• Haberler
  • Türkiye
  • Türkiye'de görülen Kuzey Işıkları nedir? Kuzey Işıkları neden oluşur?

Türkiye'de görülen Kuzey Işıkları nedir? Kuzey Işıkları neden oluşur?

İki gün önce Van'da görülen Kuzey Işıkları nedir? Niye oluşur? İşte haberden detaylar…

Türkiye'de görülen Kuzey Işıkları nedir? Kuzey Işıkları neden oluşur?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Van’da iki gün önce gökyüzünde kırmızı bir ışık belirirken, ışıkların Kuzey Işıkları olduğu anlaşıldı. Olaydan sonra birçok kişi Kuzey Işıklarını sorgulamaya başladı. Peki Kuzey Işıkları nedir? Niye oluşur? İşte detaylar…

KUZEY IŞIKLARI NEDİR?


Kutup ışıkları ya da kutup aurorası, Kuzey ve Güney kutup bölgelerinde gökyüzünde görülen, yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalardır. Kuzey enlemlerde bu etki aurora borealis veya kuzey ışıkları olarak adlandırılır.

Aurora borealis'in görünme olasılığı, kuzey manyetik kutbuna yaklaştıkça artar. Manyetik kutbun yakınlarında oluşan auroralar tam 90 derece; ancak uzaktan kuzey ufkunu yeşilimsi bir parlaklıkla, bazen de güneş alışılmamış bir yönden doğuyormuş gibi soluk bir kırmızıyla aydınlatırlar. Aurora borealis sıklıkla gündönümlerinde oluşur.

Türkiye'de görülen Kuzey Işıkları nedir? Kuzey Işıkları neden oluşur?

Auroralar bütün yeryüzünden ve diğer gezegenlerde de gözlemlenebilir. Daha uzun süreli karanlık ve manyetik alan dolayısıyla, kutuplara yakınlaştıkça daha çok görünür olurlar.

KUZEY IŞIKLARI NİYE OLUŞUR?


Aurora çoğunlukla kutuplarda oluşan bir olaydır. Güçlü bir manyetik fırtına geçici olarak aurorasal ovali genişlettiğinde, nadiren ılıman enlemlerde de görülür. Büyük manyetik fırtınalar yaklaşık olarak 11 yılda bir gerçekleşen güneşlekesi döngüsü ile en yoğun fırtına ortaya çıkar ya da patlamada sonraki üç yıllık dönemde. Ancak, aurorasal bölgenin içinde auroranın oluşma olasılığı, genel itibarıyla IMF çizgilerinin eğimine (literatürde Bz), özellikle güney yönlü olmasına, bağlıdır.

Aurora olayını başlatan jeomanyetik fırtınalar aslında ekinoks aylarında daha belirginleşir. Kutupsal aktiviteler ile bir ilgisi olmazken, neden jeomanyetik fırtınaların yeryüzünün mevsimlerine bağlı olduğu net olarak açıklığa kavuşmamıştır. Manyetopozda, yeryüzünün manyetik alanı kuzeyi gösterir. Bz büyük ve negatif olduğunda (IMF güneye doğru), yeryüzünün manyetik alanını temas noktasında kısmen engeller. Güney yönlü Bz, güneş rüzgârının yeryüzünün daha içerideki manyetosferine ulaşabileceği bir kapı açar.

 

Bakmadan Geçme