• Haberler
  • Konya
  • Tarlalar zirai ilaçlama dronları ile ilaçlanıyor

Tarlalar zirai ilaçlama dronları ile ilaçlanıyor

Traktörün tarlaya giremediği dönemlerde ve ulaşamadığı arazilerde rahatlıkla uygulama yapabilmesi,  günlük 1500 dekara kadar varan ilaçlama yeteneği ile %40'a varan ilaç tasarrufu sağlaması, tarlada lastik izinden kaynaklanan rekolte kaybını engellenmesinden dolayı dronların Türkiye'nin tahıl ambarı olarak geçen ili Konya'da kullanımı her geçen gün arttı.

Tarlalar zirai ilaçlama dronları ile ilaçlanıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Traktörün tarlaya giremediği dönemlerde ve ulaşamadığı arazilerde rahatlıkla uygulama yapabilmesi,  günlük 1500 dekara kadar varan ilaçlama yeteneği ile %40’a varan ilaç tasarrufu sağlaması, tarlada lastik izinden kaynaklanan rekolte kaybını engellenmesinden dolayı dronların Türkiye’nin tahıl ambarı olarak geçen ili Konya’da kullanımı her geçen gün arttı. Dronmarket Tarım Teknolojileri Müdürü Fatih Başoğlu; Konya’da çiftçilerin her geçen gün daha fazla bu teknolojiden faydalanmaya başladığını ve bölgede bulunan geniş tarım arazilerini artık dron ile ilaçladığını belirtti.

Sağladığı pek çok avantajdan dolayı zirai ilaçlama dronlarının büyük bir talep gördüğünü söyleyen Başoğlu; “2.6 milyon hektarlık tarım alanı ile ülkemizin toplam tarım alanının %11.2’si gibi çok önemli bir oranını oluşturan Konya, toplam tarımsal üretiminin %10’unu karşılamakta. Konya’da başta buğday, arpa, şeker pancarı, kuru fasulye, patates, ayçiçeği, haşhaş, kimyon, aspir gibi tarla bitkileri olmak üzere çok sayıda sebze ve meyve yetiştiriliyor.  Türkiye üretiminde; ekmeklik buğday üretiminin %11’ini, makarnalık buğday üretiminin %25’ini, arpa üretiminin %14’ünü, şeker pancarı üretiminin %35’ini, mısır üretiminin %8’ini, kuru baklagiller üretiminin %10’unu, ayçiçeği üretiminin ise %9'unu tek başına Konya karşılamaktadır. Ayrıca, son yıllarda Türkiye'nin tohumluk üretiminin yaklaşık % 40'ını da karşılar hale gelen Konya'da organik tarımda da gelişme gözlenmektedir.  Hatta öyle ki  organik tarıma geçirilen köylerden edinilen tecrübeye göre bir köyün bir yılda 1 milyon TL katma değer ürettiği görülmekte. Ülkemizin adeta tarım başkenti olan Konya’da bir diğer dikkat çeken konu ise son yıllarda bölgedeki tarlalarda ilaçlama için dronların oldukça sık kullanılması” dedi.

Konya’da geniş tarım arazilerinin son yıllarda tarımda dron teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte Zirai İlaçlama Dronları ile ilaçlandığını söyleyen Başoğlu; “Çiftçiler traktörle ilaçladıkları tarlalarını; maliyeti ve ilaç kullanımı düşük, çevreye ve hayvanlara zararı daha az olduğu belirtilen drone ile havadan ilaçlatmayı tercih etmeye başladı. Zirai İnsansız Hava Araçları (ZİHA) ile üretimde maliyetler azaltılırken, dekarda %3 seviyelerinde verim kaybının önüne geçilmesi, günümüz zorlu koşullarında üretim yapmaya çalışan çiftçilerimiz için çok büyük bir avantaj oluyor. Tüm sağladığı avantajlardan dolayı tarımda dron kullanımının Konya’da önümüzdeki günlerde de daha da artacağını düşünüyoruz. Biz de Dronmarket Tarım olarak, Konya bölgesinde çiftçilerimizin artan ihtiyaç ve taleplerinden yola çıkarak teknik ve satış işlemleri için yapılanmamızı oluşturduk. Ekibimizle birlikte Konya’daki çiftçilerimize dron teknolojileri konusunda hizmet vermekten mutluyuz” şeklinde konuştu.

 

Bakmadan Geçme