Trump'tan 2 Nisan sürprizi: Küresel piyasalar sarsılacak mı?
Ekonomist Atilla Yeşilada, küresel piyasaların geleceğini şekillendirecek olan 2 Nisan tarihine dikkat çekti ayrıntılar haberimizde...
Dünya ekonomisi kritik bir eşikte bulunuyor. Ekonomist Atilla Yeşilada, küresel piyasaların geleceğini şekillendirecek olan 2 Nisan tarihine dikkat çekerek, özellikle ABD'nin uygulamaya koyduğu gümrük vergilerinin etkileri üzerinde durdu. ABD Başkanı Donald Trump’ın, çarşamba günü aldığı yüzde 25'lik ek oto ve yan sanayi gümrük vergisi kararı, küresel piyasaları sarsarken, 2 Nisan'da yeni yaptırımların açıklanabileceği belirtiliyor.
TRUMP'IN YENİ HAMLESİ NE OLACAK?
Trump yönetiminin, Amerika ile ticaret fazlası veren 15 ülkeye yeni gümrük tarifeleri uygulayacağı öne sürülürken, Almanya, Japonya, Güney Kore, Tayvan ve Arjantin gibi ülkelerin bu durumdan en çok etkilenmesi bekleniyor. ABD'nin alınan gümrük vergisi kararlarından 100 milyar dolar gelir beklediği belirtilirken, bunun ülkedeki borçlanma tavanı ve vergi politikalarıyla ilişkili olduğuna dikkat çekiliyor. Kongrenin vergi indirimleri ve borçlanma tavanı konusunda zorlu bir süreçten geçtiği ve bu kararların ekonomi üzerinde belirleyici olacağı öngörülüyor.
ABD-AB TİCARET GERİLİMİ DERİNLEŞİYOR
Yeşilada, Avrupa Birliği'nin ABD'nin gümrük vergileri konusunda kesinlikle pazarlık yapmayacağını ve misilleme kararlarının gündeme alındığını vurguluyor. Avrupa’nın, savunma harcamalarında ABD'yi dışlayarak misilleme yapmasının Trump'ın ekonomi politikalarına zarar verebileceği ifade ediliyor. Aynı zamanda, ABD'nin alüminyum, çelik, bakır, kereste, ilaç ve çip gibi ürün gruplarına getirmeyi planladığı ek gümrük vergileri nedeniyle tedarik zincirlerinde yeni bir dalgalanma yaşanabileceği öne sürülüyor.
DÜNYA EKONOMİSİ RESESYONA GİRİYOR MU?
OECD ve Oxford Economics gibi saygın kuruluşların raporlarına göre, küresel büyümeye yönelik tahminlerde belirgin bir düşüş bekleniyor. OECD, 2024 yılında dünya ekonomisinin büyümesinin %2,5 ile 3 arasında olacağını öngörürken, ek gümrük vergileri nedeniyle bu oranda 0,5 ila 1 puan arasında bir düşüş yaşanabileceği belirtiliyor. Bu da küresel ekonominin resesyona girme ihtimalini gündeme getiriyor.
ENFLASYONİST BASKILAR VE MERKEZ BANKALARININ YANITI
ABD, Japonya ve Avrupa Merkez Bankaları, yeni gümrük vergilerinin enflasyon üzerindeki etkilerini yakından takip ediyor. Japonya Merkez Bankası'nın daha önce planladığı faiz artırım kararlarını öne çekebileceği, Avrupa Merkez Bankası’nın ise faiz indirimlerini yavaşlatabileceği ifade ediliyor. ABD Merkez Bankası (Fed) ise, piyasalardaki beklentinin aksine, 2024 sonbaharına kadar faiz indirmeyeceğini ve bu sene en fazla 25 baz puanlık bir indirim yapabileceğini belirtiyor.
ALTIN VE DOLARIN GELECEĞİ
Yeşilada, jeopolitik riskler nedeniyle altın fiyatlarında aşırı bir artış gözlendiğini, ancak piyasalarda fiyatlamaların henüz tam oturmadığını belirtiyor. Aynı zamanda ABD tahvil faizlerinin mevcut fiyatlamalarla çeliştiğini ve bunun da dolar endeksini yukarı çekerek gelişmekte olan ülkelerden para çıkışına neden olabileceğini vurguluyor.
TÜRKİYE'YE YANSIMALARI
Atilla Yeşilada, Türkiye’nin ABD ile ticaret hacminin sınırlı olması nedeniyle yeni gümrük vergilerinden doğrudan etkilenmeyeceğini ancak dolaylı etkilerin önemli olabileceğini söylüyor. Gelişmekte olan piyasalarda beklenen sermaye çıkışının, Türkiye gibi ekonomilerde döviz kurunda oynaklığa neden olabileceğini vurguluyor. Ayrıca, artan küresel enflasyon nedeniyle Merkez Bankası'nın faiz politikası konusunda daha temkinli hareket etmesi gerekeceğini belirtiyor.
Bakmadan Geçme





