Soba can almasın! İşte alabileceğiniz önlemler
Havaların soğuması ile birlikte sobalar da yanmaya başladı. Her yıl sobalardan sızan zehirli gaz nedeniyle yüzlerce kişi hayatını kaybediyor. İşte sobadan sızan zehirli gaza karşı alınabilecek önlemler...
Her yıl kış aylarında yüzlerce kişi soba zehirlenmesinden dolayı hayatını kaybediyor. Özellikle lodoslu havalarda sıkça rastlanan soba zehirlenmelerini engellemenin yolları merak ediliyor. İşte bu tür durumlara karşı alabileceğiniz önlemler...
1. Karbon monoksit gazından etkilenmiş şahıs temiz havaya çıkartılmalıdır. Eğer mevcutsa oksijen gazı verilmelidir. Daha sonra sağlık hizmeti için hastane veya sağlık ocağı aranmalıdır.
2. Sobadan zehirlenen şahıs nefes almıyorsa, ambulans gelene kadar suni teneffüs uygunlanmalıdır.
3. Karbon monoksit gazı sızmış mekan havalandırılmalıdır.
Normal koşullarda ise:
1. Soba satın alırken TSE belgeli olduğuna dikkat edilmeli ve ısı verimi yüksek olan sobalar tercih edilmelidir.
2. Bacalar, kömür gibi yakıt kullanıldığında 2 ayda bir, diğer yakıtlar kullanıldığı halde ise 3 ayda bir temizlettirilmelidir.
3. Soba boruları pencere veya duvar delinerek uzatılmamalıdır. Eğer uzatılma gibi bir durum varsa, hava ile temasta olan kısımları yalıtılmalıdır.
4. Sobadaki ateşin üzerine kömür ilave edilmemelidir.
5. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır. Bu şekilde sobanın içinde ortaya çıkan zehirli gazlar yanarak sobayı terk edebilir.
6. Sobanın kurulu olduğu odada yatılmamalıdır.
7. Şofben banyoya kesinlikle yerleştirilmemelidir. Kullanıldığı yer devamlı olarak temiz hava ile temin edilmelidir.
Unutmayın ki, sobada lastik ,plastik, boya, araba lastiği ,tıbbi atıklar, çöpler yakılmamalıdır. Çünki bu maddeler sobada yandığında çevreye zararlı ve zehirli kirletici gazlar bırakır.