TCMB faizi sabit tuttu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini %50 seviyesinde sabit tuttu.

Böylece altı toplantı üst üste faiz oranında değişiklik yapmamış oldu.

Merkez Bankası, Ağustos ayında enflasyonda belirgin bir değişiklik olmadığını ve yurt içi talebin yavaşlamaya devam ettiğini açıkladı.

Yine yapılan açıklamada enflasyon belirtilerinin hala risk taşıdığı belirtilirken, sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği ifade edildi.

Merkez Bankası, yıl sonu enflasyonun %38' e düşmesini beklerken, piyasa katılımcıları bu oranın %43 civarında kalacağını öngörüyor.

Orta Vadeli Program' da ise enflasyon tahmini %41,5 olarak belirlendi.

Faiz kararı sonrası Merkez Bankası'nın karar metninde, şu ifadeler kullanıldı:

"Ağustos ayında aylık enflasyona dair göstergeler bir bütün olarak incelendiğinde, ana eğilimin belirgin bir değişim sergilemediği değerlendirilmiştir. Üçüncü çeyreğe ilişkin göstergeler yurt içi talebin yavaşlamaya devam ederek enflasyonist etkisinin azaldığını teyit etmektedir. Temel mal enflasyonu sınırlı bir artışla düşük seyretmeye devam ederken, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşmesi beklenmektedir. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiğini kaydetmiştir.

Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon sürecini güçlendirecektir. Kurul, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır.

Kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması ilave makroihtiyati adımlarla desteklenecektir. Likidite koşulları muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlenmektedir. Sterilizasyon araçları etkili şekilde kullanılmaya devam edilecektir."

 

Özel Haber

Bakmadan Geçme