Tarihte Bugün: 18 Temmuz

Bugün tarihte, önemli ve etkileyici olaylar yaşandı. Her biri, dönemin sosyal, siyasi ve ekonomik yapısını şekillendiren bu olaylar, tarihimize ışık tutmaya devam ediyor.

Bugün tarihte, önemli ve etkileyici olaylar yaşandı. Her biri, dönemin sosyal, siyasi ve ekonomik yapısını şekillendiren bu olaylar, tarihimize ışık tutmaya devam ediyor.

MÖ 390 - Roma Cumhuriyeti ile Galya arasında gerçekleşen Allia Muharebesi'nde, Galyalılar zafer kazandı.

656 - Ali bin Ebu Talib, halife olarak göreve başladı.

1919 - Müttefik Yüksek Konseyi, işgal bölgeleri konusunda anlaşamayan İtalya ve Yunanistan arasında Aydın ilinin İtalyanlara verilmesi kararını aldı.

1920 - Mîsâk-ı Millî, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi. Meclis üyeleri, Misak-ı Millî üzerine yemin etti.

1925 - Adolf Hitler, nasyonal sosyalist fikirlerini açıkladığı kişisel manifestosu "Mein Kampf"ı (Kavgam) yayımladı.

1930 - Ankara Etnografya Müzesi halka açıldı.

1932 - Türkiye, Cemiyet-i Akvam'a (Milletler Cemiyeti) 56. üye olarak kabul edildi. Aynı yıl, Türkiye'de ezanın Arapça okunması ülke genelinde resmen yasaklandı ve bu yasak ilgili mercilere duyuruldu.

1939 - Takas Limited Şirketi kuruldu.

1941 - II. Dünya Savaşı sırasında, artan milli savunma ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla piyasaya 'tasarruf bonosu' çıkarıldı. Halk, faizleri yüzde 4 ile 6 arasında değişen bonolara büyük ilgi gösterdi.

1945 - Çok partili demokratik hayatın ilk adımı atıldı: Milli Kalkınma Partisi kuruldu. Kurucuları arasında Nuri Demirağ, Hüseyin Avni Ulaş ve Cevat Rıfat Atilhan gibi isimler yer aldı.

1946 - İzmir Gazeteciler Cemiyeti kuruldu.

1964 - Batman Petrol Rafinerisi işçileri grevi, Bakanlar Kurulu ve Türk-İş'in aracılığıyla sona erdi. Aynı gün Türkiye ile ABD arasında pamuklu ihracatına ilişkin anlaşma ve Türkiye ile Belçika arasında işgücü anlaşması imzalandı.

1968 - Intel şirketi, Santa Clara, Kaliforniya'da kuruldu.

1974 - ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger’in yardımcısı Joseph Sisco, Londra'da Bülent Ecevit ile görüştü. Ecevit’in şartlarını öğrenen Sisco, bunları Yunanlarla görüşmek üzere Atina’ya hareket etti.

1975 - Apollo-Soyuz kenetlenmesi, televizyondan naklen verildi.

1976 - Rumen jimnastikçi Nadia Comăneci, Yaz Olimpiyatları'nda 10 tam puan aldı. Olimpiyat Oyunları tarihinde tam puan alan ilk jimnastikçi unvanını kazandı.

1995 - BM Genel Sekreteri Butros Gali, Türkiye ziyaretini halkın tepkisinden çekinerek iptal etmek zorunda kaldı.

1996 - Paris'e gitmekte olan bir ABD yolcu uçağı, Long Island-New York açıklarında havada infilak etti; 230 yolcudan kurtulan olmadı.

1997 - Yücel Yener, TRT Genel Müdürlüğü'ne atandı.

1998 - İstanbul-Ankara seferini yapan THY'na ait bir uçağın motoru yandı. Uçak, Atatürk Havaalanı'na zorunlu iniş yaptı.

2016 - Türkiye'de 3 aylığına OHAL ilan edildi.

Özel Haber

Bakmadan Geçme