Suriyelililer ülkesine geri dönmek istiyor mu?

Türkiye'deki Suriyeliler, ülkelerine dönmek için umutla bekliyor. Güvenlik endişelerine rağmen, Esad rejiminin yıkılması dönüm noktası olacak mı? İşte detaylar...

Türkiye'de yaşayan Suriyelilere yapılan kapsamlı bir anket, savaş mağdurlarının ülkelerine geri dönme isteklerini ve umutlarını gözler önüne serdi. Areda Survey tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, Suriyelilerin büyük bir çoğunluğu Esad rejiminin sona ermesini olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyor. 

Suriyelililer ülkesine geri dönmek istiyor mu?

Katılımcıların yüzde 91'i bu yönde görüş bildirirken, sadece yüzde 1.4'lük bir kesim olumsuz düşünüyor.

SURİYELİLERİN UMUDU YÜKSEK

"Ankette, Suriye'nin geleceği hakkında umutlu musunuz?" sorusuna yüzde 71.5 gibi yüksek bir oran olumlu yanıt verirken, umutsuz olanların oranı sadece yüzde 1. Bu, savaşın yıkıcı etkilerine rağmen Suriyelilerin ülkelerindeki geleceğe dair büyük bir iyimserlik taşıdığını gösteriyor.

GÜVENLİK ENDİŞELERİ DEVAM EDİYOR

Suriyedeki mevcut durum ile ilgili güvenlik endişeleri devam ediyor. Katılımcıların yüzde 48.3'ü Suriye'nin hala güvenli olmadığını belirtirken, yüzde 43.9'u bazı bölgelerin güvenli olduğunu düşünüyor. Tamamen güvenli olarak değerlendirilen bölgeler ise sadece yüzde 7.8 oranında.

SURİYE'YE DÖNÜŞ NEDENLERİ

Suriyeliler, yeniden inşa sürecine katkıda bulunmak için ülkelerine dönmek istediklerini belirtti. "Suriye'e geri dönmeyi düşünüyorsanız neden?" sorusuna yanıt verenlerin yüzde 33.1'i yeniden inşa sürecine katkı sağlamak istediğini söylerken, yüzde 24.2'si ile bireyleri ve akrabalarının Suriye'de olması nedeniyle dönmek istiyor.

SURİYE'DE KALMAK İSTEMEYENLER NE DİYOR?

Geri dönmeyi düşünmeyen Suriyelilerin yüzde 38.6'sı ekonomik nedenlerden dolayı bu kararı alırkeni yüzde 30.6'sı Suriye'deki güvenlik sorunları nedeniyle Türkiye'de kalmak istediklerini ifade ediyor.

TÜRKİYE'NİN POLİTİKALARI NASIL KARŞILANIYOR?

Suriye'de Esad rejiminin sona ermesiyle birlikte Türkiye hükümetinin politikalarını da değerlendiren katılımcıların yüzde 39.3'ü bu politikaları “çok olumlu” bulduğunu belirtiyor. HTŞ'nin (Heyet Tahrir El Şam) Suriye'nin geleceğinde rol oynayacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 46.4 ile dikkat çekti.

Hakimiyet Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
Özel Haber

Bakmadan Geçme