Sohbetin adı iyilik
Vakıflar Haftası münasebetiyle Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformuve Hikmet İlim ve Sanat Derneğiişbirliğiyle 'İYİLİK'konulu panel yapıldı.
Vakıflar Haftası münasebetiyle Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformuve Hikmet İlim ve Sanat Derneğiişbirliğiyle “İYİLİK”konulu panel yapıldı.
İYİLİK İNSANI CENNETE GÖTÜRÜR
Konuşmasına “İyilik denilince önce insanın kendine, sonra diğer insanlara, yetmez evrende mevcut olan canlı veya cansız tüm varlıklara hizmet eden, faydası dokunan ve onların gelişmesine ilerlemesine yardımcı olan bir harekettir” şeklinde iyiliği tanımlayarak başlayan ve dini açıdan “Allah’ın rızasını kazanmaya yönelik her şey iyiliktir. Allah’ın rızasını kazanan da cenneti bulacaktır” diyen emekli Karaman Müftüsü ve eğitimci Mehmet Emin Parlaktürk, Hz. Peygamberin şu hadisini hatırlattı: “Doğruluk ve dürüstlük insanı iyiliğe sevkeder. İyilik de cennete götürür.” Müslüman denilince akla “İyi olan ve insanları iyiliğe yönelten kişi”nin geldiğini belirten eğitimci Parlaktürk, “Ne yazık ki İslâm dünyası ve ülkemiz de dahil iyilik, doğruluk, dürüstlük, insanları hayra, iyiye yöneltme konusunda bu asırda sınıfta kaldık. Ve hâlâ bunun ıstırabını çekiyoruz.” dedi.
MÜSLÜMANLAR İYİLİK YAPMAKLA MÜKELLEF
İyiliği dini boyutta ele alan Parlaktürk, Kur’an-ı Kerim’in emri üzerine bir toplumda “İnsanlara iyiliği emredecek, onları kötülükten sakındıracak” bir topluluğun mutlaka bulunması gerektiğini âyetler ışığında ifade ederek şunları dile getirdi: “Bu görevi bürokratik olarak DİB gibi yerine getiren kurumlarımız var. Ama bununla iktifa etmemek lâzım. Yâni her bir Müslüman grubu bu düşüncede hareket etmesi gerekir. Hem birey olarak hem toplum olarak. Nerede bir kötülük gördük ona müdahale etme hakkını Allahu Teâlâ bize veriyor. Yapmadığımız zaman bundan hem birey olarak hem toplum olarak sorumlu olacağımızı hatırlatıyor. Diyeceksiniz ki hocam yasalar müsait değil. Müsait olduğu kadar… Bütün olumsuzluklara rağmen gücümüz ve elimiz yettiğince, dilimiz döndüğünce bunları yerine getirmek zorundayız. Çünkü Müslümanlar, insanlar arasından iyiliği yaymakla çıkarılmış bir topluluktur. Allah’a inanan ve Allah’a güvenen Müslümanlar, iyiliği emretmek ve insanları kötülükten sakındırmakla görevlidir. Kadın-erkek ayırmadan müminler birbirinin kardeşidir, dostudur, yardımcısıdır, destekçisidir, velisidir.”
Parlaktürk ayrıca; “anne-baba elini öpmek bir iyiliktir, gülümsemek bir iyiliktir, çevre temizliğine dikkat etmek ve doğayı korumak bir iyiliktir, kucaklaşmak bir iyiliktir. Yâni maddi ve manevi bütün iyilikler sadakadır.” şeklinde iyilik çeşitleri konusunda da bilgi verdi. AYNUR ÜNÜN