Tohumunu bulan serasını bozup bunu ekiyor! Kilosu 4.000 TL'den alıcı buluyor…
Türkiye orkide yetiştirmek için kusursuz iklime sahip. Ülkemizin her yöresinde yetişebilen salep, kurutulduğunda 3.000 – 4.000 TL arasında alıcı buluyor. Yaş olarak satıldığında ise aradaki makas ciddi derecede açılıyor.
Türkiye tarımın yapıldığı ülkelerin başında gelir. Sebzeden meyveye yetiştirilen ürünler kozmetik, güzellik, bakım, gıda, giyim sektörü dahil olmak üzere çok sayıda sektörde kullanılıyor. Gıda sektöründe kullanılan ve yetiştiricisini en çok sevindiren tarım ürünü ise saleptir. Hemen hemen her bölgede yetiştirilen ve toprağa alıştırıldıktan sonra verimi artan salep Ege Bölgesi’nde çok dikilir.
Bazı yetiştiriciler seralarını ve muz bahçelerini kaldırarak salep üretimine geçti.
GETİRİSİ DUDAK UÇUKLATIYOR!
Salep bitkisini yaş olarak satmak istediğiniz 2023 yılında bin liraya yakın bir gelir elde edebiliyorsunuz. Kurutup satanlar ise 3 bin ila 4 bin lira arasında kazanç elde edebiliyor. yeniakit.com.tr’nin verdiği bilgiye göre Türkiye'de oldukça verimli yetişen ve getirisi yüksek olan bir bitki olarak salep göze çarpıyor.
Endemik bitki türleri arasında yer aldığı için doğadan toplanması yasak olan ve Tarım ve Orman Bakanlığından özel izinle ekimi yapılan salep orkidesi, üreticilerin yüzünü güldürüyor.
ALICISI PARA SAÇIYOR
Ekonomik değerinin yüksek olması ve yumrularının toz haline getirilerek içecek, dondurma, pastacılık ve kimya sektörlerinde kullanılması dolayısıyla talep gören salep orkidesinin üretim alanı her geçen yıl artıyor.
Metrekareden 1 kilogram ürün alındığı için, yani 1 dönüm salep eken çiftçimiz 250 bin ila 300 lira kazanıyor. Bunun 30 veya 40 bin lirası işçiliğe gider, gerisi çiftçilerimize kar kalıyor. Salebin kurutulmuş olarak alış fiyatı ise 1800 ile 2 bin lira arasında satılıyor.
SALEP TÜRKİYE’DE NEREDE YETİŞİR?
arastirma.tarimorman.gov.tr tarafından verilen güvenilir bilgiye göre salep bitkisi ülkemizin her yöresinde doğal olarak yetişmektedir. Zamanla bulundukları yerlere adapte olmuşlardır. Bu nedenle söküldüğü iklime eşdeğer iklimlerde çok rahatlıkla yetiştirilebilmektedir. Ege bölgesi salepleri 600 - 700 metreye kadar rahatlıkla yetişmektedir. Daha yüksek rakımlarda denemeler yaparak çıkan sonuçlara göre hareket edilmelidir. Salep bitkisi doğada her tür toprakta yetişebilmekte ise de; kültür ortamında, diğer yumrulu bitkilerde olduğu gibi hafif bünyeli, kışın su tutmayan süzek ve organik maddece zengin toprakları daha çok tercih etmektedir.
SALEBİN FAYDALARI NEDİR?
Salebin bilinen bazı faydaları şöyle:
- Boğaz Ağrısını Rahatlatma: Salep, sıcak içeceklere benzer şekilde boğazı yumuşatarak ve rahatlatarak boğaz ağrısını hafifletebilir.
- Rahatlatıcı Etki: Salebin sıcak içilmesi, vücutta bir rahatlama hissi yaratabilir. Bu özellikle soğuk günlerde içildiğinde kişiyi ısıtabilir.
- Sindirim Sistemi Sağlığına Katkıda Bulunma: Bazı kültürlerde salebin hafif bir sindirim sistemi uyarıcısı olarak kullanıldığına inanılmaktadır. Ancak, bu konuda daha fazla bilimsel araştırma yapılması gerekmektedir.
- Antioksidanlar İçerme: Salep, içinde bulunan bazı bileşenler sayesinde antioksidan özelliklere sahip olabilir. Antioksidanlar, hücreleri serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyabilir.
- Enerji Verici Olma: Salep içeriğindeki karbonhidratlar ve enerji sağlayıcı özellikleri ile birlikte, içenlere kısa süreli bir enerji artışı sağlayabilir.
Kaynak: yeniakit.com.tr * arastirma.tarimorman.gov.tr
Derleme: hakimiyet.com