TYT öğrencileri ikiye böldü
AYT Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Kadir Gümüş, ÖSM, TYT ve AYT de uygulanan 150 ve 180 barajlarını kaldırdı. Bunun sebebi şu olabilir üniversitelerde kontenjanlar dolmuyordu ve özel üniversitelerde doluluk oranı azdı bundan dolayı olmuş olabilir.
AYT Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Kadir Gümüş, ÖSM, TYT ve AYT de uygulanan 150 ve 180 barajlarını kaldırdı. Bunun sebebi şu olabilir üniversitelerde kontenjanlar dolmuyordu ve özel üniversitelerde doluluk oranı azdı bundan dolayı olmuş olabilir.Bunun gerçekten ciddi anlamda başarı hedefleyen öğrencileri i hiç etkileyeceğini düşünmüyorum. Lakin süre artırıldı özellikle TYT de 135 dakika olan süre 165 dakikaya çıkarıldı 30 dakika çıkarıldı buda öğrencilerde gerginliğe sebep oldu acaba zor sorularmı çıkacak matematik zormu olacak gibi düşüncelere kapıldılar.
Gümüş, ama ben büyük bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum bu sıralama sınavıdır. Sonuçta zor olan herkese zordur. Süre sana 30 dakika artıysa herkese arttı azaldıysa herkese azaldı. Ben buradan bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum sadece öğrencilerimizin yoğun bir şekilde güzel bir şekilde ders çalışmaya devam etmeleri gerekmektedir.
Temel Yeterlilik Testi (TYT) süresinin 135 dakikadan 165 dakikaya çıkartılması öğrencileri de ikiye böldü. Öğrencilerden Şeyma Yılmaz, “9 aydır bu sınava sistemli bir şekilde hazırlanmaya çalışıyorum. Konu öğrenmek yerine sınav yönetmeye çalıştım. Sınav süremi nasıl yetiştiririm, nasıl daha hızlı ve mantıklı hareket ederim diye çalıştım ve netlerimi ona göre yükselttim. 30 dakika eklendi ve benim sistemim tamamen değişti. Benim yapabileceğim net beni artık öne atamayacak bir net haline geldi. 9 aylık emeğim çöpe gitti. Önümüzde sadece 4 ay kaldı. Yeniden bir hazırlık yapmak zor olacak ama üzüldüm” dedi.
‘SORULAR ZORLAŞACAK ENDİŞESİ’
Öğrencilerden Rebi Kardelen Öztaş sürenin uzatılmasının soruları daha da zorlaştıracağını söyledi. Öztaş “Artan yarım saat ile ilgili iki bakış açısı var. Faydamıza, bizi rahatlatmak içinde olabilir yada süre arttıysa sorular kesin zorlaşacak ihtimali de aklımıza geliyor. O yüzden iyi mi kötümü tam karar veremiyoruz. Tabi ki ne olursa olsun hedefim değişmedi” diye konuştu.
Emre Sarıbaş ise, “Sınav süresini yetiştiremeyenler için güzel bir uygulama. Sınavın zorluk derecesini geçen yıla göre arttırmazlarsa güzel bir sonuç elde edebileceğimi düşünüyorum. Sınavdan beklentilerim değişmedi, hedeflerim halen aynı” ifadelerini kullandı.
Hayati Emre Çelik, “165 dakika olması nedeniyle benim tahminim Türkçe sorularını uzatabilirler. Türkçesini kötü olan birisi olarak bu benim için kötü oldu. Bu karardan genel olarak mutsuzum. Sonuç olarak bu sınav kaçınılmaz, odaklanmam lazım” dedi.
Fatih Deveci ise “165 dakika süre olarak güzel olabilir ama sınavdaki kaliteli soru sayısını arttıracağı için bizim için dezavantaj da olabilir. İyi de olabilir kötüde olabilir. Sıralamaları 2020 TYT’de görmüştük. Bir netle sıralamanın 10-15 bin azaldığı görüldü” diye konuştu. SADETTİN KALECİ