SP'li Saydam 'Kanun yeniden ele alınmalı'
Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun 'Ben yaptım oldu' mantığı ile düzenlendiğini söyleyen Konya Saadet Partisi İl Başkanı Hüseyin Saydam, eğitimin de eğitimcinin de itibarsızlaştırıldığını ifade etti. Saydam, kanunun yeniden ele alınması gerektiğini söyleyerek, önerilerini de paylaştı.
Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirten Konya Saadet Partisi İl Başkanı Hüseyin Saydam, konuya ilişkin partisinin basın toplantısında konuştu.
“EĞİTİM SİSTEMİNİN AYARLARIYLA EN ÇOK BU DÖNEMDE OYNANDI”
AK Parti iktidarı döneminin eğitim sisteminin ayarlarıyla en çok oynanan dönem olduğunu belirten Saydam, “Avrupa Birliği ev ödevleri kapsamında eğitimin içi de sistematik olarak boşaltıldı. Eğitim de, eğitici de itibarsızlaştırıldı. Toplumun en saygın kişileri olması gereken öğretmenlerimiz itibarsızlaştırıldı. Sözleri geçmiyor, dinlenmiyor artık. Ve biz buradan vatana millete hayırlı evlatlar bekliyoruz. Liyakatli insanlar bekliyoruz. Olmaz, olmadı ve böyle giderse olmayacak. Öğretmenin, idarecinin hiçbir yaptırımı olmadığı, sınıfta kalmanın olmadığı, diplomanın okulun önünden geçene verildiği bir dönemi yaşıyoruz” dedi.
“ÖĞRETMENLER AYRIŞTIRMAYLA KARŞI KARŞIYA”
Öğretmenler arasında yapılan ayrımın, öğretmenleri kendi aralarında karşı karşıya getireceğini belirten Saydam, “Son günlerde özellikle Öğretmenlik Meslek Kanunu kapsamında yapılacak sınavla gündeme gelen tartışmalar; öğretmenlerimizin zaten aralarında mevcut bulunan ücretli öğretmen, sözleşmeli öğretmen, aday öğretmen, kadrolu öğretmen, özel okul öğretmeni, atanamayan öğretmen ayrımına yenilerinin eklenmesini sağlayacak ve öğretmenlerimizi “uzman”, “başöğretmen” gibi yeni ayrımlarla karşı karşıya bırakacaktır.
“HER BAKAN DEĞİŞTİĞİNDE SİSTEM DEĞİŞİYOR”
Büyük mütefekkir Nurettin Topcu’nun “Maarif Davası” olarak isimlendirdiği ve bir milletin tüm bireylerini doğumundan ölümüne kadar doğrudan ilgilendiren Eğitim Sistemi, ülkemizde maalesef her bakan değişikliğinde alt üst edilen ve ortada ne eğitim ne sistemden bahsedilecek bir halin kalmadığı yapıya dönüştürülmüştür” diye konuştu.
‘BEN YAPTIM OLDU’ MANTIĞI…
Bugün eğitim sisteminin ve öğretmenlerin temel sorunları ve beklentilerinin Öğretmenlik Meslek Kanunu ile getirilecek “uzman öğretmen”, “başöğretmen” ayrımı tartışmalarının gölgesinde kaldığını belirten Saydam, “İktidar hemen hemen her önemli konuda yaptığı gibi; Öğretmenlik Meslek Kanunu hazırlıklarında da tarafların, öğretmenlerimizin, sendikaların, sivil toplum kuruluşlarının ve üniversitelerin bu konu hakkındaki düşünce, öneri ve eleştirilerini almadan “ben yaptım oldu” mantığı ile hareket etmektedir. İktidar tarafından getirilen tasarı incelendiğinde; öğretmenlerimizin özlük hakları, sorunları ve beklentileri ile alakasız, öğretmenlerimizin temel ve asgari beklentilerini karşılamaktan uzak bir kanun hazırlanmış olduğunu görüyoruz. Yine Nurettin Topcu’nun “muallim sadece bir memur değildir. Belki genç ruhları kendilerine mahsus manadan bir örs üzerinde döverek işleyen bir demircidir” dediği ve geleceğimizi emanet ettiğimiz öğretmenlerimiz, bugün açlık sınırının altında yaşamaya mahkûm edilmiştir. Sözleşmeli, ücretli ve özel okul öğretmenlerimize asgari ücret ve hatta daha altında bir gelirin reva görülmesi, esasen iktidarın eğitim ve öğretmene verdiği değerin somut bir ifadesidir. Âdemoğlunu, beşikten alarak mezara kadar götürüp teslim eden, dünyanın en büyük mesuliyetine sahip insan olan öğretmenlerimizin yeni ayrımlara tabi tutmaya, zaten başlı başına bir uzmanlık alanı olan öğretmenliğin “uzman”, “başöğretmen” gibi yeni ve anlamsız ayrımcılığa tabi tutulması kabul edilemez” dedi.
“KANUN YENİDEN ELE ALINMALI”
Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun yeniden ele alınması gerektiğini Kaydeden Saydam, “İktidarın konunun tüm paydaşlarının, öğretmenlerimizin, ilgili tüm sendikaların ve sivil toplum kuruluşlarının ve konuyla ilgili üniversite birimlerinin görüşlerini alarak Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu yeniden gözden geçirmesi gerekmektedir. Yine bu kapsamda ve öğretmenlerimizin sorunlarına çözüm getirme bağlamında öğretmenlerimizin arasındaki farklı çalışma statüleri (sözleşmeli, ücretli, atanamayan, özel okul, usta, uzman, başöğretmen gibi ayrımlar) kaldırılmalı; aynı işi yapan öğretmenlerin aynı maaşı alması temin edilmelidir. Tüm öğretmenlerin kadrolu ve sosyo-ekonomik güvenceli çalışma esası kabul edilmelidir. Eşit işe eşit ücret uygulamasına geçilmelidir. Ek gösterge ilgili kısıtlar ve sınırlar ortadan kaldırılmalıdır. Öğretmenlere yönelik şiddetin ve mobbingin engellenmesi için mevzuata ağır ve caydırıcı düzenlemeler getirilmeli, öğretmenlerimizin çalışma koşul ve şartları iyileştirilmelidir. Mesleğe kabul, atama, yer değiştirme ve terfiler hakkında objektif kriterler getirilmeli; torpil ve iltimasın önüne geçilmelidir. Mesleğe alımda “değerlendirme komisyonu” gibi mülakat, iltimas, torpili çağrıştıran uygulamalardan vazgeçilmeli; objektif kriterler getirilmeli, denetlenebilir ve hesap verilebilir, şeffaf bir yöntem tercih edilmelidir. Öğretmeni güçlendirici, gerçek ve layık olduğu toplumsal konumu yeniden sağlayacak, meslekî itibarı temin edecek politikalar geliştirilmeli, izlenmelidir. Öğretmenlerimizin sendikal yapılanmasında “yandaş/muhalif” sendika ayrımı, anlayışı ve uygulamaları terk edilmeli ve hak arama özgürlüklerinin önü açılmalıdır. Eğitimin ana aktörü, temel ve vazgeçilmez unsuru olan öğretmenlerimizin sınıf içerisinde uygulanan programdan sorumlu olabilmesi, öğrencilerin durumu ve beklentilerine uygun hareket edebilmesi ve sınıf özerkliğinin temini açısından ders içeriği, müfredat ve yardımcı kaynaklar konusunda öğretmenlerimize inisiyatif tanınmalıdır. İktidar, öğretmenlerimizin var olan sorunlarına yenilerini ekleyen ve hiçbir soruna çözüm üretmeyen kanundan vazgeçip, köklü davamız olan maarif davasının temel unsuru ve baş aktörü olan öğretmenlerimizin sorunlarını çözüme kavuşturan, tüm tarafların görüşlerini, fikir ve beklentilerini dikkate alan ve sorun yerine çözüm üreten bir düzenlemeye gitmelidir. İktidar “ben yaptım oldu”, “ben ne dersem o olur” anlayışını terk etmeli, hangi konu olursa olsun tarafların taleplerini dikkate almalıdır. Bugüne kadar hep bu anlayışla işlettiler. İnşallah yine aynı hatalara düşmezler. Kimse kötü niyetli değil. Öğretmenlerimizin, eğitim camiasının haklı taleplerini yerine getirirler” diye konuştu.