• Haberler
  • Konya
  • Türk Eğitim-Sen Konya 2 Nolu Şube Başkanı Veli Doğrul memur yeniden seyyanen zam istiyor

Türk Eğitim-Sen Konya 2 Nolu Şube Başkanı Veli Doğrul memur yeniden seyyanen zam istiyor

Memurların alım gücünün düştüğüne dikkat çeken Türk Eğitim-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Veli Doğrul, 'Memura yeniden bir seyyanen zam verilmesi ve 3600 ek göstergenin vakit geçirilmeden çıkartılmasıdır' dedi

Türk Eğitim-Sen Konya 2 Nolu Şube Başkanı Veli Doğrul memur yeniden seyyanen zam istiyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türk Eğitim-Sen Konya 2 Nolu Şube Başkanı Veli Doğrul, memurun alım gücünün düştüğüne dair açıklama yaptı. Günümüz şartlarında ihtiyaçların ve beklentilerin eskisi gibi olmadığına dikkat çeken Doğrul, dolayısıyla bir memurun ailesinin ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli maddi tutarın da eskisi gibi olmadığını söyledi.

“Bugün yoksulluk sınırı sekiz bin liralara dayanmışken bu ücretin yarısını alan bir memur için aman efendim daha ne istiyorsun diyemezsiniz. Deseniz bile bir anlam ifade etmez” diyen Doğrul, memurun insanca yaşamak istediğine vurgu yaptı. Konuya açıklık getiren Doğrul, “Memur diyecek ki sadece insanca yaşamak istiyorum. Çoluk çocuğumun başkasına muhtaç olmasını istemiyorum. Kredi kartına borç bataklığına düşmek istemiyorum. Eşimin dostumun düğününe, derneğine gitmek istiyorum. Üşümeden doğalgaz kullanmak, karanlıkta kalmadan elektrik, kısmadan suyumu ve telefon faturasından korkmadan eşimi dostumu aramak istiyorum. Ben de insanım, temiz giyinmek, yılda birkaç gün tatile gitmek, ayda bir kez ailece dışarıda yemek yemek istiyorum. Çocuğumun okul ihtiyaçlarını kısmak istemiyor, kitap almak istiyorsa alayım, evde bilgisayar olsun internet kullanacaksa kotasız abone olayım ve daha pek çok talebi sırlayacaktır. Bunları karşılamakta zorlanan memur ayrıca geçmişle kıyasladığımız zaman alım gücündeki düşüşü görebiliyoruz. 2010 yılında maaşıyla yirmi sekiz gram altın alabiliyordu şimdi dokuz gram alabiliyor. Bin yüz dolar alabiliyordu. Şimdi yarısını yani beş yüz elli dolar alabiliyor. Daha fazlasına gerek yok dilerseniz bir maliyet hesabı yapın ve memurun aldığı ücret ile kıyaslayın ve hayatın yalnızca çorba içmekten ibaret olmadığını belki daha iyi anlarsınız” diye konuştu.

BU SÜRECE NASIL GELDİK?

Memurun masada kaybettiğine dikkat çeken Doğrul, konuya rakamlarla açıklık getirdi. Doğrul sözlerini şöyle sürdürdü, “Son dört yıla baktığımız zaman 2017 de enflasyon 11, 92 toplu görüşmede elde edilen kazanım yüzde 7, 2018 de enflasyon yüzde 20, 30 toplu görüşme yüzde 7, 5, 2019 da enflasyon 11, 84 toplu görüşme yüzde 9 ve 2020 yılın ilk altı aylık enflasyonu yüzde 6, 37 memurun toplu görüşmede kazanımı yüzde 4. Demek oluyor ki ilk kaybını toplu görüşme masasında bırakıyor. İkinci kaybını enflasyon oyunuyla yaşıyor: Efendim niye kamuoyunu yanlış yönlendiriyorsunuz, enflasyon farkı veriliyor ya!.. Doğrudur uydurulmuş enflasyon farkı veriliyor, gerçek enflasyon farkı hiçbir zaman verilmedi. Kaldı ki geçmişte bu fark aylık yansıtılırken şimdi altı aylık dilimler halinde veriliyor. Verilen fark cebe girmeden buhar olup uçuyor. Eğer gerçekten enflasyon farkları doğru hesaplanıp doğru verilmiş olsaydı memurun alım gücü bu kadar düşmezdi.  İşte size yine rakamlar: 2017 yılı yoksulluk sınır 5115 2018 yılı yoksulluk sınırı ise 6167 liradır. Yani aradaki fark 1052 liradır. Peki memur bu sürede ne kadar zam almış. Öğretmen 4/1 3699 lira olan maaşı 3927 liraya yükselmiş. Aldığı zam 226 liradır. Hemşire 3592 lira olan maaşı 3814 lira olmuş. Aldığı zam 222 lira memur ise 2951 lira olan maaşı 3136 lira olmuş 185 lira zam almıştır. Yani yoksulluk sınırı bir yılda 1052 lira artarken memur bu rakamın ancak dört biri kadar bir zam alabilmiştir. Sonuç olarak yalnızca bir yıl için verilen örnek bu ise diğer yılları varın siz hesaplayın. Demek oluyor ki memurun yoksullaşmasının üç temel nedeni vardır. Birincisi masa başında istediğini alamamak, ikincisi enflasyon rakamlarının gerçek dışı olması, üçüncüsü aldığı maaşın diğer kıymetler karşısında erimesidir. Bu durumun düzeltilmesi ancak memura yeniden bir seyyanen zam verilmesi ve 3600 ek göstergenin vakit geçirilmeden çıkartılmasıdır.”

Bakmadan Geçme