Türk Eğitim Sen Konya'da Öğretmenlerin sorunları masaya yatırıldı
Türk Eğitim-Sen Konya 1 Nolu Şube Başkanlığınca organize edilen Konya genişletilmiş istişare toplantısı ve Hizmet Ödül dağıtım töreni geçtiğimiz hafta sonu Türk Eğitim-Sen Konya 1 Nolu Şube Başkanı Ali Köç, yönetim Kurulu üyelerinin başkanlığında, İlçe temsilcileri, Okul Temsilcileri ile İşyeri temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Kamu-Sen Konfederasyonu çatısı altında sendikal faaliyetini sürdüren Türk Eğitim Sen Konya 1 Nolu Şubenun 2024-2024 eğitim yılı faaliyet programında yer alan Türk Eğitim-Sen Konya Genişletilmiş iştişare toplantısı geçtiğimiz hafta sonu, İlçe temsilcileri ile Okul temsilcilerinin katılımlarıyla yapıldı.
Toplantıda eğitimcilerin çalışma hayatında karşılaştıkları sorunlar masaya yatırıldı. Son dönemlerde yaşanan ekonomik gelişmelere bağlı olarak çalışanlarımızın alım gücü düşmektedir. Çalışanlarımızın alım gücünü ancak ücret ve vergi politikaları yoluyla yükseltmek mümkündür. Diyen Türk Eğitim Sen Konya 1 Nolu Şube Başkanı Ali Köç, yaptığı konuşmasında şu sözlere yer verdi. “ Ülkemizde vergi yükünün çalışanlarımızın omuzlarına yüklendiği de açık bir gerçektir. Yıl başında bir üst vergi dilimine geçişte toplam gelir üst sınır artışının düşük tutulması sonucunda çalışanlar her geçen yıl biraz daha erken bir üst vergi dilime girmekte, ödedikleri vergi giderek artmaktadır. Öyle ki vergi dilimlerindeki artış oranı memur maaşlarına yapılan artışların altında kaldığı için kamu çalışanlarından kesilen gelir vergisi rakamları da orantısız biçimde yükselmiştir. Çalışanlarımız her yıl bir öncekinden daha fazla vergi ödemektedir. Ülkemizde vergi politikası, kayıt altındakinden alabildiğine vergi tahsili üzerine kurgulanmış, dar ve sabitgelirlilerin ödediği vergi üst gelir gruplarının çok daha üzerine çıkmıştır.
Türk ve Türkiye Yüzyılında Yeni Kamu Personel Rejiminin saydığım temel amaçlara ulaşmak için ise yapılması gerekenler, başlıklar halinde şu şekildedir:
•Bütün sözleşmeli personel kadroya geçirilmeli, devletin asli ve sürekli görevleri kadrolu memurlar eliyle gördürülmelidir.
•Personel ihtiyacı duyulan yerlerdeki personel ihtiyacının giderilmesi ve ülke genelinde dengeli bir personel dağılımı sağlanabilmesi için bu bölgelere teşvik getirilmeli, atamalarda ve yer değiştirmede aile birliğinin korunması esas alınmalıdır.
•Atamalarda liyakat ve ehliyet esas alınmalı, mülakat uygulamasına son verilmelidir.
•Görevde yükselme ve unvan değişikliği adalet ve hakkaniyet ilkelerine göre düzenli aralıklarla ve yazılı sınava dayalı olarak gerçekleştirilmelidir.
•Günün gereklerine uygun bir harcırah kanunu hazırlanmalıdır.
•Memurun grev ve siyaset yasağı kaldırılmalıdır.
•Deprem ve doğal afet bölgelerinde görev yapan personelin durumlarına özel ayrıcalıklar getirilmelidir.
•Memur ve emeklilerimiz için refah payı uygulaması bir kurala bağlanarak kalıcı hale getirilmelidir. Tüm memurlara bayram ikramiyesi verilmelidir.
•Kamu görevlileri üzerindeki vergi yükü hafifletilmelidir. Sosyal güvenlik sistemindeki 2008 öncesi ve sonrasına ilişkin olarak uygulanan ikili yapı sonlandırılmalı, hakkaniyetli, adil ve sürdürülebilir bir yapı kurulmalıdır.” dedi.
Protokol konuşmalarının ardından soru-cevap şeklinde devam eden Türk Eğitim Sen Konya 1 Nolu Şube genişletilmiş istişare toplantısı, sendikaya uzun yıllar hizmet eden İlçe temsilcilerine verilen plaket ile son buldu.