Tarihte Bugün: 8 Ekim

Bugün tarihin sayfalarına damga vuran önemli olaylar arasında doktrin ayrılıkları üzerine tartışılan Hristiyanlık Konsilleri’nin dördüncüsü olan 451 yılında toplanan Kalkedon Konsili yer alıyor. Ayrıca, 1480’de Moskova Büyük Prensi III. İvan’ın Uğra Çarpışması zaferiyle Altın Orda egemenliğine son vermesi ve 1600’de San Marino’nun bugüne kadar geçerliliğini koruyan anayasasının kabul edilmesi de bugünün dikkat çeken olayları arasında.

Osmanlı Devleti açısından önemli bir tarih olan 1690’da Belgrad, II. Süleyman tarafından yeniden Osmanlı topraklarına katıldı. Ayrıca, 1804'te Haiti Devrimi lideri Jean-Jacques Dessalines’in kendisini Haiti İmparatoru ilan etmesi ve İmparator I. Jacques olarak taç giymesi, Fransız sömürgeciliğine karşı kazanılan büyük zaferlerin sembolü olarak tarihe geçti.

Modern çağda ise, 1980’de Bob Marley, son konserini kanser teşhisi nedeniyle tamamlayamadı ve kısa bir süre sonra hayatını kaybetti. Yine bugünün hatırlanan olaylarından biri de 1987'de Yavuz Turgul’un "Muhsin Bey" filmiyle 24. Altın Portakal Film Festivali’nde Altın Portakal kazanması. Filmdeki performansıyla Şener Şen en iyi erkek oyuncu seçilirken, Türkân Şoray en iyi kadın oyuncu ödülüne layık görüldü.

2020 yılında, 46 yıllık kapalı dönemden sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Maraş bölgesi, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın isteği üzerine yeniden açıldı. Bu olay, Kıbrıs Harekâtı'ndan bu yana bölgede atılan en büyük adımlardan biri olarak tarihe geçti.

Bugün yaşanan tüm bu olaylar, insanlık tarihinin kültürel, politik ve toplumsal evrelerine ışık tutuyor.

Özel Haber

Bakmadan Geçme