- Haberler
- Güncel
- Süt yerine koyduğunuzda kabarması durmuyor! Mayasız ekmek tarifi daha önce yediklerinizi unutturuyor
Süt yerine koyduğunuzda kabarması durmuyor! Mayasız ekmek tarifi daha önce yediklerinizi unutturuyor
Evde mayasız ekmek yaparken ekmeğin yumuşak olmasını istiyorsanız bu tarifi deneyebilirsiniz. İşte kabar kabar kabaran ve yumuşacık ev yapımı ekmek tarifi hakkında tüm bilmeniz gerekenler.
Evde ekmek yapımı, koronavirüs döneminde çok daha fazla yaygın olsa da günümüzde de çoğu kişinin en çok tercih ettiği hamur işlerindendir. Hem sağlık açısından hem de lezzet açısından ev yapımı mayasız ekmek yapımı daha önce yediklerinizi unutturacak cinsten. Klasikleşmiş tarifleri unutun. Hamura süt yerine kefir koyarak ekmek hamurunu yapmayı deneyin. İşte lezzetine doyulamayan ev yapımı mayasız ekmek tarifi...
350 gram beyaz un
1,5 çay kaşığı (silme) karbonat
160 ml. kefir
1,5 çay kaşığı tuz
Yemek.com'da paylaşılan püf noktasına göre, Ekmeğinizi hazırlarken kefir yerine ayran ya da butter milk kullanabilirsiniz. Hamurunuzun kıvamı ile ilgili problem yaşarsanız azar azar un ilave ederek toparlayabilirsiniz. Çok yoğurmamaya özen gösterin.
Fırınızı 180 derecede ısıtmaya başlayın.
Un, karbonat ve tuzu derin bir kabın içine eleyin.
Karışımın içine kefiri ilave edin. Hafifçe toparlamaya başlayın. Homojen bir görünüm alınca kenarda kalan unları da içine alana kadar yoğurun. Yuvarlak bir şekil verin.
Fırın tepsinize pişirme kağıdı serin. Ekmeğinizi fırın tepsinize alın ve üzerine bıçak yardımıyla çizgiler atın. Biraz da un serpin.
Daha önceden ısıttığınız fırında yaklaşık 20-30 dakika kadar pişirin. Ekmeğiniz pişince, 5 dakika dinlendirdikten sonra afiyetle tüketebilirsiniz.
EKMEK KABARMIYORSA MUTLAKA DENEYİN
Ekmek, su, un, maya ve tuz gibi malzemelerin karışımıyla yapılan bir hamur ürünüdür. Ekmek hamuru, mayanın fermantasyonu (mayalanma) sonucunda kabarır. Bu fermantasyon süreci, mayanın şekerleri sindirmesi ve karbondioksit ile alkol üretmesiyle gerçekleşir. Karbondioksit gazı, hamur içindeki hücreler arasında hapsolur ve hamuru kabartır.
Ekmek hamurunun kabarmaması veya istenilen şekilde kabarmaması birkaç nedenle olabilir:
Maya kalitesiz veya ölü olabilir. Canlı ve doğru türde maya kullanılmadığında hamurun kabarması beklenenden zayıf olabilir. Hamurun yeterince uzun süre mayalanmaması veya mayalanma sıcaklığının uygun olmaması da kabarmayı etkileyebilir. Mayalanma için doğru sıcaklık ve süre önemlidir. Hamurun doğru kıvamda olmaması, yani çok sıvı veya çok katı olması, kabarmayı etkileyebilir. Doğru oranlarda malzemeler kullanılmalıdır.
Hamurun mayalandığı ortamın sıcaklığı ve nem oranı, kabarma sürecini etkiler. Bu faktörler kontrol edilmeli ve ayarlanmalıdır. Kullanılan unun kalitesi ve özellikleri (protein içeriği gibi) de kabarmayı etkiler. Farklı un türleri farklı sonuçlar verebilir. Atmosfer basıncı ve nem gibi hava koşulları da ekmek kabarma sürecini etkileyebilir.
Derleme: Hakimiyet.com Kaynak: Yemek.com