- Haberler
- TYB'de Selçuk Es'in Konya'sı konuşuldu
TYB'de Selçuk Es'in Konya'sı konuşuldu
Türkiye Yazarlar Birliği Konya şubesi tarafından hazırlanan 'Selçuk Es'in Konya'sı' başlıklı program, NEÜ Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Gülsün Koçer'in anlatımıyla gerçekleştirildi
Türkiye Yazarlar Birliği Konya şubesi tarafından vefatının 40. Yılı dolayısıyla “Selçuk Es’in Konya’sı” başlıklı program, Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu, Meram ve Karatay Belediyelerinin katkılarıyla NEÜ Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Gülsün Koçer’in anlatımıyla ve Covit 19 salgını sebebiyle çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.
TYB Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Yazar Hatice Hilal Seyhan’ın düzenlediği programın başında Selçuk Es’in hayatından kısaca bahseden Dr. Öğretim Üyesi Gülsün Koçer, onun doğma büyüme Konyalı olduğunu ve Konya Belediye Başkanlığı görevini yürütmüş Musa Kazım Gürel’in oğlu olduğunu belirterek eğitim hayatı hakkında bilgiler verdi.
Selçuk Es’in 1962-1980 yılları arasında Konya basınında yer alan 1000 civarındaki yazısını değerlendiren Koçer, onun hatıra yazılarından ve bu yazıların Konya kültür tarihi açısından öneminden bahsederek Es’in tarih ve folklor çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.
Koçer, Selçuk Es’in Konyalı bir araştırmacı olarak Mevlâna Hazretleri hakkında pek çok yazı kaleme aldığına vurgu yaparak şöyle devam etti;
"Söz konusu yazıları “Mevlâna’nın Felsefesi ve Tanıtımı Hakkında Olanlar”, “Çelebiler Hakkında Olanlar” ve “Mevlâna Türbesi ve Çevresi Hakkında Olanlar” başlıkları altında anlattı.
Selçuk Es’in çalışmaları bunlarla da sınırlı değildir; yazarın, Mevlâna Hazretleri, Konya’da bulunan camii, çeşme, kervansaray ve konaklar hakkında da kayda değer çalışmaları vardır. Çok çeşitli konularda titizlikle çalışan Selçuk Es’in yazıları birçok yönden değerlidir. Gündelik hayattan bahsettiği yazılarında bile geçmişe dair bazı bilgiler bulmak mümkündür.
Geçmişin Konya’sını onun kaleminden öğrenmek, onun tanıklığına ve yaşadıklarına başvurmak, bu kültürü araştıranların işlerini bir hayli kolaylaştırmıştır.”
Son olarak Es’in Hicaz anılarını değerlendiren Koçer, "Selçuk Es’in yazılarında Konya yakın tarihi, kültürü, mimarisi, folkloru ve şehrin önemli şahsiyetleri hakkında geniş bilgi verdiğini ve Konya hakkında çalışma yapacak olan bütün araştırmacılar için eşsiz bir kaynak oluşturduğunu söyledi.Dr. Gülsün Koçer “Konya sevdalısı Selçuk Es’in vefat gününde ( 5 Eylül 1980 )onun anılmasına vesile olan Türkiye yazarlar birliği Konya Şubesi’nin başkanı ve yönetimine de ayrıca şükranlarımı sunuyorum" dedi.