• Haberler
  • Güncel
  • TYB Etkinlikleri İstiklâl Marşı Bin Yılın Destanı İle Başladı

TYB Etkinlikleri İstiklâl Marşı Bin Yılın Destanı İle Başladı

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi 2021 yılı kültürel etkinliklerinin ilk programını 'İstiklâl Marşı – Bin Yılın Destanı' başlığı altında sosyal medya hesaplarından çevrimiçi gerçekleştirdi.

TYB Etkinlikleri İstiklâl Marşı Bin Yılın Destanı İle Başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

TYB Şeref Başkanı ve Mehmet Âkif Ersoy Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan’ın konuşmacı olarak katıldığı programı TYB Konya Şubesi eski Başkanı Mehmet Ali Köseoğlu yönetti.

MEHMET ÂKİF ANKARAYA DAVET EDİLDİ

Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu, Karatay ve Meram Belediyeleri iş birliği ile gerçekleştirilen programda konuşmacı D. Mehmet Doğan, “İstiklâl Marşı, milli mutabakat metnimizdir” ana fikri çerçevesinde sunduğu konuşmasında marşın yazılış, ortaya çıkış ve kabul edilişinin hikâyesini anlattı. Mili Mücadele döneminde insanların kenetlenmesini sağlayacak bir marşa ihtiyaç duyulduğunu, bunun için de meclis tarafından bir yarışma açıldığını söyleyen Doğan, “Ben öyle düşünüyorum ki bu yarışma zaten Mehmet Âkif için açılmıştı” dedi.  Mehmet Âkif’in Millî Mücadelenin hemen başında özellikle Ankara’ya dâvet edildiğini, Ankara’ya vasıl olması haberlerinin ise Hâkimiyeti Millîye Gazetesi’nde ‘İslâm Şairi Mehmet Âkif Ankara’da’ başlıkları ile halka duyurulduğunu söyledi.

İSTİKLÂL MARŞININ ANA HATLARI NASRULLAH CAMİİ VAAZINDADIR

Açılan yarışmaya Mehmet Âkif’in katılmadığını, bunun üzerine Maarif Vekili Hamdullah Suphi’nin Âkif’in yakın arkadaşı Hasan Basri Çantay’ı aracı yaparak şiiri yazması konusunda Mehmet Âkif’i ikna ettiğini söyleyen Doğan, “Ortaya konulan 500 liralık ödül Akif’in yarışmaya katılmamasında etkili olmuştur” dedi. Millî Mücadele sırasında Âkif’in Balıkesir Evrenos Gazi Camii ve Kastamonu Nasrullah Camiinde yaptığı konuşmalara değinen Doğan, “İstiklâl Marşı Nasrullah Camii vaazının ana hatları ile mısralara dökülmüş halidir” diye kaydetti.

BATICILAR BİLE ŞİİRİ ONAYLAMIŞTI

Mehmet Doğan, İstiklâl Marşı’nın iki günde yazıldığını, yazıldıktan sonra Maarif Vekili Hamdullah Suphi tarafından Hâkimiyet-i Millîye gazetesine verilerek daha meclise gelmeden bu gazetenin birinci sayfasında yayınlandığını, bunun da bu şiirin özellikle Mehmet Akif tarafından yazılmasının istendiği konusunda en büyük delil olduğunu belirtti. Şiirin mecliste okunmasından sonra tek muhalif oyun Tunalı Hilmi tarafından verildiğini, bunun da şiirin genel bir kabul gördüğünün delili olduğunu söyleyen Mehmet Doğan, “O zamanki Batıcılar bile bu şiiri onaylamıştı. Çünkü karşımızda bizi yok etmeye çalışan bir Batı vardı. Bunu herkes görüyordu” diye konuştu. HATİCE KARAKUŞ

Bakmadan Geçme