Selim İleri kimdir, kaç yaşındaydı, Selim İleri neden hayatını kaybetti ?

Türk edebiyatının önemli isimlerinden Selim İleri, 75 yaşında hayatını kaybetti. Peki, Selim İleri kimdir, kaç yaşındaydı, Selim İleri neden hayatını kaybetti?

Türk edebiyatının önemli yazar, senarist ve eleştirmenlerinden Selim İleri, Uzun süredir devam eden sağlık sorunları nedeniyle 75 yaşında hayatını  kaybetti. Dün akşam saatlerinde hastaneye kaldırılan İleri, tedavi gördüğü hastanede vedat etti.

Selim İleri'nin ölümüne neyin sebep olduğu henüz resmi olarak açıklanmasa da, birkaç yıldır çeşitli sağlık problemleriyle mücadele ettiği biliniyordu.

SELİM İLERİNİ'NİN HAYATI VE EDEBİYAT KARİYERİ

Selim İleri, 30 Nisan 1949'da İstanbul'un Kadıköy semtinde doğdu. Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olarak, roman, öykü, deneme, anı, senaryo gibi farklı türlerde eserler vermiştir. İlk romanı Destan Gönüller 1973'te yayımlandı. Ancak edebiyat dünyasında tanınmaya başlaması 1976'da yayımlanan Her Gece Bodrum Romanı ile oldu. Bu eser, ona 1977'de Türk Dil Kurumu Roman Ödülü'nü kazandırdı.

Selim İleri'nin edebiyat kariyeri boyunca yalnızca yazarlıkla değil, aynı zamanda senaristlik ve eleştirmenlik ile de tanındı. Özellikle Yeni Ufuklar, Yeni Dergi, Papirüs, Varlık ve Milliyet Sanat gibi önemli dergilerde yazılar kaleme aldı ve kültür-sanat programları sundu. 2012 yılında ise Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görüldü.

SELİM İLERİ'NİN ESERLERİ

Türk edebiyatında önemli bir yer tutan Selim İleri'nin bazı kitapları şu şekilde; 

Destan Gönüller (1973)

Her Gece Bodrum ( 1976)

Ölüm İlişkileri (1979)

Yaşarken ve Ölürken (1981)

Yalancı Şafak (1984)

Gramafon Hala Çalıyor (1995)

Mel'un- Bir Us Yarılması (2013)

Sona Ermek (2017)

Ayrıca, yirminin üzerinde senaryoya imza atmış, birçok dergide inceleme ve eleştiriler yazmıştır. Selim İleri'nin eserlerinde, bireysel yalnızlık, insan ilişkilerindeki kırılganlıklar ve İstanbul'a olan derin bağlılık gibi temalar sıkça işlenmiştir.

SELİM İLERİ'NİN MİRASI

Selim İleri, yalnızca bir yazar olarak değil, Türk edebiyatının entelektüel birikimine de katkıda bulunmuş önemli bir isimdir. Eserleri, Türk edebiyatının farklı dönemlerine ışık tutarken, onun yazarlık kariyerindeki üretkenliği ve çeşitliliği, Türk edebiyatının önemli bi parçası olarak uzun yıllar hatırlanacaktır.

Hakimiyet Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
Özel Haber

Bakmadan Geçme