sahipleri için bu dönemde %25 zam kısıtlaması devam ettiği için veriler önem arzetmese de konut barınma sorunu da yüksek enflasyon ve fiyat istikrarsızlığı sebebi ile büyüyerek devam edeceği öngörülüyor. 

Enflasyonun büyüklüğünü görebimek için bir önceki değil iki önceki aydan kıyaslama yapmanın daha doğru olacağı tavsiye ediliyor. 

2021 Haziran ayında 100 TL ile alınabilen bir ürün 2022 Haziran ayında %78,62 olan enflasyon ile 178,62 TL’ ye 2023 Haziranda ise 246,87 TL’ye yükselmiş olduğu görülüyor. 

Ana ürün kalemlerine bakıldığında fiyatı en çok yükselen ürün gruplarında ilk üç sırayı çay,oteller ve sigaralar alıyor. 

Enflasyonun düşüşe geçmesini beklemediğini ifade eden ünlü ekonomist: “Haziran ayı içinde gelen zamların ardından şimdi de gelen ulaştırma zamları ve ekmek zamlarını düşünecek olursak Temmuz ayı içinde enflasyonun düşüşe geçmesi pek mümkün gözükmüyor.” şeklinde konuştu. 

 

Ünlü ekonomistten enflasyon yorumu: 'Ev kiralarının büyüyerek devam edeceği öngörülüyor'

 

 

Bakmadan Geçme