• Haberler
  • Güncel
  • Traverten ve Mermer En Çok Tercih Edilen Doğal Taşlar Oldu!

Traverten ve Mermer En Çok Tercih Edilen Doğal Taşlar Oldu!

Doğal ürünlerin değeri anlaşılmaya başladıkça doğal taşlara olan yönelim de artmaya başladı.

Traverten ve Mermer En Çok Tercih Edilen Doğal Taşlar Oldu!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Geçmiş yıllarda küçük maliyet farklılıkları sebebi ile kaçılan doğal taşlar artık yapıların birçoğunda ilk seçenek konumuna geldi. Doğal taşların ömürlerinin çok uzun olması ve uzun vadede kazançlı bir alışveriş olarak görülmesi bu tercihlerde çok büyük önem taşıyor. Tabi ki bu alışverişlerde ön plana çıkan ürünler var. Mermerler ve travertenler son dönemin en çok tercih edilen doğal taşları olarak sıralanabilir.

Travertenlerin Renk Tonu ve Doğal Görüntüsü Cezbediyor!

Her iki ürünün de belli başlı avantajları olduğunu söylemek gerekli. İlk olarak travertenlerden başlamak gerekirse yapı malzemeleri arasında travertenler en doğal görüntüyü ortaya çıkaranların başında geliyor. Sarı ve kahve tonlarındaki yapısıyla birlikte toprağa çok yakın bir tonda. Bu durum zemin kaplamalarında traverten kullanımı söz konusu olursa çok doğal bir görüntünün elde edilmesini sağlıyor.

Özellikle yapıların balkon ya da veranda gibi alanları toprağa yakın olduğundan bu alanlarda kullanıldığında harika bir görüntü ortaya çıkarmakta. Üstelik suya karşı dayanımı da çok üst düzeyde olduğundan bu alanların temizliğinde sorun yaratmıyor. Üzerinde bazen küçük delikler görülse de bu deliklere dolan tozlar su ile kolayca çıkmakta. Deliklerin derin olmaması bu aşamada travertenleri kullanışlı bir seçenek olarak sunuyor.

Mermer Kültürü Hiçbir Zaman Bozulmadı

Doğal taşların en çok kullanılan diğer bir üyesi ise mermerler. Mermerler yüzlerce yıldır tüm dünyada kullanılıyor. Tabi ki yapılarda mermer kullanımından bahsederken ilk olarak akla hamamlar gelmekte. Günümüze kadar ulaşmayı başaran tarihi hamamların tamamına yakını mermerlerden oluşmuş durumda. Ancak mermerlerin kullanım alanı yalnızca bu ıslak zemin değil.

Tarihi yapılar statüsünde olan camiler, saraylar ya da kalelerde mermerin çok fazla kullanıldığını görebiliyoruz. Bu yapıların çok farklı alanlarında mermerler kullanılıyoruz. Camilerin avlularında, sarayların duvarlarında ya da kalelerin teraslarında mermerlerden oluşturulmuş alanları görmek mümkün oluyor. Bu da mermerin yüzlerce yıldır güvenilir bir doğal taş olduğunu bizlere göstermekte.

Traverten ile Mermer Arasındaki Farklar Büyük Değil!

Yapı malzemeleri konusunda bilgi sahibi olmayan kişiler için traverten bilinmeyen bir doğal taş türü olabilir. Aslına bakılırsa bu ürünleri hepimiz sürekli olarak görüyoruz. Ancak ürün doğa ile uyumlu bir yapıda olduğundan dikkatimizi çekmiyor. Haliyle ismini öğrenip özelliklerine bakmıyoruz. Ancak travertenler hem mermerler gibi popüler olan hem de birçok yönden mermerlere benzeyen ürünler. 
Travertenler de mermerler gibi sert bir yapıya sahip. Mermerlerin daha sert olduğunu ve dayanımının yüksek olduğunu söylemekte fayda var. Ancak aralarındaki fark çok değil. Bunun yanı sıra her iki ürün de sıcak su kaynaklarının bulunduğu topraklarda ortaya çıktığından suya doygun ürünler. Haliyle ıslak zeminlerde kullanımları son derece uygun oluyor. Ürünlerin elde ediliş şekilleri ve özellikleri yakın olduğundan fiyatlarında da çok fark yok.

Yapılarda kullanmak üzere mermer ya da travertenleri satın almak isteyen kişilerin direkt olarak madenden çıkarılan ürünleri satan ve aracılara iletmeden halka ulaştıran firmalara gitmesi gerekli. Böylece aracı firmalara verilmesi gereken ücretler verilmeden alışverişler tamamlanabilir. Bu da son derece kazançlı bir yatırım olacaktır.

Bakmadan Geçme