Son 5 yılda yaklaşık 900 bin kişiye kanser taraması yapıldı
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı tarafından yürütülen ücretsiz kanser tarama hizmetleri son beş yılda yaklaşık 900 bin kişiye kanser taraması yapıldı.
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı tarafından yürütülen ücretsiz kanser tarama hizmetleri son beş yılda yaklaşık 900 bin kişiye ulaştı. İstanbul'daki tüm ilçelerde, İlçe Sağlık Müdürlükleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) aracılığıyla, ayrıca 15 farklı noktada bulunan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri'nde (KETEM) meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanserlerine yönelik taramalar gerçekleştiriliyor.
Tarama sonuçlarında şüpheli bulgular tespit edilen kişiler, ilçe sağlık müdürlükleri tarafından randevu alarak Tarama Sonrası Teşhis Merkezleri' ne yönlendiriliyor. Halk sağlığı Uzmanı Dr. Büşra Sandıklı, bu yıl Halk Sağlığı Haftası' nın temasının "Sağlığını Erteleme, Harekete Geç" olarak belirlendiğini ve bu vesileyle halk sağlığı ile koruyucu sağlık hizmetlerinin önemine dikkat çekildiğini belirtti.
"İSTANBUL' DA, TÜM VATANDAŞLARIMIZA ÜCRETSİZ TARAMA HİZMETİ SUNUYORUZ"
Sandıklı, İstanbul' da kanserin erken teşhisi için yürütülen tarama programlarının kapsamını açıkladı: "Dünya Sağlık Teşkilatı' nın önerdiği kanser türleri olan meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanserleri için ülkemizde ulusal çaplı tarama programı uygulanmaktadır. İstanbul' da, tüm vatandaşlarımıza ücretsiz tarama hizmeti sunuyor ve sonuçlara göre gerekli yönlendirmeleri yaparak tanı ve tedavi süreçlerini takip ediyoruz."
Pandemi dönemine rağmen son beş yılda yaklaşık 900 bin vatandaşın tarama hizmetinden yararlandığını vurgulayan Sandıklı, tarama programlarının amacının sağlıklı bireyleri düzenli olarak takip ederek hastalık belirtleri ortaya çıkmadan erken teşhis sağlamak ve yaşam kalitesini artırmak olduğunu ifade etti.
Meme kanseri tarama programında, 40-60 yaş arası her iki yılda bir mamografi çekimi yapılıyor ve gerek duyulursa genel cerrahi uzmanına yönlendirme yapılıyor.
Ayrıca kadınlara kendi meme muayenesi yapmaları için danışmanlık hizmeti sunuluyor. Rahim ağzı kanseri için ise 30-65 yaş arası kadınlar 5 yılda bir HPV/DNA testiyle taranıyor. Kalın bağırsak kanseri taramlarında ise 50-70 yaş arası bireyler 2 yılda bir dışkıda gizli kan testiyle taranıyor ve gerekirse 10 yılda bir kolonoskopi yapılması için yönlendirme yapılıyor.
Dr. Sandıklı, sağlığı koruma ve hastalıkları erken tespit etme konusundaki bilincin artırılmasının hedefelendiğini belirterek, vatandaşların kendilerini sağlıklı hissetseler bile düzenli olarak Aile Sağlığı Merkezleri, KETEM' ler ve Sağlıklı Hayat Merkezlerine başvurmalarını tavsiye etti.