Türkiye'de fakirlik neden bitmiyor? Sorumlusu kim?

Yazar İbrahim Kahveci, Türkiye'de fakirliğin kaldırılmasının yönetenlerin işine gelmediğini belirterek, fakirlik artışı ile oy değişimi arasında bile bir bağ kurulabileceğini söyledi.

Türkiye'de fakirlik neden bitmiyor? Sorumlusu kim?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yaptığı ekonomi yorumlarıyla dikkat çeken ve öngörüleriyle yol gösteren ünlü ekonomist Karar Gazetesi yazarı İbrahim Kahveci bu kez fakirlik üzerinden bir analiz gerçekleştirdi.

‘Benim fakirim’ başlıklı bir köşe kaleme alan Kahveci, ülkeyi yöneteni siyasi kadronun Türkiye’de fakirliğin kaldırılmasının işine gelmediğini ileri sürdü.

“FAKİRLİĞİN KALKMASINI İSTEMEZLER”

Kahveci, “Mevcut siyasi-ekonomik tabloya göre Türkiye’de fakirliğin kaldırılması yönetenlerin işine gelmiyor. Hatta fakirlik artışı ile oy değişimi arasında bile bir bağ kurulabilir. Ekonomik durumun seçimler üzerindeki baskılı etkisini en son Haziran 2015 seçimlerinde gördük. Sonra devreye FETÖ girdi ve artık ekonomik durumun seçim etkisi minimum düzeye indi” dedi.

Geçmiş dönemde yazdığı bir yazıda bu konuyu hatırlattığını kaydeden Kahveci, “Buna 4 Mayıs 2020 günü “Bu Fakirlikte Siyasi Değişim Zor” başlıklı yazımda bir örnek vermiş ve şöyle yazmıştım: “1980 sonrası 15+ yaş üstü işsizlik oranı yüzde 4,9 ve üzerine geldiğinde iktidar hep sallanmış. 5,1’e geldiğinde ise iktidarda olan partilerin oy oranı barajın altına düşmüş. 2014 yılı 15+ yaş işsizlik oranı %5,1’e ulaştı ve Haziran 2015 seçimlerinde AK Parti tek başına yönetimi kaybetti. Ama sonra 15 Temmuz FETÖ’cüler devreye girdi. Şimdi tencere bile seçimleri etkilemiyor. 2018 yılında 15+ nüfusun işsizlik oranı %5,83 ama Sayın Erdoğan Başkanlığı, AK Parti ise Meclis çoğunluğunu kazandı. 31 Mart seçimlerinin olduğu 2019 yılı 15+ işsizlik oranı tam %7,27’ye çıkıyor. Ama hala Cumhur İttifakı kırsal ve varoşlardan gelen oylarla yüzde 51’lerde” ifadelerini kullandı.

“BENİM FAKİRİMİ BELEDİYELERE KAPTIRMAM”

Koronavirüs salgınından sonraki süreçte yaşanan yardım kampanyalarına değinen Kahveci, “Hatırlarsanız Covid 19 salgını çıktığında Belediyeler duraklarda, metrolarda vs bedava maske dağıtımına başlamıştı. Ankara bunu hemen yasaklamış ve ‘maskeyi biz bedava dağıtırız’ demişti... Ama bedava maskeyi bile dağıtamamışlardı. Sosyal yardımlarda yerel yönetimler çok önemlidir. Çünkü mahalle mahalle, köy köy kimin ne ihtiyacı olur diye yerel yönetimler daha etkin ulaşır. Şimdi Ankara bir bakıma diyor ki; benim fakirimi belediyelere kaptırmam. Fakirime ben yardım ederim... Ankara için fakir ve fakirlik önemli. Çünkü seçim tabloları fakirlik ile oy oranı arasında bir bağ olduğunu gösteriyor. Şehir merkezlerinde düşen oy oranı, kırsal ve kenar semtlerde düşmediği gibi bazı yerlerde artış bile gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme