Uluslararası Orta Doğu'da Din ve Medeniyet Sempozyumu gerçekleştirildi
Çevrim içi düzenlenen, 'Uluslararası Orta Doğu'da Din ve Medeniyet Sempozyumu' açılış programıyla başladı.
Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ)Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi, Al Iraqia Üniversitesi, Kazakistan Ahmet Yesevi Üniversitesi ve Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV) tarafından çevrim içi düzenlenen, “Uluslararası Orta Doğu’da Din ve Medeniyet Sempozyumu” açılış programıyla başladı.
Programda ilk olarak söz alan NEÜ Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikret Karapınar, ülkemizin bulunduğu coğrafî konum itibariyle Orta Doğu’da yaşanan kargaşaların daha iyi anlaşılabilmesi için akademik araştırmalara gereksinim duyulduğunu, bu ihtiyaca binaen sempozyum temasının “Orta Doğu’da Din ve Medeniyet” olarak belirlendiğini ifade etti. Dekan Karapınar, sempozyumla, Orta Doğu’nun coğrafî, dinî, siyasî ve edebî özellikleri hakkında akademik birikime katkıda bulunmanın hedeflendiğini belirtti.
Sempozyum açılış programı Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV) Başkanı Ecevit Öksüz’ün konuşmaları ile devam etti. Öksüz, Orta Doğu’nun din ve medeniyetlerin inşasında kavşak konumda bulunduğuna vurgu yaptı.
Al Iraqia Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Khamis A. Zidanise, Mezopotamya medeniyetlerinin öncüsü olarak nitelediği Irak’ın ve üniversitelerinin bu sempozyumun paydaşlarından biri olmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Cengiz Tomar, “Bugün dünyada bir medeniyetten bahsediliyor ise bu medeniyetin kökenleri Orta Doğu’ya dayanıyor. Bu bölge; tarihin, medeniyetin ve dinin merkezidir” dedi.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhiddin Okumuşlar da, medeniyetin; varlık, varoluş, bilgi, sanat, ahlâk ve mâneviyatı anlamlandırma çabası olduğuna işaret etti.
Farklı ülkelerden seçkin araştırmacıların katkıları ile üç gün süren sempozyumda; 17 oturum ve 65 bildiri sunumu gerçekleştirildi.