• Haberler
  • Konya
  • Şerafeddin Camii 8 yıldır restorasyon bekliyor

Şerafeddin Camii 8 yıldır restorasyon bekliyor

Konya' nın merkezinde yer alan tarihi Şerafeddin Camii, yaklaşık 8 yıldır restorasyon için bekliyor. Uzun süredir ibadete kapalı olan camiinin ne zaman açılacağı merak konusu...

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Şerafeddin Camii 8 yıldır restorasyon bekliyor

Konya' nın merkezinde yer alan, 12. yüzyılda Şeyh Şerafeddin tarafından yaptırılan tarihi Şerafeddin Camii, yaklaşık 8 yıldır restorasyon için kapalı durumda. Uzun süredir ibadete kapalı olan ve onarılmayı bekleyen caminin ne zaman tamamlanıp ibadete açılacağı ise vatandaşlar arasında büyük bir merak konusu. Restorasyonun tamamlanamaması, özellikle çevre sakinleri ve cami cemaati tarafından tepkiyle karşılanıyor.

Şerafeddin Camii 8 yıldır restorasyon bekliyor

Bir vatandaş, Şerafeddin Camii' nin retorasyon sürecine dair şunları dile getirdi:

"Şu an ihaleye verildi, yapılacak dediler. Ama ihaleyi alan kişi Nisan-Mayıs gibi başlanacak demişti. Şimdi Eylül' e geldik, hala başlamadı. Bu cami yıllardır tadilatta, bir türlü bitirilemiyor. 2016' da Vakıflar Genel Müdürlüğü restorasyonu aslına uygun yapacağını söylemişti, ama süreç hep aksadı. Doların yükselmesi, maaliyetlerin artması gibi sebeplerle çalışmalar durdu. Caminin kurşunları söküldü ama yerine takılmadı. İki yıl boyunca yağmur camiye zarar verdi, içerisi mahvoldu. Her gelen müdür aynı hikayeyi tekrarlıyor, fakat iş bir türlü bitirilemiyor."

Bir diğer vatandaş, caminin restorasyonunda yaşanan aksaklıkların büyük bir kısmının tramvay hattının yanlış planlanmasından kaynaklandığını iddia etti:

"Bu caminin en büyük zararı tramvay hattıdır. Tramvay geçtiği için tarihi yapı çatlamaya başladı. Belediyeye defalarca kez iletildi ama tramvaydan kaynaklı olmadığı söylendi. Biz depremler gördük bu camide, bir taş bile düşmemişti."

Şerafeddin Camii 8 yıldır restorasyon bekliyor

"KONYA' NIN GÖZBEBEĞİ OLAN BU CAMİ BİR AN ÖNCE İBADETE AÇILMALI"

Restorasyonun tamamlanmasını bekleyen vatandaşlar, Şerafeddin Camii' nin hem yerli hem de yabancı turistler için önemli bir yapı olduğuna dikkat çekerek, sürecin bir an önce tamamlanmasını istiyor. Bir vatandaş, "Yerli ve yabancı turistler bu caminin 8 yıldır böyle beklediğinden çok şikayetçi. Konya' nın gözbebiği olan bu cami bir an önce ibadete açılmalı," diyerek tepkisini dile getirdi.

Başka bir vatandaş ise restorasyonun tamamlanmasının zor olduğunu şu sözlerle ifade etti: 

Devlet üç yıl ödenekleri durdurdu.Şimdi de üç yıl, beş yıl daha yapılmaz diye düşünüyorum. Eylül ayında bitecek diyorlar ama inşallah diyoruz, zor görünüyor. Bir an önce açılmasını istiyoruz."

Şerafettin Camii' nin restorasyon sürecinin ne zaman tamamlanacağı belirsizliğini korurken, Konya halkı ve cami cemaati bu tarihi yapının yeniden ibadete açılmasını dört gözle bekliyor.

Şerafeddin Camii 8 yıldır restorasyon bekliyor

ŞERAFEDDİN CAMİİ

Şeyh Şerafeddin Camii, ilk olarak 12. yüzyılda Şeyh Şerafeddin tarafından inşa edilmiştir. 1444 yılında II. Karamanoğlu İbrahim Bey tarafınfan onarılan cami, zamanla harap olmuş ve 1636 yılında Mehmed Çavuşoğlu Memi Bey tarafından yıkılarak yeniden yapılmıştır. Gövdesinde kesme taş kullanılan caminin üzeri büyük bir kubbe ile örtülüdür. Ana kubbe, güneyinde yer alan yarım kubbe ile desteklenmkete ve mihrabın bulunduğu bölüm dışarıya doğru çıkıntı yapmaktadır. Güney hariç diğer cephelerde ikinci kat mahfelleri yer almaktadır. Cami içi, hat sanatı ve kalem işi nakışlarla süslenmiş olup, mermerden yapılmış minber ve mihrabı dikkat çeken sanat eserlerindendir. Ayrıca, yedi kubbeli on cemaat yeri ve tek şerefeli minaresi de camiye sonradan eklenmiştir. Güney cephesinde bulunan ve 20. yüzyılın başlarında Şeyh Şerafeddin Türbesi, vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 2010 yılında yeniden inşa edilmişir.

Bakmadan Geçme