Türkiye'nin satın alma gücü yükseldi
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Eurostat ve OECD iş birliğiyle yürütülen satın alma gücü paritesi çalışmaları temelinde, Avrupa bölgesindeki 36 ülkeye ilişkin kişi başına gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) hacim endekslerine ilişkin 2022 yılı geçici sonuçlarını açıkladı, Türkiye 2 basamak yükseldi.
Satın Alma Gücü Paritesine göre kişi başına GSYH endeksinde Türkiye’nin değeri 2022’de 6 puan artarak 69 oldu. SGP’ye göre kişi başı gelirde Türkiye, Avrupa bölgesindeki 36 ülke içinde 2 basamak yükselerek 28’inci oldu.
Dünya gazetesinden Naki Bakır’ın haberine göre satın alma gücü paritesine göre kişi başına milli gelirde Türkiye, AB-27 ortalaması arasındaki marj yüzde 31’e gerilerken, Avrupa bölgesindeki 36 ülkenin en varlıklısı Lüksemburg ile aradaki fark da 3,8 kata indi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK); Eurostat ve OECD iş birliğiyle yürütülen satın alma gücü paritesi çalışmaları temelinde, Avrupa bölgesindeki 36 ülkeye ilişkin kişi başına gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) hacim endekslerine ilişkin 2022 yılı geçici sonuçlarını açıkladı.
Karşılaştırmalarda; 27 AB üyesi ülke, 3 Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) ülkesi (İsviçre, İzlanda ve Norveç), 5 aday ülke (Türkiye, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Arnavutluk) ve 1 potansiyel aday ülke (Bosna-Hersek) olmak üzere toplamda 36 ülke kapsandı.
AB ORTALAMASININ YÜZDE 31 ALTINDA KALDI
AB üyesi 27 ülkenin SGP’ye göre ortalama kişi başı milli geliri 100 kabul edildiğinde Türkiye’ninki 69 olarak gerçekleşti. Buna göre Türkiye’nin satın alma gücü, AB27 ortalamasının yüzde 31 altında kaldı.
Ancak Türkiye’nin karşılaştırmalı olarak satın alma gücü endeksi önceki yıla göre 6 puan yükseldi. AB27 100 kabul edildiğinde Türkiye’nin endeks değeri 2020 yılında 61 ve 2021 yılında 63 düzeyinde gerçekleşmişti. Gelir düzeyine göre karşılaştırmada 2022’de, 36 ülke arasında Slovakya ve Yunanistan’ı geçen Türkiye, önceki yıla göre 2 basamak çıkarak 28’inci sıraya yükseldi.
HİZMET SEPETİ AB ÜLKELERİNDE 100, TÜRKİYE'DE 36 EURO
Türkiye’nin fiili bireysel tüketime ilişkin fiyat düzeyi endeksi ise 2022 yılı geçici sonuçlarına göre 36 oldu. Bu değer, AB ülkeleri genelinde 100 Euro karşılığı satın alınan aynı mal ve hizmet sepetinin Türkiye’de 36 Euro karşılığı Türk Lirası ile satın alınabileceğini gösterdi. Fiyat düzeyi endeksi, ülkelerin ulusal para birimlerinin karşılaştırmalı olarak döviz kuruna göre alım gücünün göstergesi. Bir ülkenin fiyat düzeyi endeksi, 100’den büyük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre “pahalı”, 100’den küçük ise bu ülke karşılaştırıldığı ülke grubu ortalamasına göre “ucuz” olarak ifade ediliyor.
Kişi başına fiili bireysel tüketim düzeyi 27 AB ülkesi ortalaması 100 kabul edildiğinde, Türkiye için 80 olarak ölçüldü. Buna göre Türkiye’de kişi başına fiili bireysel tüketim AB27 ortalamasının yüzde 20 altında kaldı. Karşılaştırmalarda yer alan 36 ülke arasında kişi başına fiili bireysel tüketim değeri en yüksek ülke 138 ile Lüksemburg, en düşük ülke ise 40 ile Arnavutluk oldu.