Turşunun faydaları nelerdir?
Turşu evde cam kapta ve hijyenik şartlarda hazırlanırsa sağlığa faydalıdır. Turşunun haftada 2 gün bir avuç kadar tüketilmesi tavsiye ediliyor.
Turşuyu yemekle birlikte tüketmek, sirke içeriği nedeniyle vücuttaki insülin salgısını dengeler ve kan şekerini normal aralıkta tutar. Ancak turşu yemek, şeker hastalığı ve tansiyonun yanı sıra böbrek ve mide hastalıkları yaşayan kişiler için riskli olabilir. Bu nedenle tüketim miktarının kontrol edilmesi önemlidir.
Yüksek miktarda lif içerdiğinden yemekle birlikte yenildiğinde tok tutar ve vücutta yağ depolanmasını engeller. Aynı zamanda kalorisi düşük olduğundan kilo vermek isteyenlere de yardımcı olur. Vücutta kaybedilen sıvı ve mineralleri geri kazandırır. Bileşimindeki sirke kas ağrılarına etki eder. Turşu suyunun sporcularda kas spazmlarına karşı ağrı kesici etkisinin olduğu da belirtiliyor.
Turşu probiyotik içerdiğinden bağırsak sağlığı açısından da önemlidir. Metabolik atıkların vücuttan daha kolay atılmasına yardımcı olur, kabızlık sorununu ortadan kaldırır.
Turşuda kullanılan sebzeler antioksidan açısından zengindir. Antioksidanlar hücreleri yenileyerek kanseri önler. Sarımsak, pancar ve lahana asitleri yüksek düzeyde antioksidan içerir. Farklı asit türlerinin tüketilmesi vücuda mineraller ve antioksidanlar sağlar.
İçerdiği antioksidanlar, vitaminler ve mineraller nedeniyle asit ve kalp-damar hastalıklarına karşı da koruyucudur.