• Haberler
  • Türkiye
  • Türkiye'de koronavirüse dayalı vaka sayıları ve ölüm sayıları gerçeği yansıtmıyor mu? İşin aslı ne?

Türkiye'de koronavirüse dayalı vaka sayıları ve ölüm sayıları gerçeği yansıtmıyor mu? İşin aslı ne?

Koronavirüs salgınında 150 günü geride bırakan Türkiye'de son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan vaka ve ölüm sayılarının gerçeği yansıtmaması iddialarında Bilim Kurulu Üyesi Mehmet Ceyhan'ın açıklamaları damga vurdu.

Türkiye'de koronavirüse dayalı vaka sayıları ve ölüm sayıları gerçeği yansıtmıyor mu? İşin aslı ne?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Küresel salgında dünya 9 ayı, 5 aydan fazla bir zamanı da Türkiye geride bıraktı. Bu süreçte dünya genelinde resmi rakamlara göre 21 milyon 480 bin vaka bulunuyor. 771 bin kişinin virüse kurban verildiği dünyada vakaların 4’te 1’i Amerika’da bulunuyor. Salgının yeni merkezi Amerika’da 5 milyon 300 bin vaka tespit edildi.

Avrupa en fazla vaka ise 342 binle İspanya’da bulunuyor. Türkiye sıralamada 18’inci sırada yer alıyor.

VAKALAR BİR TÜRLÜ DURDURULAMIYOR

Türkiye’de başlayan Normalleşme Süreci’ni yanlış anlayan ülke insanı tedbirlere uymayınca vakaların artış hızı salgının ilk günlerini andırmaya başladı. Düğünler, tatiller, asker uğurlamaları ve özel günler nedeniyle sosyal mesafenin hiçe sayılması ise vakaların artışındaki en önemli etken olarak gösteriliyor.

200 BİN GİZLİ TAŞIYICI

Türkiye’de gündemin önemli konuları arasında yerini alan vaka ve ölüm sayılarıyla ilgili ortaya atılan iddialar ise yetkili makamlar tarafından bugüne kadar kabul görmemişti. Ancak Bilim Kurulu Üyesi Mehmet Ceyhan son açıklamasında bu durumun tüm detaylarını anlatmış oldu.

Ceyhan, Türkiye’de bir kişiye test yapılabilmesi için en az 2 belirti olması gerektiğini bu sebeple tek belirti gösteren kişilere test yapılmadığını bunun da hayalet vakaları doğurduğunu söyledi.

Türkiye’de hali hazırda 200 bin gizli bulaştırıcı olduğunu bildiren Ceyhan, sonbahar mevsiminde vakaların daha da artabileceğini aktardı. Bunun önüne geçmek için evden çalışma durumu olanların evden çalışma sistemine tekrar dönmesi gerektiğinin altını çizen Ceyhan, aksi takdirde virüsün yayılım hızının katlanarak artacağını belirtti.

TEST SAYISI ARTIRILMALI

Türkiye’de belirti sayısı nedeniyle az kişiye test uygulanabildiğini söyleyen Ceyhan, her bireye test yapılmasının şu an için imkânsız olduğunu söyledi.

GÜNEY KORE NASIL YAPTI?

Salgının ilk günlerinde Çin’den daha fazla vaka sayısı artan Güney Kore’de telefon kulübeleri test alanlarına çevrildi. İlk günlerden itibaren 100 binden fazla test yapmayı başaran Güney Kore’de 15 bin 318 vaka tespit edildi ve bu vakaların 13 bin 910’u sağlığına kavuştu. Ülkede ölüm sayısı ise 305 olarak kayıtlara geçti. Aynı şekilde salgının merkezi Çin de aynı yöntemi izleyerek vaka sayılarını alınan tedbirlerle bir anda yok seviyesine indirdi.

SAĞLIK SİSTEMİ YETERSİZ Mİ?

Sağlık sisteminin yetersiz olduğuna ve bu durumun sağlık çalışanlarını mağdur ettiğine dikkat çeken Türk Toraks Derneği, koronavirüse karşı uyarılarda bulundu.

Bir açıklama yayınlayan dernek, kendi üyelerinden aldıkları bilgilere göre vakaların hızla arttığını ve Türkiye’nin ikinci zirveye çok yakın olduğunu bildirdi.

Bazı sağlık çalışanlarının istifa etmesine atıfta bulunan dernek salgında devletin önlem almadığını ve tedbirlerin vatandaşın insiyatifine bırakıldığını savundu.

Türk TORAKS Derneği’nin önerileri ise şu şekilde:

  • Test sayısı artırılmalıdır.
  • Pandemi ile mücadele bireylere bırakılmamalıdır.
  • Pandemi hastane planlaması tüm paydaşları içermelidir.
  • Favipravir gibi tedavide önemi olan ilaçlara ulaşım problemi çözülmelidir.
  • Covid-19 sağlık çalışanı için meslek hastalığı kabul edilmelidir. Hastalık ve ölüm durumlarına özgü hak artırıcı düzenlemeler yapılmalıdır.
  • Kamu pandemi yönetimi şeffaf ve gerçekçi veriler sunmalıdır. Hayatını bu mücadeleye adamış hekimlerin görüşleri alınmalıdır.
  • "Tıbbi hizmetlerin kötü uygulanmasından doğan sorumluluk" kanun teklifi geri çekilmelidir. Hekimlerin çalışma koşullarını iyileştirme çalışmalarına ağırlık verilmelidir.
  • Bütün epidemiyolojik veriler sağlık çalışanları ve kamuoyu ile paylaşılmalıdır.

Bakmadan Geçme