Senelerce yanlış yapmışız. Kütür kütür turşunun püf noktasını Somer Şef açıkladı
Hep yanlış yapmışız. Yeşilçam filmlerine bile konu olan turşu yapımı hakkında bilmeniz gerekenler. Masterchef programının ünlü ismi Somer Şef, kütür kütür turşunun püf noktalarını verdi
Turşu, sebze ve meyvelerin sirke, tuz, su ve baharatlarla uzun süre muhafaza edilmesi için yapılan bir uygulamadır. Turşu yapmak hem kolay hem de sıhhatlidir. Turşu, bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirimi kolaylaştırır ve probiyotik deposudır. Turşu yapmak için hangi sebzeleri kullanacağınız bütünüyle size kalmış. Lahana, salatalık, havuç, karnabahar, biber, domates gibi sebzeler turşu yapmaya uygun sebzelerdir. Ayrıca sarımsak, soğan, maydanoz, dereotu gibi aromatik bitkiler de turşuya lezzet katar. Somer Şef'in bu sırrı ile kütür kütür turşunun püf noktaları artık çok açık.
Halktv.com.tr'de yer alan habere göre; Ünlü şef sofralarımızın vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan turşunun altın orana göre yapılması gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca bu şekilde yapılan turçunun çok daha lezzetli ve uzun süre beklese bile asla erimeyeceğini ifade etti. Yaptığı Instagram paylaşımında "Kusura bakma Münir Usta Adile Teyze haklı" dedi.
1 çay bardağı üzüm sirkesi
1 litre su
3 kaşık kaya tuzu
İnce dilimlenmiş yarım limon
Fermantasyonu sağlaması için 4-5 adet nohut
TURŞU YAPARKEN GÖZDEN KAÇIRMAYIN
Turşu yapmak sanıldığı kadar zor bir iş değil. Aslında evde kendi turşunuzu yapmak hem sağlıklı hem de lezzetli bir seçenek. Peki kütür kütür turşu nasıl yapılır? İşte turşu yapmanın püf noktaları:
**Turşu yapacağınız sebzeleri iyice yıkayın ve kurulayın. Sebzelerin üzerinde kalan toprak, kum veya kir turşunun bozulmasına neden olabilir.
**Turşu yapacağınız kavanozları da iyice temizleyin ve kaynar suda sterilize edin. Kavanozların kapaklarını da aynı şekilde sterilize edin. Kavanozların içinde herhangi bir kalıntı veya bakteri olmaması önemli.
**Turşu suyunu hazırlarken ölçülere dikkat edin. Genel olarak 1 litre suya 100 gram tuz ve 100 gram sirke kullanılır. Tuzun iyotlu olmamasına dikkat edin. Ayrıca turşu suyuna isteğe göre sarımsak, limon tuzu, hardal tohumu, defne yaprağı, karanfil, karabiber gibi baharatlar ekleyebilirsiniz.
**Turşu suyunu kaynatmadan önce tüm malzemeleri iyice karıştırın ve tuzun erimesini sağlayın. Kaynattığınız turşu suyunu soğumaya bırakın. Sıcak turşu suyu sebzelerin yumuşamasına ve renginin solmasına neden olabilir.
**Sebzeleri kavanozlara yerleştirirken sıkıca dizin. Aralarda boşluk bırakmayın. Sebzelerin üzerine turşu suyunu dökün. Kavanozun ağzına kadar doldurmayın. Bir parmak boşluk bırakın. Kavanozun ağzını sıkıca kapatın.
**Turşuları serin ve karanlık bir yerde muhafaza edin. Turşuların olgunlaşması için en az 15 gün bekleyin. Arada bir kavanozları çalkalayabilirsiniz. Turşularınız hazır olduğunda buzdolabında saklayabilirsiniz.
BU ADIMLARI SAKIN ATLAMAYIN
- Sebzeleri yıkayın ve istediğiniz boyutta doğrayın.
- Büyük bir kavanoza sebzeleri sıkıca yerleştirin. Aralara sarımsak, soğan ve aromatik bitkiler ekleyin.
- Bir tencerede suyu kaynatın. Sirke, tuz, şeker, baharatlar ve defne yaprağını ekleyin. Karıştırarak eriyene kadar pişirin.
- Sosu ocaktan alın ve biraz soğumasını bekleyin.
- Sosu kavanoza dökün ve sebzelerin tamamen kaplandığından emin olun.
- Kavanozun ağzını sıkıca kapatın ve serin ve karanlık bir yerde saklayın.
- Turşunuzun olgunlaşması için en az bir hafta bekleyin. Daha sonra buzdolabına alın ve afiyetle tüketin.
Kaynak: Halktv.com.tr Derleme: Hakimiyet.com