TYB'de İstiklal Marşı Ve Milli Şair Ersoy Konuşuldu
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesinin düzenlediği 'Kalbin Leylak Saati' başlıklı konferansta eğitimci yazar Raşit Keskin hem İstiklâl Marşı ve Mehmet Akif Ersoy üzerine değerlendirmelerde bulundu hem de kelimelerin gücünü anlattı.
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesinin düzenlediği “Kalbin Leylak Saati” başlıklı konferansta eğitimci yazar Raşit Keskin hem İstiklâl Marşı ve Mehmet Akif Ersoy üzerine değerlendirmelerde bulundu hem de kelimelerin gücünü anlattı. TYB üyesi ve Konya Milletvekili Ahmet Sorgun’un da katıldığı program İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla açıldı. Programı yöneten Ahmet Aka yazar Raşit Keskin’in biyografisine dair bilgiler verdi.
İSTİKLÂL MARŞI PSİKOLOJİK HARP TAKTİĞİYLE YAZILDI
Konuşmasına İstiklâl Marşı’nın kabul yıldönümünü tebrik ederek başlayan Yazar Keskin millî marştaki her kelimenin ayrı ayrı tahlil edilmesi gerektiğini anlattı. Keskin İstiklâl Marşı ve M. Akif üzerine şunları söyledi:
Mehmet Akif’in ‘Allah bir daha bu millete İstiklâl Marşı yazdırmasın’ diyerek işaret ettiği o günlerde Yunan askerleri Afyon’a kadar gelmişti. Ankara Hükümeti milleti bir arada tutmaya çalışıyordu. 18 Eylül 1920'de Miralay İsmet Bey’in (daha sonra İsmet İnönü olacaktır) önerisiyle Maarif Vekâleti bir millî marş yarışması açıyor. Harbin en büyük kısmı psikolojik harptir de ondan. Bugün de bunu görüyoruz. Psikolojik harpte kelimeler büyük değer taşır. Bir kare fotoğraf bazen harbin seyrini değiştirir. İsmet Paşa bununla birlikte kelimelerin, şiirin, edebiyatın Türk insanının maneviyatını nasıl etkilediğini çok iyi bildiği için Meclis’teki müzakerelerde ‘Bize bir marş lazım’ diyor. Daha öncesinde Mehmet Akif'in ‘Ordunun Duası’ adlı marşı bestelenmiş ve orduda bir tamimle söyletilmeye başlanmıştı. Onun önerisiyle yarışma açılıyor. Yarışmaya 724 şiirin katılması da çok güzel. Demek ki o dönemde 724 şair millî marşı yazmaya aday olmuş.
İSTİKLÂL MARŞI’NIN HER KELİMESİ ÇOK ÖNEMLİ
İstanbul’dan bir dostum (Zeki Bey) Kalbin Leylak Saatini okuduktan sonra beni aradı. ‘Niye İstiklâl Marşı'nın kelimeleri için de böyle bir kitap yayımlamıyorsunuz? İstiklâl Marşı’nın her kelimesi için bir madde yazabilir’ dedi. Bu fikir hoşuma gitti. Bugün sizler için İstiklâl Marşı’ndan üç kelime seçtim. Bu üç kelime ile Akif’i ve millî marşımızı anlatmaya çalışacağım. Birinci kelimemiz ‘Korkma’…İki yerde geçer. Akif neden Korkma diyerek başladı? Bence İstiklâl Marşı ‘La tahzen, innallahemeana… Hüzünlenme, korkma, endişelenme, Allah bizimledir’ ayetinin yorumudur da ondan. İstiklâl Marşı bu ayet (Tevbe 40) üzerine kurulmuştur diyebilirim.
İSTİKLÂL MARŞI’NI ŞEHİTLER SESLENDİRİYOR
İstiklâl Marşı’nda şair yok aslında. Marşı şehitler seslendiriyor. “O zaman vecd ile bin secde eder, varsa taşım, /Her cerihamdan, İlahî, boşanıp kanlı yaşım, /Fışkırır ruhu mücerret gibi yerden naaşım, /O zaman yükselerek arşa değer belki başım. ”Şu mübalağa sanatının muhteşemliğine bakar mısınız? Zaferi kazandığımız zaman sevinçten öyle bir coşarım ki mezar taşım binlerce kez secdeye kapanır diyor şehit.
İkinci kelime ‘ceriha’. Okuduğum dizede de geçiyor. Akif yaralı bir adam; bütün şiirlerinde yaradan bahsediyor.
Üçüncü kelime ‘ulusun’. ‘Ulusun korkma, nasıl böyle bir imanı boğar’ diyor ya… Buradaki ‘ulusun’u yıllarca yanlış yorumlayıp ‘Sen büyüksün’ manası verdiler. Aklıma geldi; metnin Osmanlıcasına baktım. Eğer marştaki ulusun ‘Sen büyüksün manasında yazılsaydı nazal n ile yazılırdı. Nun ile yazıldığı için Akif şiirde ülkemizi işgal etmeye yeltenenlere ‘Onlar kurt gibi, köpek gibi ulusun’ diyor. AYNUR ÜNÜN