Türkiye ruhsal hastalıklarda dünya ikincisi oldu!
Türkiye, ruhsal hastalıklarda dünya ikincisi oldu. Her 100 kişiden 38'i psikolojik sorunlarla mücadele ediyor. İşte detaylar...
Türkiye, ruhsal hastalıklarda dünya genelinde ikinci sırada yer aldı.
Ipsos tarafından hazırlanan 2024 Ruh Sağlığı Raporu'na göre, Türkiye'de her 100 kişiden 38'i psikolojik sorunlarla mücadele ediyor.
Bu çarpıcı veri, ruh sağlığının Türkiye'deki önemini bir kez daha gözler önüne seriyor ve psikolojik sorunlarla mücadelede atılması gereken adımların aciliyetini vurguluyor.
Uzmanlar, bu oranların artmasının arkasında yatan nedenler arasında artan ekonomik belirsilzik, sosyal izolasyon, işsizlik ve bireylerin kişisel yaşamlarında karşılaştıkları sorunların bulunduğunu belirtiyor.
ÖNEMLİ BİR ETKEN OLARAK 'TEKNOLOJİK YALNIZLAŞMA'
Psikolog Hatice Esma Nur Didin, ruhsal bozuklukların artışındaki dikkate değer etkenleri şöyle özetledi:
"Türkiye'de ruhsal bozuklukların artış göstermesinin birçok etkeni var. Bunlardan dikkat çeken nedenlerden birisi teknolojik yalnızlaşmadır. Dijital dünyanın yaygınlaşmasıyla insanların birbiriyle etkileşiminin azalması, sosyal çevrelerini oluşturamaması ve bu nedenle destek görmemeleri, kişiyi yalnızlığa sürüklediği gibi ruhsal hastalıkların tetikleyicisi de olabiliyor."
Didin, ayrıca stres ve tükenmişlik sendromunun da önemli nedenler arasında yer aldığını;
"bireyin sürekli bir koşuşturma içerisinde bulunması, hayat şartlarının yoğun bir tempoya sürüklenmesi, ekonomik etkenler ve rekabetin artması, bireyin kendisini potansiyelinin üzerinde zorlaması gibi durumlar ruhsal bozuklukların artmasına yol açıyor. Ayrıca, toplumsal zorbalık ve şiddetin artışı da ruhsal sağlığı olumsuz etkiliyor" sözleriyle ifade etti.
Bunların yanı sıra Didin,
"Toplumda ruh sağlığına dair farkındalığın artması, başvuruların artmasına da neden oluyor. Bu durum, toplumsal açıdan yüzümüzü güldürüyor. Türkiye'deki ruhsal bozukluk artışına yönelik farklı sosyolojik, çevresel ve kişisel birçok faktör sıralanabilir. Ancak bu nedenlerin dikkatle incelenmesi ve önemlerin alınması,manevi ve ahlaki değerlerimizin daha çok ön plana çıkarılması da toplum sağlığı için kritik öneme sahiptir" şeklinde konuştu.
Son derece güzel ve bilgilendirici bir haber olmuş tebrikler