• Haberler
  • Konya
  • Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi'nde online programlar devam ediyor

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi'nde online programlar devam ediyor

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi, 'Şehre Sözümüz Var' anlayışı ile sürdürdüğü programlarını Konya Büyükşehir, Selçuklu, Meram ve Karatay Belediyelerinin katkılarıyla her hafta sonu izleyicileriyle sosyal medya üzerinden buluşturmaya devam ediyor.

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi'nde online programlar devam ediyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bu hafta Yazar Sadık Gökçe’nin düzenlediği, NEÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Ahmet Ferhat Özkan’ın konuşmacı olduğu program, Cumartesi günü TYB Konya Şubesinde gerçekleştirildi. Dijital ortamdan yayınlanan programda; “19. y.y. Türk Romanında Duyguların Sekülerleşmesi” konuşuldu.

19. Yüzyıl Türk romanına bakıldığında artık yüzyıllardır devam eden Divan edebiyatı geleneğinin sonlandırılarak yeni bir edebiyatın başladığını ve burada insanları sokağa indiğini, toplumsal etkileşime girdiğini, konuştuklarını, para biriktirdiklerini, bazı duygular beslediklerini, bu besledikleri duyguları diri tutmaya çalıştıklarını görüyoruz diyen Ferhat Özkan şöyle devam etti;

“Bunların başlıcası umuttur. Zaten Tanzimat romanının kendisi de aslında bir umudun sonucudur. Çünkü Ahmet Mithat başta olmak üzere bu devrin yazarları, Tanzimat aydınları yeni bir insan, yeni birey, yeni bir toplum tasavvuru inşa ediyorlardı. Bunun aracı olarak da romanı kullanmışlardır. Roman bu nedenle başlı başına bir umut kaynağı ama neyi umut ettiklerine bakarsak örneğin özellikle Ahmet Mithat romanlarında kapitalist umutlar beslediklerini; para biriktirmeye dayalı Osmanlı - Türk bir orta ve burjuva sınıfı oluşturmaya çalıştığını görürüz.

Ahmet Mithat'ın böyle bir bireyi sivriltmeye çalıştığını görürüz. Bu anlamda artık Allah'ın lütfuna umut duymak gibi bir durum olmadığını ve aynı zamanda duyulan bu kapitalist umudun, devrin hakim olan ‘bir lokma, bir hırka’ şeklinde özetlenebilecek anlayışı ile de ters düştüğünü görürüz. Aynı şekilde aşk duygusuna da baktığımızda aşkın da Divan edebiyatındakinden çok farklı bir aşk olduğunu, zaten roman türünün de bunu gerektirdiğini görürüz.”

Giddens’ın romantik aşkla roman türünün doğuşu arasında hem tarih hem de mahiyet - içerik olarak paralellikler olduğunun altını çizen Özkan,buradaki aşk duygusu ile divan edebiyatındaki aşk temâsının aynı olmadığını söyledi.

Program sonunda TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu,  konuşmacı Dr. Ahmet Ferhat Özkan’a teşekkür ederek günün anısına TYB Yayınlarından kitaplar hediye etti.

HATİCE KARAKUŞ

Bakmadan Geçme